影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-8-15 18:25

特別係,善宇話,你喺醫院同個教授抬頭不見低頭見。。。 ...
有唔明 - 李正善嘅死好明顯係被人滅口, 點解剖屍話病死, 這是真相?

大宅

soscho 發表於 18-8-30 12:55
有唔明 - 李正善嘅死好明顯係被人滅口, 點解剖屍話病死, 這是真相?

以我理解她不是被滅口而是自身有病,財團只是以此為籍口嫁禍比新民21嘅人。但都有小小唔明就係點解新民嘅記者脫罪會直接影響議員單嘢再調查。

伯爵府

luckybaby2003 發表於 18-8-30 14:08
以我理解她不是被滅口而是自身有病,財團只是以此為籍口嫁禍比新民21嘅人。但都有小小唔明就係點解新民嘅 ...
咁當日院長講咩外部沖擊, 會長佢地又好似接受呢個解釋, 點解而家話病死, 反而要搵人搞院長

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 18-8-30 12:55

李正善一直受恐嚇係真,但唔係被滅口架,剖屍報告佢係病發而死,證明記者無襲擊過佢

今集睇到我好唔安樂,點可能安排死者父母親眼睇住剖屍架,我唔明白兩位老人家點解會應承,亦唔明白芮振宇因乜要堅持促成呢件事。周教授解釋完一輪利害關係,佢都仲要拉咁多人落水一齊死

睇到依家我只覺得佢係一隻情緒主導,充滿偽正義感的蠻牛,無細心思量過各方面的立場,更不知自己企喺邊個位,真正敵人是誰

同秘密森林一樣,睇完十二集都未知最後結果會點

伯爵府

2018復活節勳章

luckybaby2003 發表於 18-8-30 14:08
以我理解她不是被滅口而是自身有病,財團只是以此為籍口嫁禍比新民21嘅人。但都有小小唔明就係點解新民嘅 ...

我估如果嫁禍俾記者,一方面令報導可信程度大大降低,另一方面檢察方有權上報社取證,即有人有機會毀滅議長老婆啲單據,甚至報社準備爆洪會長嘅料

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-8-30 15:11
我估如果嫁禍俾記者,一方面令報導可信程度大大降低,另一方面檢察方有權上報社取證,即有人有機會毀滅議 ...
我明喇, 教訓院長係因為佢亂講野而放生左替死鬼

大宅

Pr0udfish 發表於 18-8-30 15:06
李正善一直受恐嚇係真,但唔係被滅口架,剖屍報告佢係病發而死,證明記者無襲擊過佢

今集睇到我好唔安樂 ...

芮醫生就好單一咁諗住死去院長的辦院理念,但以他有些精神問題和背景咁都可以接受啦!可惜具社長的援兵之計就完全破壞了。另外你地有冇睇過文素利,網上講到咁勁,但我覺得她的演技好表面,氣場不穩定。

伯爵府

2018復活節勳章

luckybaby2003 發表於 18-8-30 17:49
芮醫生就好單一咁諗住死去院長的辦院理念,但以他有些精神問題和背景咁都可以接受啦!可惜具社長的援兵之 ...

所以具社長要炒晒佢哋四個,保佢哋人身安全?

文素利係攝得住曹承佑的氣場,但我都覺得佢演得比較表面。但我第一次認識佢係同薛景求合作的電影《綠洲》,演一個腦部麻痺患者,肢體演技係非常了得架,因此我對佢印象好深刻

大宅

Pr0udfish 發表於 18-8-30 18:01
所以具社長要炒晒佢哋四個,保佢哋人身安全?

文素利係攝得住曹承佑的氣場,但我都覺得佢演得比較表面。 ...

預告就冇得估,專登剪到你未必估到,好似之前嗰集真的以為朱教授當選,原來殺出具社長,社長段對白真的寫得好,出手狠。我意思呢係具知會長心狠手辣,更出言對付女醫生,具唯有做假。

伯爵府

2018復活節勳章

luckybaby2003 發表於 18-8-30 20:08
預告就冇得估,專登剪到你未必估到,好似之前嗰集真的以為朱教授當選,原來殺出具社長,社長段對白真的寫 ...

所以呢,結局如果係具社長繼續向權貴投誠,成套劇主題完全立不起來,如果話帶領班象牙塔菁英砌低財閥呢,又太理想主義不符現實,唔知可以點樣中間落墨呢?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

呢出劇一直想追吖,見到有post,同埋劇照,即刻就想睇吖,先唔睇你地既留言喇,費事劇透

大宅

Pr0udfish 發表於 18-8-30 21:10
所以呢,結局如果係具社長繼續向權貴投誠,成套劇主題完全立不起來,如果話帶領班象牙塔菁英砌低財閥呢, ...

我覺得呢位會長好多做事手法令到具社長過不到自己底線,一路具社長都只在計算利潤手起刀落,從他對兒童病房的失去母親舅童的關注、領養小狗,最重要係身邊一直有位咁有人性化的糸長在身邊,他也是一個有良心的角色。好想睇編劇如何寫出變化,對編劇有信心。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

本來睇到ep4覺得悶唔好睇, 停左冇睇, 前幾日冇咩劇睇又搵返黎睇, 睇到社長去左睇bb 同去左狗場, 佢好似都唔係之前一直咁冷漠, 又好睇返少少

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

E13 拍到變咗番外篇咁,劇情幾乎零推進,擔心點埋尾啊

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pr0udfish 發表於 18-9-4 16:39
E13 拍到變咗番外篇咁,劇情幾乎零推進,擔心點埋尾啊
你講到咁.....我睇到EP7

伯爵府

2018復活節勳章

Pollyowen 發表於 18-9-4 17:39

點講呢,一直套劇俾人感覺都係剛硬嘅,講體制同道德人性的矛盾,E12更停喺一個好緊張的位,點知今集突然間變咗言情劇,我覺得有啲跑調,加上最近呢幾集劇情有啲飄,但其實每一集我又唔覺得悶嘅,係睇睇下唔太捉到劇條主綫,又估唔到結局走向,得返三集,我擔心好多嘢未必交代得切啫

伯爵府

2018復活節勳章

Pollyowen 發表於 18-9-4 17:39

又根據編劇的規律,逢雙集數會特別精彩,我明天再報告E14寫成點

大宅

Pr0udfish 發表於 18-9-4 18:23
點講呢,一直套劇俾人感覺都係剛硬嘅,講體制同道德人性的矛盾,E12更停喺一個好緊張的位,點知今集突然間 ...

你講得啱,套劇我都唔覺得悶但又不符合期望。成套戲李棟旭一家的戲實在編幅太多,其他對制度人性的多面全部唔夠深入。

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-9-4 18:23
點講呢,一直套劇俾人感覺都係剛硬嘅,講體制同道德人性的矛盾,E12更停喺一個好緊張的位,點知今集突然間 ...
係呀, 細佬煽情個part 使唔使講咁耐, 悶呀........

最後副院長質問振宇係咪舉報佢, 咁佢犯錯, 舉報佢有唔啱?

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 18-9-5 13:54
係呀, 細佬煽情個part 使唔使講咁耐, 悶呀........

最後副院長質問振宇係咪舉報佢, 咁佢犯錯, 舉報佢有唔 ...

E14 終於有爆點,一開場狗咬狗骨好精彩,副院長演技了得,芮醫生完全被比下去

成班醫學精英幼稚到不得了,推倒具社長又如何呢?一班豬隊友來經營嗎?仲話想只郁社長唔影響趙會長。。。我愈來愈覺得芮振宇至係大反派

芮家條線,係想營造醫者同病患的親密聯繫嗎?但跟劇的立意跑偏了,呢條線應該放喺Good Doctor,而唔係主打醫療體系弊病的 Life

首頁

尾頁

跳至