有無孕媽完全不吃補充劑?

ilikepanda
|
我買了隻葉酸,H365,是檸檬味粉糖的,之前覺得口淡,不想吃無味的葉酸丸,但現在口淡的情況改善,反而不想吃太多甜的東西,但之前買3送1,還有好多,不想吃。又不想另外再買。
因為有恆常喝牛奶或豆漿,沒吃鈣片。

有沒有準媽媽是完全不吃補充劑的?
Nbs
|
ilikepanda 發表於 18-7-24 15:32
我買了隻葉酸,H365,是檸檬味粉糖的,之前覺得口淡,不想吃無味的葉酸丸,但現在口淡的情況改善,反而不想 ...

我陀第一胎時無食葉酸,維他命,鈣或dha. 補品燉品都無食。好間中 (每幾個星期) 99 可能會整少少燕窩或花膠,我會食少少。
不過我係唔介口,亦唔會跟中式的咩都唔食。
我係咩都食。
bb 好健康無問題。

ilikepanda
|
回覆 Nbs 的帖子

嘩,那你本身應該好健康啊。
Nbs
|
ilikepanda 發表於 18-7-24 15:38
回覆 Nbs 的帖子

嘩,那你本身應該好健康啊。

本身真係無咩病痛,感冒幾年先一次。
所以我真係唔信介口的,介左反而營養唔均衡。
Carmen8080
|
我都無食葉酸 dha 我成日覺得生產商同啲醫生夾埋呃孕婦 我阿媽年代邊有食呢啲野
JD930
|
我買了隻葉酸,H365,是檸檬味粉糖的,之前覺得口淡,不想吃無味的葉酸丸,但現在口淡的情況改善,反而不想 ...

我冇食,就算好細粒都吞唔到
想買gnc軟糖但全線冇貨,宜家等緊寄來
我要做媽媽
|
我之前系醫生叫我補充D鈣質鐵質既,都係醫生開俾我既,你見醫生既時候都可以問下佢意見架
KaChingMami
|

醫生開葉酸同鈣比我,其他佢覺得冇需要
RubyYu07
|
我覺得最起碼都要食葉酸啦
wsyggk
|
我,除咗頭3個月有食葉酸外就咩supplement 都無食了。
pussykat
|
我,所有supplements 同補品都冇食
Carmen8080
|
我相信你阿媽當年都無食呢啲野 一樣生左你出黎 呢啲補充劑都係呃孕婦
agneau
|
我亞媽年代都冇無痛分挽,我覺得係呃人囉
ilikepanda
|
回覆 RubyYu07 的帖子

都有,但我不太乖,沒有紀律,沒有恆常吃,無心情或不想吃就不吃,無日日吃囉。
不過都知道為bb好,都要啦。
kmbb519
|
我本身健康都 OK , 無乜大病痛, 但我因為無住家飯食, 日日都樓下茶餐廳, 我會驚呀 b 唔夠營養 ..... 所以有食補充維他命, 同鈣片, 不過都有飲奶咁.....
ilikepanda
|
回覆 kmbb519 的帖子

明白,我和你不同啊。剛知道懷孕後,我便看很多孕婦食譜,參考好多書,加上已把工作辭掉(常常加班熬夜對BB不好),所以是日日煮,餐餐煮,是一星期有大概兩三餐出去吃而已。
因為我本身高齡,所以要好小心囉。

你都要加油呀。
ilikepanda
|
回覆 wsyggk 的帖子

請問,三個月後是不是可以放鬆些呢?

kmbb519
|
ilikepanda 發表於 18-7-26 13:45
回覆 kmbb519 的帖子

明白,我和你不同啊。剛知道懷孕後,我便看很多孕婦食譜,參考好多書,加上已把工作 ...

如果有住家飯食, d 野都夠營養, 咁可以唔駛食補充品都 OK 不過鈣都幾緊要, 補補佢好 d, 或者飲多 d 奶呀芝士呀咁.........
大家咁話, 一齊加油
JD930
|
kmbb519 發表於 18-7-26 14:22
如果有住家飯食, d 野都夠營養, 咁可以唔駛食補充品都 OK 不過鈣都幾緊要, 補補佢好 d, 或 ...

聽妳咁講都安落小小... 因為我食唔到藥丸,想食gnc軟糖又全線冇貨
SAU.YI
|
我個時係有食的,
但唔多,食ENFINITAS隻DHA同醫生開既鈣片