6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽,我BB 大概三個幾月開始臉部同耳仔出濕疹,嚴重時全臉紅到關公咁,耳背又出水,無辦法之下去睇西醫開左1% hydrocortisone cream (類固醇) 查左幾日好番,當然我有不停同佢做好保濕呢part, 一兩個鐘就會保濕,但一停藥一兩日又會再起,外在不停保濕,吸塵滿等等,內在我已經轉左低敏奶粉能恩,煲開奶茶,食益生菌,我希望我做盡所有我可以幫到佢既野,但直至依家我BB 六個半月,都係反反覆覆,停類固醇一兩日又起咁樣,醫生指示係一好就停,唔好既話,最多連續查7日,每日兩次,就要停三日。不過我BB 多數查幾日就會好番曬,最長都係第一次睇醫生7日。以下係我同BB 查類固醇既紀錄:- 對上一次我問醫生,我咁樣查有無問題,醫生話用法正確,見好就停,再起再用藥,唔好比佢嚴重要用更重劑量既類固醇,得不嘗失,咁樣用輕量類固醇,用一年既量都比嚴重時用重劑量既一次,咁樣查十年都無事,只要唔係連續長時間查就好安全,我知一定好多媽媽會話唔好用,但我真係逼不得已,眼見佢訓唔到,唔肯食,出水咁又點可以唔用黎止左佢先,唉。我其他功夫一樣有努力去改善。唔知有無媽媽有同樣經驗。我真係喊過好多次好無助。用類固醇既矛盾。

類固醇紀錄:-
6月25 - 7月1 (共7日)
7月3 - 7月5 (共3日)
7月9 (共1日)
7月12 - 7月14 (共3日)
7月17 - 7月21 (共5日)
7月24 即係今朝又起過,唉

別墅

回覆 ka1418 的帖子

我仔之前都係咁,我發現類固醇越搽皮膚會越薄所以都盡量唔搽,但起得勁嘅時候真係在所難免,我通常禁左之後會用其他嘢試,但會出現個問題就係一兩次得第三次就未必得,試左n次後我好彩搵到嘢岩我個仔依家情況叫穩定左,所以我覺得你可以搵下其他嘢睇下幫唔幫到佢丫

別墅

我個仔都係四個月果陣出濕疹,靜係係塊面同額頭,手手腳腳又無事,睇醫生開佐d佢自製藥膏(類固醇+潤膚cream)黎搽,但我個醫生同你講既唔同,佢話搽類固醇唔可以一下子話停就停,好易會反彈,好似抗生素咁好返都要食完個療程先停得,所以我個仔搽到好返都慢慢減慢慢減咁搽佐一個幾個月,不過可能你醫生開d類固醇同我用呢d唔同,都唔可以一概而論後來我發現天氣反差一大,個仔塊面就好易紅,對症下藥而家都無咩點發
或者你留意下bb會唔會食佐咩會敏感或者會唔會有咩物品(例如毛公仔)又或者天氣之類,搵到源頭就最好

男爵府

回覆樓主:

我咩都吾理,由佢紅,總之不停補濕,務求吾好流血損就得。

別墅

我BB都係6個月, 都有濕疹問題,
我都有醫生開既(類固醇+潤膚cream)黎搽,我一見到好少少我都會停, 就用回自己比BB用既CREAM,但我就就轉左幾隻。依傢先叫做搵得岩一隻既叫好用。
但都一樣會番發下。

不過我覺得重點係要勤洗面,但係要印面, 唔好抺面咁洗。之後就用BB用既CREAM。保濕高D既

大宅

lsching 發表於 18-7-25 14:38
我個仔都係四個月果陣出濕疹,靜係係塊面同額頭,手手腳腳又無事,睇醫生開佐d佢自製藥膏(類固醇+潤膚cream ...

我個醫生都係咁講,話面層唔紅,但低層皮膚可能未修復,所以一停藥就紅。不如你試下keep住搽,佢面層唔紅時就用平常用開既cream溝藥膏1:1咁用,如果幾日佢無復發就停或者再減藥

大宅

回覆樓主

我仔仔由出世到宜家11個月皮膚都反反覆覆
隔一排濕疹又發作,臉同手腳皮膚都又紅又鞋
但見到越來越進步
幾個月大時都係依賴類固醇
但一日只揸一次,好左就停
但有時又係好返兩三日又來過
但隨住佢大過皮膚慢慢好左
就無再用了
宜家臉仔有時紅都係搽雪花膏喳
身就沖完涼搽cetapil
宜家除左手腳少少位鞋都無咩大問題
媽媽比d耐性,大個左會變好的

複式洋房

ka1418 發表於 18-7-24 11:48
各位媽媽,我BB 大概三個幾月開始臉部同耳仔出濕疹,嚴重時全臉紅到關公咁,耳背又出水,無辦法之下去睇西 ...

我仔後日就10個月喇,搽緊楊醫生既藥,3個月大爆濕疹既~睇左幾位醫生都唔好,5個月大時睇楊醫生係中度嚴重,加固後試完食物,好多都敏感,敏感兩日退左就會爆濕疹,早幾日試蛋黃又爆濕喇,今次仲爆得好勁(emoji)但我仔爆係身同手腳唔係摺位

複式洋房

spongew 發表於 18-7-30 23:56
我仔後日就10個月喇,搽緊楊醫生既藥,3個月大爆濕疹既~睇左幾位醫生都唔好,5個月大時睇楊醫生係中度嚴 ...

想問下佢敏感係咪先先會紅?但如果食物敏感攪到佢爆濕疹咁你點處理呀? 情況洗唔洗差到又要查類固醇?

複式洋房

ka1418 發表於 18-7-31 09:29
想問下佢敏感係咪先先會紅?但如果食物敏感攪到佢爆濕疹咁你點處理呀? 情況洗唔洗差到又要查類固醇?
...

早排試蛋黃敏感到爆好勁濕疹啊,要搽藥搽左一星期,好多時佢食敏都要搽藥,唔搽愈爆愈多濕疹啊我仔

水晶宮

回覆樓主

我兒科係話一搽就要5日。唔可以1日就停。

別墅

spongew 發表於 18-7-30 23:56
我仔後日就10個月喇,搽緊楊醫生既藥,3個月大爆濕疹既~睇左幾位醫生都唔好,5個月大時睇楊醫生係中度嚴 ...

健康院本小冊子唔係話雞蛋係致敏原食物,一歲以下最好唔好俾佢食咩。。。。。。

大宅

回覆樓主

我仔都係2-3個月的時候濕疹大爆發,塊面又紅又出水,心痛死。不過慢慢大個又好似慢慢好翻點,keep住搽cream 同豬油膏保濕,一紅就用1%類固醇,稍微好點就停。呢兩三個月用藥房介紹的寶貝濕疹膏,又幾好用,無類固醇,晚晚沖完涼就搽。用左三四支,而家10個半月,基本上否無點翻發。係前兩日發燒就紅小小甘。藥房話好多bb都係用果支寶貝濕疹膏的~你可以比你BB 試下,25蚊支無類固醇,試試無妨~

複式洋房

Toni_22 發表於 18-8-8 19:00
我仔都係2-3個月的時候濕疹大爆發,塊面又紅又出水,心痛死。不過慢慢大個又好似慢慢好翻點,keep住搽cream ...

好啊多謝你

民房

我仔兩個月開始到依家九個几月,塊面一直反复濕疹,醫生都系開類固醇加保濕cream一齊涂,但都系反复,不斷有試唔同保濕乳,最近新買一隻,每日同佢keep住不停涂,夜晚訓覺用醫生開的藥一次,依家好佐七成,仲剩一小塊地方紅紅地,希望可以快的好返。

男爵府

ka1418 發表於 18-7-24 11:48
各位媽媽,我BB 大概三個幾月開始臉部同耳仔出濕疹,嚴重時全臉紅到關公咁,耳背又出水,無辦法之下去睇西 ...

你好似擦得好密 我唔敢擦 擦左我女塊面有紅血絲同黑色素

複式洋房

奶粉有冇試多1,2隻?
親舒都ok,我識朋友個bb有濕疹都係飲佢

大宅

回覆樓主

我仔7個月大都係咁
唔知點好
我擦1%對面好似無咩反應,身就有效果。
佢塊面痕到日日大叫大喊
見到都心痛
自從加固開始嚴重...我宜家好多野唔敢比佢食住

大宅

Arikee 發表於 18-8-12 23:07
奶粉有冇試多1,2隻?
親舒都ok,我識朋友個bb有濕疹都係飲佢

Aptamil HA個隻好唔好?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至