自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bambix 發表於 18-7-23 23:15
加油
讀埋落去
2年幾好快過

21個月

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

imuran 發表於 18-7-23 23:13
唔報都報咗了,繼續讀下去啦。不過不用盡全力,合格就算啦。taught master 定DBA果D?後者可能會難D,前者 ...

我係top up degree仔咋,謝謝你,我之前讀書一路都係盡全力,點樣可以做到合格就算架呢?我都想,我唔需高分,只想做到pass,可以拎到個bachlor就得

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jarjarjar 發表於 18-7-23 23:27
多謝你,我依家魔鬼同天使係度對抗緊,就係你寫嘅野甘,一面諗下唔好,一面又好。。
...

我做功課,頭一兩堂知道題目係乜嘢,就盡快買/借參考書。假日就整日去咗圖書館,狂做功課或借參考書。
唯有犧牲少少,休息同埋娛樂嘅時間。 你而家讀,到小朋友高班、小學你就可以陪佢多啲。
都生第二個嘅時候,起碼都唔使再讀,但係生活上有畀到佢哋富足

小朋友而家應好细? 家人同另一半有冇幫你手照顧?支唔支持你讀書?

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-7-23 23:32
我做功課,頭一兩堂知道題目係乜嘢,就盡快買/借參考書。假日就整日去咗圖書館,狂做功課或借參考書。
唯 ...

小朋友依家22個月,日頭我全職凑距,夜晚返學交比6299(同住),星期六日打算就做功課,就交比我老公

男爵府

油麥麥 發表於 18-7-23 23:30
小朋友幾大?邊個幫手湊?

22個月,日頭我凑,夜晚老公放公凑,我返學

子爵府

回覆樓主:

趁小朋友細個讀左好啲,大個佢要返學跟功課時你又要讀書唔好話壓力,係有心無力。
屋企有信任嘅人睇住就專心返學,唔好諗咁多,兩三年好快捱過,讀多一排習慣左讀書做功課嘅節奏就得架啦。

男爵府

回覆樓主:

咁第時仲點番工呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jarjarjar 發表於 18-7-23 23:34
小朋友依家22個月,日頭我全職凑距,夜晚返學交比6299(同住),星期六日打算就做功課,就交比我老公
...

咁小朋友瞓咗晏覺,你都可以做下功課。咁星期六日就可以抽啲時間有家庭日。 開頭絕對係辛苦,之後可能你會發覺今日嘅決定冇後悔
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

請問top up degree 和degree有甚麼分别?

男爵府

好媽媽勳章

jarjarjar 發表於 18-7-23 23:31
我係top up degree仔咋,謝謝你,我之前讀書一路都係盡全力,點樣可以做到合格就算架呢?我都想,我唔需高 ...

我以前係盡全力,科科要95分,GPA3.8。好吃力。
後來出咗黎做野,有人教曉我,施永青講過(類似, exactly 唔記得),拿70分要用1分力(及時間),但要由80分去90分要用10分力及時間。所以我之後讀的都是是旦旦畢業就算。但係換來幾個degree.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我當年報咗個part time degree 無幾耐就有咗,有諗過繼唔繼續。 因為當時份工好忙。 個 course 又好 demanding, 每個sem 3科,一星期上3晚,每晚3小時,又要做 assignment, test, exam。 但最終決定為小朋友做個榜樣,希望日後可以講俾佢知媽咪好堅持咁完成個 degree course。 點知讀完一年,又有咗第二個。 但都決定繼續,end-up 4年嘅 course 延長咗一年,2個小朋友都見証到媽咪那個讀書階段。

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

你起碼日頭full time 對住佢,比在職媽媽已多好多時間了,如果唔係太辛苦例如冇休息時間,就堅持埋佢啦

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

jarjarjar 發表於 18-7-23 23:23
讀緊個幾星期左右,因為有essay要寫,大家都知寫essay要做好多thinking同research 嘅野。。。如果冇小朋友 ...

加油

男爵府

imuran 發表於 18-7-23 23:46
我以前係盡全力,科科要95分,GPA3.8。好吃力。
後來出咗黎做野,有人教曉我,施永青講過(類似, exactly ...

我之前讀書就係甘嘅人,所以覺得攰到死,現在我就想pass就算,但就量度唔到比幾多力就算,可以make sure 出嘅力係已經足夠,

男爵府

ChloeMa 發表於 18-7-23 23:59
我當年報咗個part time degree 無幾耐就有咗,有諗過繼唔繼續。 因為當時份工好忙。 個 course 又好 dema ...

好多謝你啊,好鼓舞嘅例子!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

有咩係無壓力架?你唔駛返工讀書已經係好舒服啦,大把人 part time 讀咪仲大壓力

男爵府

littlesister 發表於 18-7-24 08:00
有咩係無壓力架?你唔駛返工讀書已經係好舒服啦,大把人 part time 讀咪仲大壓力
...

我前幾年都係返住一份輪更工作然後夜晚讀書的,明白part time 讀書係會攰,但因為依家多左個小朋友,所以依家覺得不能全心全力陪路而有內疚感,

男爵府

chingmon 發表於 18-7-24 00:01
要讀幾多年?

1年零8個月左右

首頁

尾頁

跳至