數胎動

fattysandy
|
自19W有胎動開始, 你地會唔會每日數胎動?

RubyYu07
|
醫生話要28週後先要每日數胎動。
BabyCiu
|
28週後先開始要數
sandylly
|
反而我私家同政府都無叫我數,我已經35wk,基本上由有胎動開始,我都係feel到佢有郁就ok,數住壓力好大,同埋佢開始郁,愈大就會有個時間點,除非真係郁少好多我會選擇睇醫生,唔係我都唔會特別數
freshrose
|
如果數都係28w 之後數,不過除非bb 真係唔郁,否則唔駛數住咁大壓力
yvonne520
|
我e生又冇叫我數,其實係咪自己要數㗎?

fattysandy
|
回覆 RubyYu07 的帖子

到左28w, 每個鐘mark 低次數?
purplerain0348
|
fattysandy 發表於 18-7-24 13:19
回覆 RubyYu07 的帖子

到左28w, 每個鐘mark 低次數?

28周開始數,2個鐘內要有10次就ok
hamsterma
|
fattysandy 發表於 18-7-24 10:42
自19W有胎動開始, 你地會唔會每日數胎動?

我嗰陣醫生都無叫,不過後尾聽人地講就數
fattysandy
|

回覆 purplerain0348 的帖

咁都幾大壓力 ><"

到左28W係咪好大力架喇?
我要做媽媽
|
唔使,到唔知幾週先數既,之前醫生有講既,你下次可以問下
kmbb519
|
我無專登數呀, 不過有留意住, 如果有幾小時都唔覺佢郁, 就會留意下囉, 但就無真係數.... 我 26w.. 但政府 24 w 時佢問我有冇郁, 我話有, 佢就話咁你留意住佢係 keep住郁就 OK, 就無話要數幾多下咁......
purplerain0348
|
fattysandy 發表於 18-7-24 13:47
回覆 purplerain0348 的帖

咁都幾大壓力 >

係呀!我自己feel到都算大力
不過我地有個媽媽group有啲媽媽話唔係好feel到bb郁,次數又少! 所以可能係每個bb都唔同
欣欣Hannah
|
每日數真係好大壓力,有時阿B又唔係固定果個鐘數就會郁翻咁多下,搞到自己睇到D數據就成日亂霖嘢
fattysandy
|
欣欣Hannah 發表於 18-7-24 21:46
每日數真係好大壓力,有時阿B又唔係固定果個鐘數就會郁翻咁多下,搞到自己睇到D數據就成日亂霖嘢
...

係囉, 而家返緊工, 都唔可以每個鐘數 = ="
RubyYu07
|
yvonne520 發表於 18-7-24 12:45
我e生又冇叫我數,其實係咪自己要數㗎?

醫生有叫我數,不過我都無,成日忘記。