醫護健康

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

MM2005 發表於 18-7-28 17:43
你爸主要是中風康復者,不同我們父母,
如我等佢飲才沖,我怕沖好時佢就擰頭
...

十分同意。

我爸更加是嚴重吞嚥困難的(醫院說的,建議用胃喉)。

不是我們開了,他就肯飲。有時他要睡覺/有時他拒食等等。飲120 ml, 飲20min-也可以(或,睡了,等30-45 mins) 。

最慘,他有尿喉,每天最少飲2500 ml 水。追quota 追到我們痴線。

===
所以,問題不是我們預早沖定。而是,他一直拒食,等到凝固粉也失效。我買過幾個牌子,還是thick and easy 易買又沒那麼快"失效 "(布甸質地)

===
總之,果汁/奶等等,凝固粉效果也是一般的。特別是奶。我用米糊開,放一天也沒問題。不會浪費奶(凝固粉,不太可以重新落的; 一旦變水,要倒掉)

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hker 發表於 18-7-28 19:41
十分同意。

我爸更加是嚴重吞嚥困難的(醫院說的,建議用胃喉)。

thick and easy我見平啊。
呢款比我媽用得嗎?
即是落少d粉呀

子爵府

AAwing 發表於 18-7-25 13:46
請問邊到回有這隻凝固粉買呀 ?
官塘區

政府醫院的復康店都見過有得賣,應該比出面平少少,如果係醫生建議食,可叫佢寫醫生紙去醫院復康店買,會再平啲

翡翠宮

Bling11 發表於 18-7-31 14:36
政府醫院的復康店都見過有得賣,應該比出面平少少,如果係醫生建議食,可叫佢寫醫生紙去醫院復康店買,會 ...

藥房平過復康店

大宅

要弄清楚小便問題 會否尿導炎 睇医生先

水晶宮

karshing 發表於 18-7-27 18:16
爸爸也是用款,药房53元一罐。

剛去屋企附近藥房買左2罐($55/罐),感覺好似加左價

再買左4盒博視康黃班維生素,$145/盒。 其他藥房都要$150或以上。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

PCCW2319 發表於 18-8-5 13:05
剛去屋企附近藥房買左2罐($55/罐),感覺好似加左價 。

再買左4盒博視康黃班維生素,$145/盒。 ...

買開53元罐嗰間药房話暫時唔入貨,因來貨太貴無優惠,去另外一間就54元罐。

翡翠宮

hker 發表於 18-7-26 18:44
上來我家的姑娘,幾個牌子也試過味的。醫院用那個或者我用那個,水也是" 旱旱地"味道的。也會改變了顏 ...

你相呢款啱你爸,話黏稀度不會隨時間改變,較穩定啊!

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-8-5 13:05
剛去屋企附近藥房買左2罐($55/罐),感覺好似加左價 。

再買左4盒博視康黃班維生素,$145/盒。 ...

雀巢?我買$60

水晶宮

MM2005 發表於 18-8-5 15:10
雀巢?我買$60

係呀!你係買添寧嗰間藥房買)
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

王小肥 發表於 18-8-4 23:10
要弄清楚小便問題 會否尿導炎 睇医生先

開鋪問是24號,媽19號出院前姑娘話尿要種菌,話媽吽吽地,之後驗了無事,我無再問了。
我來問時只見媽呢個情況有幾次,之後又無。

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-8-5 15:12
係呀!你係買添寧嗰間藥房買)

噢,不是。
我無問佢有無其他老人野啊。

洋房

回覆樓主:

如果可以叫老友記,㖔咽時再用下巴貼緊D頸才吞,確保吾跌錯入氣管;我爸也是用凝固粉的。E院有D復康店有賣$48-52 (有E院覆診紙/入院紙登記左就可以有會員價)

翡翠宮

kandttjim 發表於 18-8-11 14:55
如果可以叫老友記,㖔咽時再用下巴貼緊D頸才吞,確保吾跌錯入氣管;我爸也是用凝固粉的。E院有D復康店有賣$ ...

我自己試了你教的動作,吞時有點頂住
呢個動作我媽應該唔聽我教,平常同佢抹咀佢即咪到好實,以前唔會咁樣

翡翠宮

如果可以叫老友記,㖔咽時再用下巴貼緊D頸才吞,確保吾跌錯入氣管;我爸也是用凝固粉的。E院有D復康店有賣$ ...

$48-52是再有會員價?
即是幾多錢?
我在藥房買52。
有時去卓思廊買野,收銀都認得我,佢只叫入會草積分,無講話有覆診紙有平d。

多謝你介紹,去開我又問一下覆診紙有無得平

水晶宮

MM2005 發表於 18-8-11 16:29

我都記得卓思廊只有儲分, 但滿干積分就可以當約干錢用。
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆樓主:

樓主,我家人都係飲緊 Resource 凝固粉,藥房買 $53。她在醫院都係飲這牌子的。

珍珠宮

這隻牌子屋企附近無得買

洋房

MM2005 發表於 18-8-11 16:29

我係沙田威記急症室大樓果間復康店買過,好多E院都有尼間既。卓x廊我就覺得貴少少

洋房

MM2005 發表於 18-8-11 16:25
我自己試了你教的動作,吞時有點頂住
呢個動作我媽應該唔聽我教,平常同佢抹咀佢即咪到好實, ...

言語治療師教的。你可以帶老友記睇下言語治療睇下有咩可以幫到D老友記

首頁
12345...10

尾頁

跳至