影視娛樂

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-7-25 12:10
呢套啲角色好多都隱藏秘密,芮氏兄弟家一定發生過什麼事情吧,我估兩人甚至有身世之謎?健全的小迷糊出現 ...

其實呢三個部門嘅E生係想守護病人, 守護E院, 定唔想去另外個間E院? 如後者, 佢地係專業人士, 理應唔難跳槽

題外話, 唔知係咪收費電視定韓國團隊認真, E2 芮E生番屋企揭開廚櫃門, 隻門都要油壓, 裡面個柜仲勁, 樓梯咁反落黎, 相信cctvb一定只會就咁用層板就算

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 18-7-26 08:37
其實呢三個部門嘅E生係想守護病人, 守護E院, 定唔想去另外個間E院? 如後者, 佢地係專業人士, 理應唔難跳 ...

你見急症科科長都搵緊工啦。如果本著濟世為懷之心落地方醫院做,除非遇著金師傅啫,否則醫術同見識都好難提升

當醫院一盤數去經營vs有救無類白衣使命係兩個極端,兩邊都有人站但其實都先盤算了再定自己立場,根據套劇的文本講咩抗體同抗原結合,我相信最好睇係大家磨合過程,同用個高角度去審視呢個課題

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 18-7-26 08:37
其實呢三個部門嘅E生係想守護病人, 守護E院, 定唔想去另外個間E院? 如後者, 佢地係專業人士, 理應唔難跳 ...

個廚櫃我一睇就覺得係植入廣告喎

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-7-26 12:24

係?但又冇好似bb個套分分鐘hipp

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-7-26 12:21
你見急症科科長都搵緊工啦。如果本著濟世為懷之心落地方醫院做,除非遇著金師傅啫,否則醫術同見識都好難 ...

最後希望大家磨合到,曹有一刻真係思考芮e生嘅說話

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加電動輪椅都似係, 影得咁仔細

Pr0udfish    發表於 18-7-26 22:56

瑪瑙宮

soscho 發表於 18-7-26 12:31
最後希望大家磨合到,曹有一刻真係思考芮e生嘅說話
係咪因為要離開首爾嘅醫院, 所以佢地先咁唔想走, 而唔係因為對醫院有歸屬感關係?

珍珠宮

mr.bb 發表於 18-7-24 22:48
睇左第一集,因太多人物角色,要d時間消化,但點解李棟旭成日見到佢細佬,呢到唔太明
...

搞到我無咩心機追好多人,同埋拍到陰陰沉沉睇到好眼訓

瑪瑙宮

andyan324 發表於 18-8-4 16:35
搞到我無咩心機追好多人,同埋拍到陰陰沉沉睇到好眼訓
間醫院都冇咩顏色, 黑黑沉沉

伯爵府

講番院長問小振佑間房有幾多人時,即想起載烈同江宇

唔記得社長明明話即炒振佑,係咪因為佢提出罷工而hold住?

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 18-8-4 18:01

唔記得社長明明話即炒振佑,係咪因為佢提出罷工而hol ...

講番院長問小振佑間房有幾多人時,即想起載烈同江宇 <<<<< 我第一集已聯想起佢哋,初時仲以為善宇身上殘疾係振宇有份造成的

唔記得社長明明話即炒振佑,係咪因為佢提出罷工而hold住?<<<<< 振宇唔贊成罷工架,至於話炒又唔炒,我估係具社長見周教授袒護芮醫生,知道佢哋同一陣線,又同前院長關係密切,即係爆大鑊未必只係芮醫生個人所為,社長要再了解下呢間醫院的分黨派別。另外我覺得社長對周教授有好感的,兩人背景出身類似,同樣係勤勞小蜜蜂,係值得留下來的好員工,就連帶暫緩解決芮醫生

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-8-4 20:14

善宇嘅殘疾係點形成?我唔記得咗

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 18-8-4 20:56
善宇嘅殘疾係點形成?我唔記得咗

無交待實際情景,記唔記得有一幕講小振宇要留喺屋企準備考試,爸爸帶弟弟出去踢波,再下一幕小善宇就臥床,床上裝咗條繩作輔助,而小振宇就pack走爸爸的好多對鞋,即係之前講過遇上交通意外去世了

小童星啲演技一流,我有時諗星媽星爸唔知要點嚇佢哋至喊得咁淒涼

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-8-4 21:38
無交待實際情景,記唔記得有一幕講小振宇要留喺屋企準備考試,爸爸帶弟弟出去踢波,再下一幕小善宇就臥床 ...

睇到呢part, 我見無講以為miss左,個條繩我初初以為想自殺

象牙宮

2024年龍年勳章

無交待實際情景,記唔記得有一幕講小振宇要留喺屋企準備考試,爸爸帶弟弟出去踢波,再下一幕小善宇就臥床 ...

fish, 呢套 OK 嗎?

伯爵府

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 18-8-4 22:41
fish, 呢套 OK 嗎?

相信睇過秘密森林的都會喜歡呢套,手法類似,格局亦一樣大,呢套唔係一般醫生劇,今次係審視整個醫療體制,批判資本家操控社會資源體系,估計亦有反映下眾生相及個人覺醒咁啦

台詞量好多好深,要好花精神睇架。曹承佑同劉在明短短的對手戲非常精彩,兩位的確係戲精,淨睇呢兩位都夠

目前只做得四集,單集即E1 E3 節奏稍慢,雙集又會精彩起來,睇過秘森會明白伏線好多劇情係慢慢鋪,要好有耐性

侯爵府

x2

珍珠宮

Pr0udfish 發表於 18-8-5 00:03

相信睇過秘密森林的都會喜歡呢套,手法類似,格局亦一樣大 ...

要追字幕
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

今集交待左細佬點解殘廢

中段李護士帶社長去睇小兒ICU過份煽情, 一個生意人之前實牙實齒要止血, 睇完個刻可能感動, 但好快應該當無事, 就好似E生咁, 見慣死亡, 會為病人傷心嗎?

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 18-8-7 14:12
今集交待左細佬點解殘廢

中段李護士帶社長去睇小兒ICU過份煽情, 一個生意人之前實牙實齒要止血, 睇完個刻 ...

就因為具社長唔見怪生死囉,佢以前做物流,對住一件件貨一隻隻櫃根本唔會有感情,喺兒科病房睇完種種場面後,佢個樣好似落荒而逃咁,可能心諗大件事,人嚟架,以前啲死硬對策唔work喇。佢自己有講,做生意除了yield仲要quality,遲啲會明白仲要有heart

從第一集開始就見具社長絕不是大惡人,仲好溫情添,幫周教授蓋被,對阿媽,對秘書,對老人家都好,我最有印象佢用餐時都會幫侍應傳菜啊

講返E5,要講煽情就係小朋友搵媽媽嗰幕,不過我覺得編劇嘅用心,係將小朋友比作病患,兒童被親人遺棄痛苦,病患被醫院遺棄同樣徬徨無助,具社長開始明白要調整變革方向吧

首頁
12345...6

尾頁

跳至