自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

水晶宮

踩到地毯烏糟,係會唔開心,但朋友應該唔係突登。一般人應該唔會因為咁樣,自己發脾氣上樓,唔理來探你的客人吧

作為成年人,咁樣情緒失控又唔係幾好。

珊瑚宮

畀面勳章

kit2004 發表於 18-7-24 17:06
如果外國人係唔興入屋除鞋的.

我所認識嘅歐美加人士真係唔興入屋除鞋。

珍珠宮

我係c奶 發表於 18-7-24 17:14
如果係鬼,佢哋唔興除鞋

真係雨靴/雪靴,熟人通常會帶備便鞋,佢地會脫下換鞋;沒得換,也會拭擦干淨些於入門關內,不可能把鞋堆在門外。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

外國人確係入屋不除鞋,佢哋反而覺得我地亞洲人入屋即除鞋好奇怪

不過,主人家要求,佢哋都會照做,但要預備家居鞋俾客人著嘛⋯⋯

水晶宮

無話可說 發表於 18-7-24 16:53
咩人黎架?外國人都習慣入屋除鞋喎

我呢邊唔興bor

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

有無地毯都會除鞋,就算對方話唔洗除、我都會除左先,自己對襪污糟好過整到人地屋企污糟
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

水晶宮

回覆樓主

外國人入屋唔除鞋架喎,我見佢地 d 鞋櫃直頭喺房衣帽間裡面。

珍珠宮

月見草 發表於 18-7-24 17:26
響外國除鞋入屋仲普遍過香港,點會唔自動自覺!
俾我屋企,我殺人都似
...

我真係少見識,住外國多年,唔少外族同學朋友親戚,用奶白地氈都唔少,冇個要人除鞋入屋。

珍珠宮

petpet1117 發表於 18-7-24 16:55
Common sense 黎嫁,入屋梗係要除鞋啦,除非主人家話吾洗

絕非。係香港亞洲,呢個係最易傳染香港腳的生活習慣。

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-7-24 17:31
真係雨靴/雪靴,熟人通常會帶備便鞋,佢地會脫下換鞋;沒得換,也會拭擦干淨些於入門關內,不可能把鞋堆在 ...

最記得有一次c6同鬼老細去土耳其,老細買咗塊超貴地氈二十年前十幾萬,之後有一日請我哋去佢屋企開party,猛叫我試下踩塊野,我真係有少少驚架,佢仲話,買黎就係踩的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好話朋友,上次屋企整嘢。我同佢講咗唔駛除,跟住佢都一樣除鞋,拎起個喼
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

carmen_sach 發表於 18-7-24 16:53
外國人係吾興入屋除鞋架

你識邊個國家的外國人呀?

伯爵府

ayako 發表於 18-7-24 16:51
佢啲朋友都幾無腦,一般入屋都要除鞋架啦,何況舖地毯

香港好多人入屋係唔會除鞋 屋企拖鞋著落街再著返入屋周圍走又有

伯爵府

激烈的海狗 發表於 18-7-24 16:47
頭先whatsapp聯絡...(她好勞氣,what!問我佢係咪唔啱)
在加拿大(emoji)(emoji) 屋內客廰至走廊鋪長毛米啡 ...

唔除鞋係唔啱, 不過又好似反應大左啲

象牙宮

puppydingo 發表於 18-7-24 17:32
我呢邊唔興bor

如果住house應該習慣除鞋,有個位係除鞋先行一級先正式入屋,好似日本d屋咁!因為外國會落雪,入屋唔除鞋咪成地水囉

子爵府

回覆樓主:

雖然佢地係唔啱, 但響人客面前咁大反應都好過份。
以後仲有冇朋友做?

子爵府

guigui82 發表於 18-7-24 17:55
雖然佢地係唔啱, 但響人客面前咁大反應都好過份。
以後仲有冇朋友做?

佢屋有幾級樓梯,再直路入客廳。

我未敢應佢機 因為佢會有排傾(whatsapp)我搭車中唔應佢住。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

激烈的海狗 發表於 18-7-24 16:47
頭先whatsapp聯絡...(她好勞氣,what!問我佢係咪唔啱)
在加拿大(emoji)(emoji) 屋內客廰至走廊鋪長毛米啡 ...

外國人唔興入屋除鞋, 所以入屋前要講明

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔係喎,我都喺加拿大,就算西人朋友入屋都一定除鞋。
就算唔知要除鞋,入屋前都應該要問吓,呢啲係基本禮貌

首頁
12345...8

尾頁

跳至