夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Georgialee503 發表於 18-7-25 07:29
我好多朋友都話佢嫁唔過 佢其實係脾氣好好 唔發人脾氣 但唔識拒絕人 人講乜佢做乜 我話乜佢9成時間都順我 ...

脾氣好好, 好就得人。好多媽寶男正正係有呢啲特質。
而呢啲特質亦另好多女仔嫁比媽寶男。
但你記住, 佢對你既好只限於而家。到你嫁比佢 (我估婚禮已經開始出事), 佢阿媽講既野就會變成聖旨。你? 只係家中佣工一個, 老公唔會覺得佢媽有問題, 永遠只係你有問題, 你唔識就佢阿媽。佢會要求你以佢孝順呀媽既方式孝順99。只要佢阿媽出一句聲, 佢會立即要求你照做。佢媽一哭二鬧, 佢可以立即鬧7個老婆。結左婚, 有好多同男家既溝通都要個老公去做, 佢乜都話 yes。到時受果個係你, 我媽話要搬黎住, yes, 我媽話個bb要比佢湊, yes。到時受難果個係你。叫媽寶男向阿媽 say no? 發夢啦。佢唔會幫你出一句聲。你頂唔順出現情緒病? 係你性格有問題, 永遠唔會係佢2母子既錯。
而媽寶男好多時會中意啲同佢媽一樣咁強勢既女人 (乜都幫佢決定晒)。到你地結左婚, 2虎相爭... 除非你超硬正加上外家做到你強力後盾。否則。嫁。唔。過。

瑪瑙宮

回覆 Solarflare 的帖子

樓主話佢 '好多' 朋友都話嫁唔過尼个男人, 而尼个 POST 都好多回覆係嫁唔過, 如果樓主最後都係嫁佢, 都係為嫁而嫁, 為生而生, 唔見得尼个男人識對佢好, 識錫佢, 佢只會停留响自己的世界, 樓主咁就一世為奴, 咁多人講完都唔入耳, 就自求多福.

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-7-25 10:45
回覆 Solarflare 的帖子

樓主話佢 '好多' 朋友都話嫁唔過尼个男人, 而尼个 POST 都好多回覆係嫁唔過, 如果 ...

唉。
通常到嫁左生埋仔女先知道呢個係地獄。
後悔已太遲。
眼見婆媳版好多jm都屈出情緒病。
諗住救得一個得一個。

伯爵府

Georgialee503 發表於 18-7-24 09:53
我見有好多人都講湊仔點辛苦,同6299,自己老公等等係教育小朋友上又有好大分歧同爭取,感情分分鐘又差左。 ...

有佐小朋友之後你就唔會咁唸嘅喇

子爵府

回覆樓主

唔好講生仔啦 單係媽寶已經嫁唔過 我第一段婚姻就係因為媽寶死亡 咁當然仲有其他原因嘅 不過媽寶係最大原因囉
現任老公有主見 唔會盲目聽父母講 而老爺奶奶都通情達理 段婚姻舒服好多

大宅

Solarflare 發表於 18-7-24 13:43
樓主。我曾經都係果個無耐性愛自由既人。
信我, 女人生左小朋友係會變的。
不過你千萬唔好天真地以為男人" ...

有時明刀明槍講左都冇用,一生出來佢吾理就吾理,淨係鍾意就同佢玩玩,自己攰就入房入廁所休息.

大宅

floflofloching 發表於 18-8-2 23:24
有時明刀明槍講左都冇用,一生出來佢吾理就吾理,淨係鍾意就同佢玩玩,自己攰就入房入廁所休息.
...

我寧願生Cancer 好過!

伯爵府

聽落真係無咩優點喎!脾氣好?但換來無主見又有咩用?男人脾氣好但無主見都好大鑊喎!樓上有個jm講得啱呀,通常呢D男人有個強勢阿媽,亦都會搵個強勢嘅另一半。除非個另一半強勢到一世照顧呢個男人都無問題,否則就如呢度好多女人咁,結婚後上嚟呻個老公點無用點廢!

其實佢'廢'嘅特質而家已經出晒嚟,我勸你唔好諗生唔生仔呢D咁遙遠嘅問題先,嫁唔嫁得過都成問題!

我覺得大部分男人都唔鍾意照顧小朋友或做家務,呢樣嘢我覺得如果你有心理準備會好少少,唔好望佢哋會好幫到手,搵到錢返屋企,平時尊重你,得閒會倍吓小朋友已經好好。我老公好顧家,好錫小朋友,一放假9成時間倍我哋,但佢由細到大不用做家務,所以都係唔會做家務的。不過佢願意請工人,請倍月比我,解決家務問題,咁我覺得完全ok。個仔好細時佢都唔識湊,唔敢湊,到大大吓兩歲左右開始會互動,佢先投入同佢玩,有時女人都要明白,男人唔會好似我哋咁天生有母性,要培養。如果個男人又無能力搵錢,又唔會幫手湊仔做家務,咁你諗吓嫁佢會點?

複式洋房

如果我再有得選擇唔會生
HEY YO

首頁

尾頁

跳至