醫護健康

跳至

首頁
34567...10

尾頁

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-17 22:38

你爸爸真的好叻好叻好叻叻的,吞嚥嚴重都肯食可以扶住行。

同我爸爸一樣,"練"C佢。哈哈!

我試過給我爸爸手長腳長的白兔仔,我爸看兩看,一手" fing" 開。我姐姐說,男人不愛這些。

===
現在的馬騮仔,我綁了個小錢包的。他才不停捉實。

我給他大點的公仔,他又是看兩看,一手fing 開。

但音樂公仔他ok 的。那華為故事機,耳會發光的,也很好 "練"(for bb 咬的)。我爸喜樂聽兒歌

====
對,我爸吞噬困難,但時時幻想在進食。(入院時也是這樣,不同的姑娘也覺得他好好笑)。可能,他時時吃bb薯條,慣了那手勢。

===
行呢,越來越差了。腳提不起。但我時時單腳教他要提腳,他又學我的。好好笑。每天教他行路,也幾開心的。(但他態度是好好的,每次問他做不到運動,一定說"做")

===
今晚,我同貓貓傾計時:

我: 死野,咬我?(同貓講)

我爸: 我幾時有咬你呀?

我: 你幾多歲?為什麼咬人?

我爸: 9歲。

===
總之,要帶東西上大陸,叫妳親人在關口拿。元朗去真的很快(幾個關口也很快,車費又平)。我時時去的。(我明白他們怕假貨的心態)

水晶宮

MM2005 發表於 18-8-17 22:38

你爸爸真的好叻好叻好叻叻的,吞嚥嚴重都肯食可以扶住行。

你細時係咪好百厭呢? 令伯友咁怕湊BB。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hker 發表於 18-8-17 23:32

你爸樣樣都肯,我媽樣樣唔肯

昨晚我沖涼前,媽巳有不適,之後我去沖涼洗頭出來見佢精神了腳巳伸出床邊,
問佢做咩?
媽話去厕所,
唉,都夜了我要晾衫,叫佢唔去,用褲仔痾啦,媽即話我傻既
最終,我唔比佢去,換片算了。
其實下午佢都話去厕所,佢樣子都好精神,好啦扶佢去,佢竟然真的有小便,仲自己拉厕紙抹Patpat

翡翠宮

吓,你爸都有講 練C佢
我媽講呢句,其實佢後生時都有講,
個時佢意思話,生仔女出來唔聽話就練C佢,我話你練C佢,你要坐監,媽話坐咪坐囉!
唉,我媽咩人來

你爸愛睇靚女人,你應買個靚女樣,佢一定攬到實一實

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-8-18 08:00
你細時係咪好百厭呢? 令伯友咁怕湊BB。

我百厭??真不知
我細個的事/物,完全無印象,咩都想不起,就算大個了我都唔記得,
C火,我咁講,是否老時有腦退化?一般人不會咁無記性

翡翠宮

真唔明,失禁的人,點解會去厕所真的有小便去?

翡翠宮

多謝你先
親戚不是深圳人,不是常來,我現買定比佢地先,之後叫佢淘寶啦。

媽之前飲的營養即飲奶淘寶都有,真勁。

翡翠宮

食倍樂 軟餐制作試範
https://youtu.be/b0UNlAqhG1Q

https://youtu.be/uaqaIKzUpaQ

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-18 16:56

多謝你先

好簡單,拿上大陸寄便ok 了!總之,要的出聲。很易搞掂。

===
我爸當然不會說"練死"我們。他掉公仔,我說公仔死了,他說: " 死咪死囉"

===

我爸要去洗手間便便的。也要換尿片。(我爸多數在高背椅的,不是在床)。

===
今天中心打電話給我,為我特設section, 把糊仔做成固體 。材料巳買好晒,提我一定要去。

===

妳真的好勁,一個人照顧媽媽。我?寧一起住安老院。哈哈!我真的沒能力。

翡翠宮

hker 發表於 18-8-18 20:22

===

咦,中心咁好既,幫你買?
係咪做 食倍樂 那樣子?

真心說,你地有能力財力,更重要是有愛心耐心,所以你爸爸可在家享褔,雖沒見到,但聽你說的我巳感到好溫暖好幸福好羨慕。

翡翠宮

===

一起住安老院??
話明安老,你咁後生唔收喎
睇過外國有對母子,仔因有需要而入住老人院,媽媽不捨得個仔,所以她都搬去同一間老人院住,方便照顧個仔,每日都同個仔一齊,她不知幾開心!

翡翠宮

===

你爸咁瘦,成日坐有沒有說坐到Patpat痛?

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-18 22:37
一起住安老院??
話明安老,你咁後生唔收喎
睇過外國有對母子,仔因有需要而入住老人院,媽媽不 ...

有錢,解決到呢。 我也是付全費住安老院呀。抵啦。

===
我爸的晚年,我覺得叫好ok了,他自己有退休保障 ,不用把重擔壓到家人身上。

而且,我覺得我工人真心疼他的。保良局職員也超好。對他好好。

最重要,他思想很"小朋友"。睡覺/開心/發脾氣。。。。他好像不懂傷心/尋死的。

他的"幻覺",填補了殘疾的悲哀。我問他去不去行山,他常常說昨天去了。他時時有幻覺吃東西/出街玩。幾開心呀。

===

center 姑娘好好呀。 知我想學把糊仔做成固體,專門為我買材料。星期一有營養師的workshop, 會學營養學,也會煮糊餐及正常餐。

好像幾好玩。

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-18 22:39
你爸咁瘦,成日坐有沒有說坐到Patpat痛?

他的高背椅,有凝膠坐墊的。

而且,他只是進食才坐起身。

平時,我們較低椅,他半躺的。這個pose, patpat受壓會少點。

===

翡翠宮

hker 發表於 18-8-18 22:58
有錢,解決到呢。 我也是付全費住安老院呀。抵啦。

===

哈哈...你有興趣煮飯仔就最啱玩
都好啦,無得北上在港消遣下學下野

你爸叫ok
當然不是啦,他是超級極ok呀,你都有他優良品種,夾埋爸爸真是絕配

唉,我媽同我就不是一對,同我攪對抗
今晚換叫佢頂起Patpat 同佢休褲,佢竟眼超超郁都唔郁

翡翠宮

hker 發表於 18-8-18 23:01
他的高背椅,有凝膠坐墊的。

而且,他只是進食才坐起身。

啊,原來如此

伯爵府

hker 發表於 18-8-16 15:08
言語治療,我在病房見過幾次啦。

她只是在較凝固粉的份量,叫我爸飲水。再觀察。我問過幾次有什麼traini ...

係有得訓練 等佢哋冇退化得咁快 當時言語治療師用一條 凍酸或檸檬味嘅棒放落我阿爸個口腔和脷嗰度撩 然後佢哋會分泌口水多咗咁就要叫佢哋吞番啲口水咁樣練吞 再差啲就要再評估 跟住就去到做電療 如果再差落去都冇辦法 真係要插胃喉

伯爵府

MM2005 發表於 18-8-18 16:48
我百厭??真不知
我細個的事/物,完全無印象,咩都想不起,就算大個了我都唔記得,
C火,我咁講,是否老 ...

放心你唔係腦退化 腦退化嗰啲係唔記得近排嗰啲事 越咸豐年代嗰啲愈記得

伯爵府

hker 發表於 18-8-17 19:31
so far, 大吉利是,沒出過事。但吞嚥困難的爸爸(醫院要他用胃喉,只是我不肯),每次進食時, 我也金精 ...

唔好意思 食緊嘢都忍唔住笑咗出嚟

侯爵府

hsbc005 發表於 18-8-19 21:15
係有得訓練 等佢哋冇退化得咁快 當時言語治療師用一條 凍酸或檸檬味嘅棒放落我阿爸個口腔和脷嗰度撩 然後 ...

我也不知,是不是我爸情況太差,幾個上來病房的治療師,也說無得搞。他一直不順利吞服,最好落胃喉。餵食太危險了。

===
妳說的,我在家有做。(在taobao買材料)。最初,糊仔也吞得不好。很難搞。

電療,我在youtube 也見過。所以我才去叫言語治療師去安排訓練。結果是什麼也沒法安排。物理治療也無法安排(我爸站不到)。在病房,他只是24/7 躺在床。心痛到我呢。

===
現在保良局接手,反而好好多!負責我爸的護理員十分好!(她放假,換了另一個,我直情想quit 了這個program). 每次詳細記錄他情況,跟護士+社工交待。護士也時時跟進我爸,打電話/上門來看。(換尿喉不是她)。

像明天的營養師workshop, 我反映我想知的資訊,她們又盡力安排。我覺得好好呀!

===

係,有時我爸好好笑的。 一問一答,反應快架。

===
今早睡醒,他又大聲問姐姐: 去飲茶呀 ?

姐姐說: 係。

他: 睇醫生先。睇完再飲。

===
下午,我跟姐姐說雞翼(她lunch).

我問我爸: 你食飯未?

爸: 未。(他剛剛吃了幾碗糊/湯/粥)

我說: 肚餓囉?

爸: 食了雞翼。

我: 幾多隻?

爸: 三隻。

我: 三隻,又話無吃飯?

爸: 嘩,雞翼叫有食飯?

我: 咁,你咁瘦,食6隻啦。

爸: 咁。咪會肥囉。你食啦!唔食!

===
飲茶/吃雞翼等等,也是我爸幻想出來的。真的很sad。但他的分享,真的像吃過/去過一樣。好真實。

所以,他的"幻覺",對於他來說,可能"救"了他。令他生活開心。

===

首頁
34567...10

尾頁

跳至