懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我第二胎,第一胎果時我媽媽幫手湊b,仲幫我整好多食療,我坐月坐得好好,亦冇請到陪月。

媽媽宜家年紀大,唔想佢咁辛苦,老公自告奮勇話佢到時請假陪月,平時老公有份湊阿b,但聽落男人陪月好似好混亂、好搞笑咁,有冇jm試過,分享一下?

大宅

其實冇乜嘢嘅 ,不過係煮嘢食嗰part 就有啲猶疑囉!

別墅

vickyvickychan 發表於 18-7-24 03:35
我第二胎,第一胎果時我媽媽幫手湊b,仲幫我整好多食療,我坐月坐得好好,亦冇請到陪月。

媽媽宜家年紀大 ...

我係c6幫手因為99西人不在港亦吾想叫她來港幫手,一開始有左個時通知99,99就話請陪月俾我,但因為c6吾鐘意有陌生人出入家中,同埋佢想自己湊B照顧我一日幾餐。自己娘家就因為弟婦個B又係須要娘家幫手,所以指望吾到。我覺得c6肯幫手想盡爸爸和先生的責任係好事,其實坐月食來食去得個幾樣根本無難度,只要未生時准備好所有嘢就無問題了,講真請陪月我上胎請過,只煮飯送、湯,餵奶衝涼,大家自己做開家務都知幾耐時間可以做完,根本上家下大部分陪月照書上搬來做,無個樣整個樣多舊魚

洋房

AnaNg 發表於 18-7-26 23:02
我係c6幫手因為99西人不在港亦吾想叫她來港幫手,一開始有左個時通知99,99就話請陪月俾我,但因 ...

你好幸福呀!阿b出世之前,你c6有冇上定堂呀?

別墅

vickyvickychan 發表於 18-7-31 00:09
你好幸福呀!阿b出世之前,你c6有冇上定堂呀?

C6無上堂呀,可以上綱學呀,可能有些事做的不是太好,但人無完美,有心就得。其實c6願意陪月照顧初生BB係好事,可以陪養親子關係增進感情

子爵府

vickyvickychan 發表於 18-7-24 03:35

媽媽宜家年紀大 ...

我係c6幫手坐月,
同bb沖涼開住youtube邊學邊沖

子爵府

回覆樓主

我老公有幫手,但男人始終爭d。
我係老公+媽咪幫手。

大宅

回覆樓主

我都係c6幫手坐月,大家一齊變喪屍。原本99幫手,因為9962喺我有咗之前已經訂曬機票去玩,我唔想佢哋取消,所以同c6頂硬上。c6日日睇youtube學湊b,佢好畀心機咁照顧到bb好抵打。

相信樓主都得㗎,加油!

別墅

我都想c6陪月~

大宅

回覆樓主:

我第一胎無請陪月,係老公每日煮飯煲湯燉野俾我,每日收工返嚟就仆去買餸煮飯,再做家務幫手掃風同女沖涼,夜晚再抱女瞓覺

中午嗰餐有時會有阿媽上嚟煮,有時就前一晚佢整定我自己整返熱嚟食,湊合湊合咁捱過坐月

所以下一胎我一定請陪月,唔想老公咁辛苦

複式洋房

媽媽宜家年紀大 ...

我老公都話由佢包辦我坐月...我都好擔心到時唔知會搞成點,佢煮嘢食係ok,問題係佢唔太識煲湯俾我調理,最最重要係...佢最多得果十多日假期陪我坐月...咁我之後果大半個月點算...

子爵府

我係老公陪月,我爸煮好野,佢每日拎返黎
幫手洗奶樽,洗碗,晾衫呢d家務,同會幫bb沖涼
一日有一兩餐佢會喂bb
我覺得都ok呀,不過你老公本身做家務好唔好架?如果唔係到時你仲要教佢

複式洋房

媽媽宜家年紀大 ...

我都係老公幫我做陪月,想請教你坐月食療?因為我係頭一胎唔係好識

禁止訪問

伯爵府

我之前係我媽同我老公輪流幫手,無請陪月,我負責餵人奶BB。朝早老公返晏就送大仔返學,我媽買好餸上我家煮飯煲湯。之後下午去接大仔。
如果老公唔係度就我媽送大仔返完學再返黎煮午餐,煲湯我。
根住到我老公放假我媽要返工時,我老公就送大仔返學,買餸煮午餐,接放學,同BB沖涼,煮晚餐,直到坐完月

首頁

尾頁

跳至