自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

nsychristy 發表於 18-7-25 20:22
一個人一煩就會亂,唔一定關有無病事
我亦唔見得你既試探係所謂為左證明樓就老公係清白
老公有無樓都堅持 ...

其實我唔知你同你前夫點

我:搞清楚件事先 真系無彎轉先離
例如如果老公知無$ 放棄生仔
點解一定要離? 如果係我 我點醒左佢咪發夢 我會覺佢想找我笨 但唔會離

如果佢無樓都要生 咁我會同佢講
我娘家唔會邦換樓 我地要照顧好情緒及經濟(包括收入換樓)先可以諗生仔
無人邦 無條件 生乜仔

你:反正都離婚 使乜搞清楚件事

咁.... 唔怪得...
師父 you win

珍珠宮

jasball 發表於 18-7-25 20:34
其實我唔知你同你前夫點

我:搞清楚件事先 真系無彎轉先離

我建議你去 check 下

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

nsychristy 發表於 18-7-25 20:33
其實心計重既人都係自以為聰明又無安全感又計較而已

有時人地唔係唔知,只係費事煩,扮俾佢得手罷了。
你明白你老表家中有個咁既人
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

nsychristy 發表於 18-7-25 20:36
我建議你去 check 下

可能你比我睇得更淸楚
樓主依d case 應該直接離婚

但請注意一個燥鬱的人因離婚/改變生活方式(如由主婦變要返工,2人生活變返外家住等)引起的情緒反應都係要小心

當年父親有燥鬱症是因為失業,生活突然改變引致,而母親有抑鬱是因為本身做part time好地地,我妹早2年小孩有產後抑鬱,佢辭左份part time 突然on call 咁去照顧我妹而引致。所以我不自覺會覺得,離婚是高風險的方法(而依個可能係我盲點,覺得改變生活方式是高風險動作)我試,可能仲可以其他找方法改變事情...(見諒我仍未能conclude到直接離婚是好方法 但可能你是對的 but I m still not sure )

手段卑劣唔等於立心不良
如果試到對方是好人 我亦都會對佢好
試到對方唔係好人 而無法改變的話
Even 我離婚我亦知道我無欠佢亦無拖佢 自己會鬆口氣
我唔知依d對你尼講係咪 excuse / 幼稚
(我希望可以唔離婚下 推反老公要生B的諗法太天真)
但依d係我既睇法,無立心想人差

以做家人尼講我認同有個權心重同計較的家人係痛苦的事,可能我唔係身受其害者,唔知對方有幾慘
依個係我的不足 做人不夠看得開 你對
當然 你做人正大 應該會開心簡單好多

總言之,我唔介意話自己是自作聪明,卑劣,計較,有病,被祝福等等
打咁多字另加pm 樓主
目的都係唔想樓主生
而離婚一事 可能你地看得比我中肯及全面
可能真的離婚自有新天地 無左老公迫個人會開心好多 但恕我而家未能中立定論

伯爵府

jasball 發表於 18-7-25 21:30

可能你比我睇得更淸楚

而家就算我放得低,想離婚,俾晒啲錢同屋佢,佢因為我吾同佢生仔佢又down到想自殺,我好驚害左佢,我只想佢幸福,所以我而家吾敢輕舉惘動

蛋皇哥0127    發表於 18-7-26 09:19

翡翠宮

畀面勳章

肥肥寶 發表於 18-7-25 22:22
而家就算我放得低,想離婚,俾晒啲錢同屋佢,佢因為我吾同佢生仔佢又down到想自殺,我好驚害左佢,我只想 ...

如果係咁,你丈夫情緒都好有問題,可能有隱性精神病,更加唔應該生。保重。
日日是好日

別墅

而家就算我放得低,想離婚,俾晒啲錢同屋佢,佢因為我吾同佢生仔佢又down到想自殺,我好驚害左佢,我只想 ...

唔生仔就down 到自殺⋯⋯ 如果係佢應該有病

大宅

睇多d佛學or 信主宗教 近多d弟妹
你老公果度 無得急 亦不要太近太上心
搞掂自己先

其實如果自己心定
所有問題 如非當下生死 都唔係迫切既問題

無人可以邦你做決定
但熟你既人(妹妹) 會邦到你

伯爵府

jasball 發表於 18-7-25 22:32
睇多d佛學or 信主宗教 近多d弟妹
你老公果度 無得急 亦不要太近太上心
搞掂自己先

我知道,多謝你地咁有心幫我

珍珠宮

我臨離婚個時不知幾驚我前夫,當時我我焦慮驚恐抑鬱乜都齊

唔講佢太懶太媽寶心計重又控制狂,佢都係個郁手郁腳既人,結果都係乜事都無

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

你C6如果唔係有病,就係一個極度偏執幼稚自我既人,唔係你害佢,係佢害緊佢自己同你。
你若盛開, 蝴蝶便來!

寶石宮

2023年兔年勳章

肥肥寶 發表於 18-7-25 22:37
我知道,多謝你地咁有心幫我

首頁

尾頁

跳至