梁蘇記的雨遮好鬼渣

坦熊
|

前嗰排見開始落雨,諗住買返把靚遮,費事用完就爛,聽朋友講過香港最出名買雨遮嘅就係梁蘇記,不過現在只有一間店舖,就在西九龍中心,我上到去睇,價錢超級貴,不過店內一個肥仔同我講,佢哋會包維修,用料又好,咁我就諗貴就貴啲啦,買咗一把縮骨遮,諗住試吓啦。把遮用咗兩次,個自動開關的掣就失靈,我諗冇咁化學掛,就拎返把遮過去搵佢哋維修,佢哋要我放低整,搞左成個星期先整好,點鬼知整好後用咗一次,個掣又失靈,撳咗都唔識開,真係求其去七仔買把雨遮都冇咁煩,我再攞去同佢哋理論,佢又叫我放低整,我話不如換過把新嘅比我啦,佢又唔制。我都估唔到梁蘇記這些老牌子,原來咁唔襟用,大家再去買雨遮都係考慮清楚先啦。

JD930
|
坦熊 發表於 18-7-24 04:07
前嗰排見開始落雨,諗住買返把靚遮,費事用完就爛,聽朋友講過香港最出名買雨遮嘅就係梁蘇記,不過現在只有 ...

估唔到宜家差咗咁多
hachaimami
|
坦熊 發表於 18-7-24 04:07
前嗰排見開始落雨,諗住買返把靚遮,費事用完就爛,聽朋友講過香港最出名買雨遮嘅就係梁蘇記,不過現在只有 ...

同意極了!
幫你屈兩屈當維修,絕對不要妄想會換新骨,試問同一支骨,屈來屈去會識飛?
而且,不要忘記,傘布是不包的!!!最易壞(穿窿)是塊布,換一次無記錯起碼一百,我使鬼買你咩,一百元!加埋第一次買遮的二百,共300,我買十把街邊遮,用到十年啦。

二十年前已知佢呃$!
wcpcelia    發表於 18-7-24 16:19
karenlyk
|
絕對同意

又貴又唔好用

包維修係語言偽術,塊布最易穿窿唔包,整等於買把新,遮骨又唔順暢。

嘥氣!嘥錢
funfunfunzz
|
佢只會整爛傘
都唔明點解仲可以屹立到
sf013hk
|
回覆 funfunfunzz 的帖子

梁蘇記以前真係好出名。店在中環大道中添。不過廿幾年前以經登晒香港報紙宣告光榮結業。呢一家應該唔係正式梁蘇記。
點解仲可以叫同一個名就不得而知。不過以前泰昌蛋撻都因為無註冊個舖名而俾人作左筆錢好多人都記得呢件事。
frombetter
|
呢間嘢係包修理,我十年前買過一把,真係包修理,但係真係修理不停,車錢都蝕埋。冇下次。
feifei_baby
|
俾得呢個價,不如去永安買,二百零蚊,又輕又靚又襟,我用咗至少六七年都仲用緊.... 有時特價仲平啲。
wcpcelia    發表於 18-7-24 16:19
zitzai
|
我上個禮拜先吹爛咗條骨,仲諗緊去唔去整,睇黎可以慳返。不過把遮都用咗 8 年啦。我嗰把塊布我又真係好鍾意,非常遮光。好多朋友見我用都問我把遮邊度買
chloe2018
|
市場變遷應該淘汰呢種行業,你唔講真係唔知原來仲有一間門店!
好多時候去一間餐廳都要將把傘放係門口嗰桶,經常都會被偷,所以我認為唔應該買貴傘,傘已經屬於係易耗品了
mmya
|
就算包維修
又要抽時間去整又要抽時間去攞
車費/時間成本都好高!
henry0729
|
baleno $60 縮骨都3年,
7-11 直傘暫時用左1年,
why 要買咁貴 ?
amyamy123
|
又貴料又渣,仲要買
wyl
|
真正有料老師傅都退哂休啦,依家應該得返個名,與以前不能比。
LovelyStar1314
|
唔會幫襯
vaneballball
|
yes 我把長遮用無幾次個炳甩左出黎 好兒戲

Pollyowen
|
未買過
|
依家呢間梁蘇記系買個名返嚟做咋,以前好嗰間執咗好耐,上網一查就知。
anyuser18
|
咁未買過都唔知嘅

話時話miniso 自動遮都幾好又平,六七十蚊咋,可試吓。不過淨色無款
paramount1980
|
I used its umbrella over 10 years, & changed the cloth after 10 years. Be honest, the quality was not very good. Since I lived there, it's not too troublesome to go for maintenance. Luckily it provides life maintenance, otherwise I won't buy.