流啡疑問

c.chloe
|
想問下流啡係點?
今日有小量分泌物,帶小小淡啡色
係咪都算係?應該點做?

grapevicky
|
yes...幾多week?盡快睇醫生
c.chloe
|
回覆 grapevicky 的帖子

6weeks...
grapevicky
|
做去左第一次檢查未?有無照到幾多cm呀?
c.chloe
|

未吖,本身想等到8週先照.
依家我係咪應該睇急症?定係樓下婦產科都得?
grapevicky
|
c.chloe 發表於 18-7-23 19:11

唔好睇急症,約私家診所,我覺得比較好。快啲照第一次睇下幾多cm大,先可以比較7/8weeks時有無長大到。呢啲資料都好緊要。
wynnlitheboo
|
其實我唔係好確定流啡係點,我都好多黃色既分泌物,咁我有用護墊,可能隔左一陣再去廁所就變左啡色,咁應該唔係可?
grapevicky
|
wynnlitheboo 發表於 18-7-23 19:52
其實我唔係好確定流啡係點,我都好多黃色既分泌物,咁我有用護墊,可能隔左一陣再去廁所就變左啡色,咁應該 ...

我覺得有啡色要緊張啲,唔好唔理佢。去診所check左心安啲,有時流啡都可以bb健康,但起碼要檢查左,要知佢幾多cm, 對比下次有無長大到。
Mamolin
|
c.chloe 發表於 18-7-23 18:18
想問下流啡係點?
今日有小量分泌物,帶小小淡啡色
係咪都算係?應該點做?

同你一樣都係六weeks 多啲嗰陣有啲好深色嘅分泌深到好似啡色咁。跟住我就覺得自己唔夠休息,所以先係咁。如果唔放心嘅即刻去睇私家醫生同你照超聲波。我覺得唔係肚痛同見紅,都唔
需要太擔心既。休息多啲!
wynnlitheboo
|
grapevicky 發表於 18-7-23 19:58
我覺得有啡色要緊張啲,唔好唔理佢。去診所check左心安啲,有時流啡都可以bb健康,但起碼要檢查左,要知佢 ...
因為一直都覺得只係普通分泌物,而家就20週,照超聲波,個胎又跟到週數喎
grapevicky
|
Mamolin 發表於 18-7-23 20:29
同你一樣都係六weeks 多啲嗰陣有啲好深色嘅分泌深到好似啡色咁。跟住我就覺得自己唔夠休息,所以先係咁。 ...

我5月小產就係由啡同肚痛開始,無見過紅呀。。。
grapevicky
|
wynnlitheboo 發表於 18-7-23 22:18
因為一直都覺得只係普通分泌物,而家就20週,照超聲波,個胎又跟到週數喎
...

跟週數就唔洗擔心啦,有好多人流啡都bb平安出世架,放心啦…
CGCC
|
我5w 開始流啡,但量好少,到而家6w 都有小小,但無特別肚痛,中醫叫我瞓床休息,過2日先第一次照,希望無事啦
haha748494
|
覺得都系睇急症好D,排除隱患,自己可以安心D.
Ssstar
|
c.chloe 發表於 18-7-23 19:11

唔好去急症,通常要入院。直接去私家,照左無事翻屋企休息,唔使太擔心
c.chloe
|
謝謝你地,這兩天沒有流啡癥狀了