在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做左幾個月full time mum, 開始覺得悶悶地,就走左去報左個top up degree 讀,因為打算2.3年後會出返來工作會好啲,本來以為可以應付到的,其實依家先開始左個幾星期,但一想到要做report陪唔到小朋友,我個心就覺得好唔開心,對bb有內疚感,再加上我一讀書就會比自己一啲無影压力,現在1516諗應晤應該讀好學費比左皮幾兩皮,大家可以比啲意見我嗎?

別墅

jarjarjar 發表於 18-7-23 22:36
做左幾個月full time mum, 開始覺得悶悶地,就走左去報左個top up degree 讀,因為打算2.3年後會出返來工作 ...

會不會分配好時間給自己做report,同時可教小朋友野,個心會否好過點?bb幾大呀?

但返學呢?是夜晚嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

做左幾個月full time mum, 開始覺得悶悶地,就走左去報左個top up degree 讀,因為打算2.3年後會出返來工作 ...

Go get it. You can manage that.

複式洋房

想放棄時,問返自己當初點解決定讀degree

伯爵府

點解生之前吾讀呢?

男爵府

Sweetbabymom 發表於 18-8-22 15:47
點解生之前吾讀呢?

之前覺得夠,依家做做下ftm先驚過2.3年出返來做野冇人請,先覺得有個學歷穩陣啲。。。

伯爵府

jarjarjar 發表於 18-8-28 07:54
之前覺得夠,依家做做下ftm先驚過2.3年出返來做野冇人請,先覺得有個學歷穩陣啲。。。
...

咁會好辛苦,考慮清楚。我之前又返工又返學都辛苦

男爵府

Sweetbabymom 發表於 18-8-28 10:22
咁會好辛苦,考慮清楚。我之前又返工又返學都辛苦

做左ftm之後好驚無左自己,因為某種原因,今次真係讀唔成了,但個心仍希望不久嘅將來完成自己嘅理想。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

jarjarjar 發表於 18-8-28 13:59
做左ftm之後好驚無左自己,因為某種原因,今次真係讀唔成了,但個心仍希望不久嘅將來完成自己嘅理想。。。 ...

你而家真係manage 唔到?

男爵府

bosch 發表於 18-8-28 17:19
你而家真係manage 唔到?

因為依家呢個科目係我之前冇讀過,之前以為自己應付到,但因為之前冇底,所以要讀起上來真係好吃力,好難明白啲野,所以決定放棄了。。。唉,嗰時應該簡返自己high dip讀嘅科目。。。

別墅

jarjarjar 發表於 18-8-28 17:35
因為依家呢個科目係我之前冇讀過,之前以為自己應付到,但因為之前冇底,所以要讀起上來真係好吃力,好難 ...

唔應該未盡力就放棄。捱過去,3年後你會感謝自己。

瑪瑙宮

jarjarjar 發表於 18-8-28 17:35
因為依家呢個科目係我之前冇讀過,之前以為自己應付到,但因為之前冇底,所以要讀起上來真係好吃力,好難 ...

你唔明d 野, 多d 問professor 或者 TA, 同學啦, 好過自己磨.

defer 或者慢慢讀會唔會好d?

男爵府

bosch 發表於 18-8-29 23:48
你唔明d 野, 多d 問professor 或者 TA, 同學啦, 好過自己磨.

defer 或者慢慢讀會唔會好d?

我呢個係晚間top up黎,所以無professor 同ta可問的,得一個lecturer, 曾經都試過狂發問,但個lecturer 凈係只會ban,其他就冇了,唉,算了

瑪瑙宮

jarjarjar 發表於 18-8-30 08:26
我呢個係晚間top up黎,所以無professor 同ta可問的,得一個lecturer, 曾經都試過狂發問,但個lecturer 凈 ...

如果你覺得盡晒力都唔得, 咁就算啦. 等第日小朋友返左學可以再進修, 或者揀科易d 既黎讀. 有恒心實得呀.

男爵府

bosch 發表於 18-9-3 03:50
如果你覺得盡晒力都唔得, 咁就算啦. 等第日小朋友返左學可以再進修, 或者揀科易d 既黎讀. 有恒心實得 ...

多謝你,日後我會再進修的,始終人生帶一次四方帽係我的心願!

bosch    發表於 18-9-4 18:40

男爵府

回覆 jarjarjar 的帖子

我果時都比咗萬幾, 之後放棄了, 我反而無後悔, 唔報我會後悔, 未讀過我會後悔, 讀過發覺勉強讀上去咁辛苦, 咁我放棄就唔會後悔

伯爵府

做全職媽媽真係無自由

男爵府

hamsterma 發表於 18-9-19 14:06
做全職媽媽真係無自由

男爵府

讀左,你一定晤會後悔
晤讀,他日會後悔

男爵府

michellechiu02 發表於 18-9-21 16:55
讀左,你一定晤會後悔
晤讀,他日會後悔

我完全同意!
但今次選錯科目嘅原因,真係無辦法讀落去。。。

首頁

尾頁

跳至