旅行用bb車(急求意見)

chulalala
|

將會去日本旅行,有一個剛三歲的小朋友同一個16個月大的BB, 同行仲有個小童要照顧,求問應該:
1. 帶一架士的車,一架bb車
2.帶一架bb車, 一條hip seat 揹帶
3. 帶一架平排坐的孖b車(但幾重下)
4. 其他...請給提議
謝謝!
PS. 三歲小朋友同BB每日都要瞓晏覺

fuddlewuddle
|
1或者3,一定唔會用咩帶,16個月好重下,同埋佢坐車仔周圍望,俾樽水佢攞住,時不時可以俾小小零食佢,好過咩住,車仔又可以擺小小嘢,咩住熱到大人bb出汗
CathyChan1126
|
1或者3
點都唔好用孭帶
我仔4歲幾試過訓左
諗住佢唔會訓,點知
真係搬佢唔到,到坐係到,等佢訓醒
Duster
|
同意干萬不要用揹帶,日本現正40度,大人細佬都熱死!
Pollyowen
|
揹帶真係唔好, 同埋一個要坐, 另一個又會話要坐
lo913
|
chulalala 發表於 18-7-23 13:59
將會去日本旅行,有一個剛三歲的小朋友同一個16個月大的BB, 同行仲有個小童要照顧,求問應該:
1. 帶一架士 ...

我七月頭都係帶一個三歲及17個月bb,帶左部前後坐孖b車,我係淘寶貨,又ok唔重,超好用,前後都可放低,尢其後座可以放平,你上淘寶望望,唔貴,你打孖b車,大把可簡
野原美冴
|
1架士的、1架bb車丶1條輕便揹帶(無hip-seat, 摺埋細細條)。揹帶係以備不時之需。
chulalala
|
lo913 發表於 18-7-23 14:47
我七月頭都係帶一個三歲及17個月bb,帶左部前後坐孖b車,我係淘寶貨,又ok唔重,超好用,前後都可放低,尢 ...

請問前後孖b車,坐後面嗰個會唔會睇唔到前面?我擔心小朋友or bb唔肯坐...
油麥麥
|
lo913
|
chulalala 發表於 18-7-23 18:47
請問前後孖b車,坐後面嗰個會唔會睇唔到前面?我擔心小朋友or bb唔肯坐...
...

唔會呀,你上網睇下。好似大約七百元到,又放到好多嘢

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
LokYauYau
|
1. 帶一架士 ...

幾多個成人同行?
SuperChanB
|
1.

但係要留意升降機嘅問題,可能好多景點都需要搬樓梯
ryan_mami
|
1. 帶一架士 ...

借前後座位的bb車
chulalala
|
LokYauYau 發表於 18-7-23 19:31
幾多個成人同行?

兩個大人咋
Nbs
|
chulalala 發表於 18-7-23 20:39
兩個大人咋

好勇(emoji)(emoji)
LokYauYau
|
chulalala 發表於 18-7-23 20:39
兩個大人咋

兩個大人帶兩部車,照顧3個幼童,會否太吃力?尤其上落機去酒店時,仲要顧行李。

真係要去,不如帶一部車一條帶。
lovececing
|
去日本邊度,自駕嗎?

如果有2個小朋友,中午會唔會返酒店休息吓訓晏覺,加上好多大型shopping mall都有bb坐嘅購物車,3歳果個可能都唔洗坐bb車,帶1部bb車會唔會方便d,2個大人點拎到咁多野
lo913
|
lovececing 發表於 18-7-23 20:55
去日本邊度,自駕嗎?

如果有2個小朋友,中午會唔會返酒店休息吓訓晏覺,加上好多大型shopping mall都有bb ...

3歳一定要帶,佢會瞓覺。否則佢會走圍走
米菲媽媽
|
我今年5月中 帶兩歲半仔去大阪 我帶咗bb車同hip-seat,
雖然我係五個大人帶一個小朋友 , 但係我都帶左 bb車 方便佢中午瞓覺嘅時候可以瞓,而 孭帶有時行開行埋有需要用 係好重要 ,特別可能係過關嗰陣時,又要推行李又要推bb車,咁就可以孭住佢行,騰出隻手扲其他野
Bobo1210
|
1. 帶一架士 ...

1 同老公一人推一架,又可以放袋同戰利品。