有點後悔報了個degree

jarjarjar
|

做左幾個月full time mum, 開始覺得悶悶地,就走左去報左個top up degree 讀,因為打算2.3年後會出返來工作會好啲,本來以為可以應付到的,其實依家先開始左個幾星期,但一想到要做report陪唔到小朋友,我個心就覺得好唔開心,對bb有內疚感,再加上我一讀書就會比自己一啲無影压力,現在1516諗應晤應該讀好學費比左皮幾兩皮,大家可以比啲意見我嗎?
JD930    發表於 18-7-24 14:25
crystal媽咪
|
???????
Keiko818
|
jarjarjar 發表於 18-7-23 22:35
Del

Del
油麥麥
|

(Samantha)
|

魔怪媽媽
|

folloni
|

mariefish
|
原來如此
jarjarjar
|
mariefish 發表於 18-7-23 22:59
原來如此

我見自己好似post錯左就del了
wcpcelia    發表於 18-7-24 16:27
imuran
|
做左幾個月full time mum, 開始覺得悶悶地,就走左去報左個top up degree 讀,因為打算2.3年後會出返來工 ...

唔報都報咗了,繼續讀下去啦。不過不用盡全力,合格就算啦。taught master 定DBA果D?後者可能會難D,前者是旦碌過就算
crystal媽咪
|
jarjarjar 發表於 18-7-23 23:06
我見自己好似post錯左就del了

冇post錯咗呀, 即係而家畀左萬幾蚊,未開始讀書?
bambix
|
加油
讀埋落去
2年幾好快過
crystal媽咪
|
做左幾個月full time mum, 開始覺得悶悶地,就走左去報左個top up degree 讀,因為打算2.3年後會出返來工 ...

如果你仲諗住繼續做野,讀咗會好啲。趁小朋友而家仲細都應付到。
試下唔好畀咁大壓力自己,你畀咗嘅錢就讀咗先。如果真係覺得好辛苦,就唔好再畀下一期,才放棄
hhmum
|
都比左錢讀埋佢啦
BBJOJO
|
hhmum 發表於 18-7-23 23:15
都比左錢讀埋佢啦

agree
BBJOJO
|

add oil
jarjarjar
|
crystal媽咪 發表於 18-7-23 23:13
冇post錯咗呀, 即係而家畀左萬幾蚊,未開始讀書?

讀緊個幾星期左右,因為有essay要寫,大家都知寫essay要做好多thinking同research 嘅野。。。如果冇小朋友,完全可以handle到,但依家我個心多左份對小朋友嘅內疚感,同夜晚返學都好掛住距吖,點算好
crystal媽咪
|
jarjarjar 發表於 18-7-23 23:23
讀緊個幾星期左右,因為有essay要寫,大家都知寫essay要做好多thinking同research 嘅野。。。如果冇小朋友 ...

做功課好攞命,要好多參考書,如果有group 功課仲麻煩.
你咁樣諗,為咗佢而家辛苦啲,等佢又或者你哋將來嘅生活好一啲,咁樣諗會唔會開心啲
jarjarjar
|
crystal媽咪 發表於 18-7-23 23:15
如果你仲諗住繼續做野,讀咗會好啲。趁小朋友而家仲細都應付到。
試下唔好畀咁大壓力自己,你畀咗嘅錢就讀 ...

之前就係諗住趁距仲細,暫時得一個小朋友,以為可以handle到,點知原來會好掛住距架,返學嗰3小時都係又覺得做report時冇時間理距覺得對距唔住
jarjarjar
|
crystal媽咪 發表於 18-7-23 23:25
做功課好攞命,要好多參考書,如果有group 功課仲麻煩.
你咁樣諗,為咗佢而家辛苦啲,等佢又或者你哋將來嘅 ...

多謝你,我依家魔鬼同天使係度對抗緊,就係你寫嘅野甘,一面諗下唔好,一面又好。。