大家幾多週會整炒米茶?

touko
|
我岩岩得閒炒左,加左陳皮覺得好難飲
早知唔一整整咁多⋯⋯⋯
gigi^^
|
touko 發表於 18-7-24 15:26
早知唔一整整咁多⋯⋯⋯

我36週 岩整好 果皮4分1加左幾粒桂元肉甜甜地 14日後在加黨參北芪

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
summervibe
|
早知唔一整整咁多⋯⋯⋯

我陪月話中期都可以飲下…… 我覺得好好入口呀
Evonneyip
|
gigi^^ 發表於 18-7-24 17:02
我36週 岩整好 果皮4分1加左幾粒桂元肉甜甜地 14日後在加黨參北芪

請問係唔係加呢啲去炒,還是炒完啲糙米再同呢啲去沖茶飲?
Jessie12300
|
早知唔一整整咁多⋯⋯⋯

恕我無知,點解要炒米茶?幾時飲的?順產定開刀必須要飲?
Gwing
|
Jessie12300 發表於 18-7-25 12:26
恕我無知,點解要炒米茶?幾時飲的?順產定開刀必須要飲?

順產定開刀都要飲炒米茶架,無咁寒。一生左就開始飲架啦,代替白開水。
gigi^^
|
Evonneyip 發表於 18-7-25 11:57
請問係唔係加呢啲去炒,還是炒完啲糙米再同呢啲去沖茶飲?

炒完D米放涼 再加其他落去
mrs.suen
|
請問可唔可以分享食譜?
touko
|
回覆 mrs.suen 的帖子

我亂來的.... 只落三色米+ 陳皮 我跟youtube d 片整, 上網好多唔同食譜, 應該都無一定
luv_miyuko
|
炒米茶好飲架喎,唔通係陳皮出事?因為我見有兩個版本一個要刮囊一個唔使,唔刮會苦。
touko
|
回覆 luv_miyuko 的帖子

有hea刮... 無苦味但陣米水味好似好難食的白粥
bonnieonlyone
|
luv_miyuko 發表於 18-7-26 09:13
炒米茶好飲架喎,唔通係陳皮出事?因為我見有兩個版本一個要刮囊一個唔使,唔刮會苦。
...

陳皮個囊要刮架,因為會濕
不過廿年以上就唔洗喇
mrs.suen
|
touko 發表於 18-7-26 09:08

我亂來的.... 只落三色米+ 陳皮 我跟youtube d 片整, 上網好多唔同食譜, ...

gigi^^
|
touko 發表於 18-7-26 09:08

我亂來的.... 只落三色米+ 陳皮 我跟youtube d 片整, 上網好多唔同食譜, ...

加埋藍棗會好飲D
nataliemei
|

我就生完在醫院就可開始飲。我上網訂左炒米茶包,初初醫院個幾日簡單只係飲陳皮無花果炒米茶。之後陪月到佢係先炒乾一大堆米,預先浸濕陳皮去左囊剪幼條,再炒乾陳皮。(咁就炒米加炒陳皮溝埋好在盒內)
材料就見佢加杞子,南棗剪幼(因我紅棗熱氣所以用南棗,真係無咁燥),無花果剪幼,圓肉。
坐月中期先開始再加埋
黨參剪粒,北芹剪細, 黑豆
塞奶既陪月會加通草
我開刀暫時飲左差唔多個半月都無熱氣,上胎反而熱氣,我懷疑係紅棗,所以今胎只用南棗仲唔洗去核,2湯匙米係一大壺水,佢分好一包包,每朝早煲一包滾佢半個鍾,再焗焗就放在保溫水壺全日飲用,唔好隔夜朝朝煲壺新既。
touko
|
回覆 gigi^^ 的帖子

好喔, 謝謝!
我要做媽媽
|
我果時候系媽媽幫我整架,一開始覺得唔好飲,飲飲下都係覺得好似白開水咁
yvonne520
|
其實就咁得炒米得唔得架?
唔想要咁多味
GCHK
|
Gwing 發表於 18-7-25 16:59
順產定開刀都要飲炒米茶架,無咁寒。一生左就開始飲架啦,代替白開水。
...

原來咁樣㗎。明白喇,多謝
touko
|
回覆 yvonne520 的帖子

得架