呢單新聞睇到一頭霧水

KTKTKT5
|
好心助人? 畀返八萬蚊佢, 無清楚佢係邊個? 冇好心助人嘅經過, 又冇講筆錢係借錢定還款, 寫到199

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
yurijm
|
好心助人?
報導似乎都冇詳細內容
咩地方交收,果個人咩特徵?
點解事主完全冇懷疑之下就拎現金俾人?
周街都係天眼,真係搵唔到一個人?
似乎太多疑點
Yuki_Yeung
|
又真係好奇怪,就算有人過錯數去自己戶口,點解唔問清楚銀行然後轉番比佢,就算佢話急住要,都唔使拎現金呀嘛,用櫃員機過數咪得,真係好難令人相信
fanny590
|
好離奇, 人地打黎講轉錯錢入你戶口, 咁你有冇睇下戶口係咪真係多左錢先
althea_yan
|
我有興趣知點解咁都可以批到貸款
whywhite22
|
對方如果入錯錢落自己戶口,正常情況下對方唔會知我係邊個,唔會有自己電話,對方應該通過銀行聯絡自己,冇可能直接搵到自己。
chitosefung
|
whywhite22 發表於 18-7-23 19:33
對方如果入錯錢落自己戶口,正常情況下對方唔會知我係邊個,唔會有自己電話,對方應該通過銀行聯絡自己,冇 ...

係喎!個女仔又信
Poyau
|
奇案

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180722/mobile/bkn-20180722120950395-0722_00822_001.html
Poyau
|
althea_yan 發表於 18-7-23 19:31
我有興趣知點解咁都可以批到貸款

網上貸款 不用現身
mariefish
|
呢單野真係好離奇,點解會批八萬貸款比佢既呢?
佢又會專登去拎八萬出來比番人呢?正常就算轉錯數想歸還,都唔會去拎八萬蚊現金卦?
Nikitang1111
|
好多疑點

對方叫你比返現金佢
你又真係draw cash 當面比返佢
而唔係通知銀行

入錯數頂多有你戶口號碼,
唔會奇怪點解人地打到比你架咩?
係都銀行職員聯絡你啦
木土土
|
fanny590 發表於 18-7-23 19:27
好離奇, 人地打黎講轉錯錢入你戶口, 咁你有冇睇下戶口係咪真係多左錢先

事主就係睇咗戶口真係多左錢先,所以相信人地入錯比佢。但原來筆錢係銀行批出的貸款(騙徒冒充佢身份去申請)
althea_yan
|
Poyau 發表於 18-7-23 19:42
網上貸款 不用現身

盗用左事主資料?
Poyau
|
althea_yan 發表於 18-7-23 19:54
盗用左事主資料?

如果係如事主所講 係盗用資料申請貸款
月見草
|

呢D舉上報紙求助的Case不能盡信,有D無頼利用輿論同公眾壓力迫企業就範!

ificould    發表於 18-7-23 20:17
althea_yan
|
Poyau 發表於 18-7-23 20:00
如果係如事主所講 係盗用資料申請貸款

我留意過另外嘅報導, 好似話警方唔受理

如果係網上用假資料借貸, 已經可以告得入幾條罪. 但點解警方唔受理. 成件事好謎
luckybaby2011
|
KTKTKT5 發表於 18-7-23 19:08
好心助人? 畀返八萬蚊佢, 無清楚佢係邊個? 冇好心助人嘅經過, 又冇講筆錢係借錢定還款, 寫到199
...

佢係邊個
好心助人係咁用咩⋯⋯
girlbear
|
無東亞戶口借錢 又點會知佢恒生個戶口號碼呢?
陌生人打比你 話入錯錢 你就去拎cash比人
唔make sense囉
東亞唔理都正常吖 筆貸款入咗你名下指定戶口 你拎走咗就當你用咗啦!話之你拎比陌生人定拎走買晒嘢吖
另外話佢無借到 點解又還兩期款項呢?
太多疑點了!
D..D
|
whywhite22 發表於 18-7-23 19:33
對方如果入錯錢落自己戶口,正常情況下對方唔會知我係邊個,唔會有自己電話,對方應該通過銀行聯絡自己,冇 ...
咪係囉
baby0525
|
我對事主陳述故事有保留!