自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Iloveapple 發表於 18-7-23 22:17
你指浴屏定浴簾?

兩種都係,沖完涼都要開一陣抽氣扇,等浴室無咁多濕氣。

子爵府

回覆樓主

之前兩次都整浴屏,但成日要抹,玻璃膠又會發毛,仲試過玻璃膠變硬漏水。今次裝修冇再整浴屏用浴簾,方便好多,唔鍾意又可換款

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鍾意浴簾, 長度同闊度夠的話未試漏水出來, 反而浴屏用唔慣會係底D虛位漏水.

用浴簾沖涼前先淋濕牆身磁磚, 再拉埋浴簾用手掃一掃浴簾等浴簾同牆身緊貼, 就冇咁易漏水.

圍身我用2-3吋已經OK, 浴簾要差唔多貼地. 浴簾如果唔夠長, 唔一定要買加長, 可以加多一套簾扣駁長D, 即係每個扣扣多一個扣再扣浴簾. 浴簾最常買到係180CM闊 X 180CM長, 加長係180CM X 200CM, 一長就20CM (8吋), 加扣就只係加兩吋.

建議買D可以放洗衣機洗既浴簾, 隔一段時間可以洗一次就冇咁易發霉.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆 clpapa 的帖子

我N年前屋企係用浴缸+簾, 但成日沖涼時幅簾會吹埋痴住個身, 如果企缸規範仲細啲, 你地有無哩個問題?

子爵府

2018復活節勳章

polliebb 發表於 18-7-24 14:35
回覆 clpapa 的帖子

我N年前屋企係用浴缸+簾, 但成日沖涼時幅簾會吹埋痴住個身, 如果企缸規範仲細啲, 你地 ...
係.特別係L型用簾.好煩,如果加埋個cheap cheap軟奶奶簾梗加,當時我L位.都叫大,應該3X3多dd呎左右,好痴.後尾頂唔順轉用屏.不過一直用開簾係好用d,同埋唔駛打理.年年換新

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 polliebb 的帖子

浴缸一般都窄D, 會較易痂身, 可以沖涼前先淋濕浴缸內側, 貼實浴簾就會好D.

珍珠宮

虎到金來勳章

大檸樂 發表於 18-7-24 14:50
係.特別係L型用簾.好煩,如果加埋個cheap cheap軟奶奶簾梗加,當時我L位.都叫大,應該3X3多dd呎左右,好痴.後尾 ...

所以之後屋企都一直改用屏幕,但真係難清潔。

珍珠宮

虎到金來勳章

clpapa 發表於 18-7-24 15:05
回覆 polliebb 的帖子

浴缸一般都窄D, 會較易痂身, 可以沖涼前先淋濕浴缸內側, 貼實浴簾就會好D.

都試過,只係一陣,好快又痴住,所以覺得好煩,之後改用屏幕,但真係清潔麻煩。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

我會選擇浴屏,以前用過好耐浴簾,成日發毛同埋擋唔到幾多水,沖涼果陣由其冬天i埋個浴簾到又凍冰冰

侯爵府

陪月勳章

Iloveapple 發表於 18-7-23 21:29
浴屏好似令浴室較迫,浴簾又怕擋不住水

我覺得睇下你企缸外面是否擋到水﹐
如果擋到用浴簾﹐
如果擋唔到用浴屏﹐
浴簾好處係污糟可以換張新的乾手淨腳﹐
浴屏好處係可以隔住D水﹐唔駛沖完涼成個廁所濕晒。

公爵府

回覆樓主

而家用浴屏,老實說,浴簾係空間感大啲同唔麻煩,但就好容易發毛,要勤漂或換。
反而用左浴屏後,我廁所仲乾淨左同整潔左,因為每晚無人沖涼後我都會刮返乾淨啲水同磚身,因為新淨,唔想佢變舊。
我會願意花時間去保養,所以順便抹埋廁所每個各落,每星期用潔而亮或玻璃水再清潔浴屏,仍然沒有發毛、水漬等。
要肯花時間囉,但又靚又乾淨,個心都會開心點

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

屏睇落格調高d.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

girlbear 發表於 18-7-23 23:04
浴屏 唔會攪到周地水

首頁

尾頁

跳至