0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽,我BB 大概三個幾月開始臉部同耳仔出濕疹,嚴重時全臉紅到關公咁,耳背又出水,無辦法之下去睇西醫開左1% hydrocortisone cream (類固醇) 查左幾日好番,當然我有不停同佢做好保濕呢part, 一兩個鐘就會保濕,但一停藥一兩日又會再起,外在不停保濕,吸塵滿等等,內在我已經轉左低敏奶粉能恩,煲開奶茶,食益生菌,我希望我做盡所有我可以幫到佢既野,但直至依家我BB 六個半月,都係反反覆覆,停類固醇一兩日又起咁樣,醫生指示係一好就停,唔好既話,最多連續查7日,每日兩次,就要停三日。不過我BB 多數查幾日就會好番曬,最長都係第一次睇醫生7日。以下係我同BB 查類固醇既紀錄:- 對上一次我問醫生,我咁樣查有無問題,醫生話用法正確,見好就停,再起再用藥,唔好比佢嚴重要用更重劑量既類固醇,得不嘗失,咁樣用輕量類固醇,用一年既量都比嚴重時用重劑量既一次,咁樣查十年都無事,只要唔係連續長時間查就好安全,我知一定好多媽媽會話唔好用,但我真係逼不得已,眼見佢訓唔到,唔肯食,出水咁又點可以唔用黎止左佢先,唉。我其他功夫一樣有努力去改善。唔知有無媽媽有同樣經驗。我真係喊過好多次好無助。用類固醇既矛盾。

類固醇紀錄:-
6月25 - 7月1 (共7日)
7月3 - 7月5 (共3日)
7月9 (共1日)
7月12 - 7月14 (共3日)
7月17 - 7月21 (共5日)
7月24 即係今朝又起過,唉

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢濕疹真係好犀利吖,你睇過幾個醫生喇?我覺得都係需要轉醫生睇睇,幫頂帖子

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 18-7-24 14:34
佢濕疹真係好犀利吖,你睇過幾個醫生喇?我覺得都係需要轉醫生睇睇,幫頂帖子 ...

係,同意呢個媽咪嘅睇法

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-7-24 14:34
佢濕疹真係好犀利吖,你睇過幾個醫生喇?我覺得都係需要轉醫生睇睇,幫頂帖子 ...

有呀,我book 左中環楊醫生要排到去9月中(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

ka1418 發表於 18-7-25 08:55
有呀,我book 左中環楊醫生要排到去9月中(emoji)(emoji)‍♀️

你好我想問呢個醫生得唔得,我個仔啲濕疹都好勁,成塊面同埋成手腳都有,但係睇西醫小朋友查類固醇得唔得?

別墅

ka1418 發表於 18-7-24 11:38
各位媽媽,我BB 大概三個幾月開始臉部同耳仔出濕疹,嚴重時全臉紅到關公咁,耳背又出水,無辦法之下去睇西 ...

你好 我個女都系大概都系3個幾月開始出濕疹,同你bb既情況好相似 我一開始都系用類固醇控制住,但上網睇類固醇系控制得住但更容易反發 糾纏左濕疹呢個問個半月 上星期19號發現佢嚴重到眼都腫埋之後去左睇一個e生(之前已經睇過幾個但都系開類固醇藥膏)今次睇 e生開左藥膏 潤膚膏,同兩支藥水 當晚反去揸左食完藥水 即刻好左5.6成 到左今日已經好反曬 你有興趣可以pm我
我系屯門睇架個e生

複式洋房

回覆 WaiLams 的帖子

我囡囡宜家三個半月,都係臉同身上生濕疹。你係屯門邊度睇?開噶藥水有冇類固醇。

複式洋房

回覆樓主

唉,我發覺依家真係十個有八個BB 都有濕疹問題,只係情況西唔西利咁解,好慘,媽媽真係心力交卒

別墅

有冇比過親舒呢類低乳糖奶粉?
我識個bb都係因為濕疹飲呢隻,
佢再接近24小時開冷氣

複式洋房

SAU.YI 發表於 18-7-31 12:39
有冇比過親舒呢類低乳糖奶粉?
我識個bb都係因為濕疹飲呢隻,
佢再接近24小時開冷氣 ...

我轉緊羊奶,同埋都係長開冷氣了已經,唉

大宅

WaiLams 發表於 18-7-25 16:33
你好 我個女都系大概都系3個幾月開始出濕疹,同你bb既情況好相似 我一開始都系用類固醇控制住,但上網睇類 ...

你好,我囡囡都有濕疹問題,我pm你屯門果個醫生,唔該

禁止訪問

大宅

你好 我個女都系大概都系3個幾月開始出濕疹,同你bb既情況好相似 我一開始都系用類固醇控制住,但上網睇類 ...

求pm醫生資料,謝謝

洋房

你好,可以PM我醫生資料嗎?🙏🏻🙏🏻

洋房

回覆 ka1418 的帖子

我個囡都係咁,我同你一樣,做又乜都做曬,可以食嘅又比佢食,見到佢成日細細達之後擴散到大大個框,有時眼仔都腫,真係好心痛

複式洋房

ShuyeAway 發表於 18-9-7 08:58
回覆 ka1418 的帖子

我個囡都係咁,我同你一樣,做又乜都做曬,可以食嘅又比佢食,見到佢成日細細達之後擴 ...

係呀,依家都仲係維持住咁樣,唉,好煩,咁你有無同佢查類固醇呀? 你BB 依家幾大個?

洋房

ka1418 發表於 18-9-7 09:00
係呀,依家都仲係維持住咁樣,唉,好煩,咁你有無同佢查類固醇呀? 你BB 依家幾大個?
...

我有搽啊,bb 3m14days
之前個幾月時都已經起粒粒,之後搽保濕+米水好番,之後到口水令到佢生粒粒,都係咁做好番,但一差唔多3個月時果達口水一發不可收拾,之後就濕疹,面之後手,身
我個fd 個仔出水,佢睇中環蘇x倫一星期好番冇番發,但佢係嚴重到要食類固醇,我考慮緊睇唔睇呢個,好似仲貴過楊醫生

複式洋房

想要資料。麻煩pm我,thx!

別墅

可唔可以pm個屯門醫生比我?謝謝

大宅

ka1418 發表於 18-7-24 11:38
各位媽媽,我BB 大概三個幾月開始臉部同耳仔出濕疹,嚴重時全臉紅到關公咁,耳背又出水,無辦法之下去睇西 ...

我BB都係吖,3個幾月!頸同面都有濕疹,面個D就輕微!頸部,可以條頸太短,D肉成日黏埋一齊!搞到D濕疹,好轉後又復發(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

首頁

尾頁

跳至