公司裁員 但自己未夠經驗走 點算好?

momomola
|
細公司裁員 未輪到我但自己未夠一年工作經驗
搵左好多工都冇消息
唯一搵到份大公司肯見我
仲有埋2nd in
可惜等了一星期都冇回音
仲要比我見到間公司又係jobsdb繼續請人
宜家好迷𢜟 每日都好冇心機
究竟我是誰
|
momomola 發表於 18-7-24 10:43
搵左好多工都冇消息
唯一搵到份大公司肯見我

未到自己又未夠經驗,咁點解妳要揾工,不如專心工作,增值自己。
panyeung
|
momomola 發表於 18-7-24 10:43
搵左好多工都冇消息
唯一搵到份大公司肯見我

唔係好明

公司裁員,未輪到你,咁你煩惱之處係…?
momomola
|
回覆 究竟我是誰 的帖子

每日係到都冇野做扮工真係好頹廢
可惜唔到我控制
希望快啲搵到份新工啦
momomola
|
回覆 panyeung 的帖子

係到已經冇野學 冇野做每日返黎坐
同期畢業嘅朋友Skillset不停加緊
所以我好想轉份忙啲 多啲野學嘅工
cindy203
|
咪繼續搵LO.......講真你做到一年就捱夠一年,唔得既話你搵工係簡住來搵,真係想做既大公司先寄CV + 叫自己心目中既價
省卻為interview請假既煩惱,直至到你失業狀態先洗漁翁撤網去搵,咁樣會唔會好少少?
yucl_hk
|

有危有機

可能唔裁到妳, 仲有得升
momomola
|
回覆 cindy203 的帖子

係咪點都應該係到坐夠一年先走呀?我1st in 2nd in 都拎左2日AL
諗住佢會請啦
點知得個桔
momomola
|
回覆 yucl_hk 的帖子

應該就唔會喇我又冇野做 又咁green
panyeung
|
momomola 發表於 18-7-24 11:00

咁可以同時進行㗎嘛

一路留係公司,一路搵工

公司冇嘢做咪報D course 増值吓,返工時間溫習,正!!
zzac
|
邊搵工邊等炒
bbkq
|
momomola 發表於 18-7-24 11:03
回覆 cindy203 的帖子

係咪點都應該係到坐夠一年先走呀?我1st in 2nd in 都拎左2日AL

係……我仲要係扣$請假去interview, 失敗
QY08040408
|
唔驚得咁多,騎牛揾馬囉……
Poyau
|
騎牛揾馬
g8384
|
佢未炒你 咪一路hea一路搵
唔好擔心咁多 起碼仲有糧出

木土土
|
momomola 發表於 18-7-24 11:00

有乜點算?

除了繼續搵工,仲可以點?
starrymama
|
1年可能未必會裁, 就快2年/5年個d先擔心.

公司裁員睇成本, 唔一定睇工作能力
Fishqqma
|
究竟我是誰 發表於 18-7-24 10:47
未到自己又未夠經驗,咁點解妳要揾工,不如專心工作,增值自己。

VCBB小天使
|
panyeung 發表於 18-7-24 10:58
唔係好明

公司裁員,未輪到你,咁你煩惱之處係…?

咪係
VCBB小天使
|
panyeung 發表於 18-7-24 11:11
咁可以同時進行㗎嘛

一路留係公司,一路搵工

X2,大把時間温書。