好佩服開放式廚房既人

無話可說
|
唔止煮餸會一屋味,煲湯都會一地水氣!岩岩朋友向我呻,早知買舊樓仲好,而家個地係咁出水珠喎
大豬既老婆
|
無話可說 發表於 18-7-24 16:58
唔止煮餸會一屋味,煲湯都會一地水氣!岩岩朋友向我呻,早知買舊樓仲好,而家個地係咁出水珠喎 ...

正路如果日日都煮正餐係唔太應該整開放式。但我知道有d開放式廚房可以裝好勁既抽油煙機,唔會搞到全屋都係。
mongng
|
我都係開放式廚房,完全冇呢d問題,係未佢部抽油煙機唔惦?
無話可說
|
大豬既老婆 發表於 18-7-24 17:00
正路如果日日都煮正餐係唔太應該整開放式。但我知道有d開放式廚房可以裝好勁既抽油煙機,唔會搞到全屋都係 ...

唔知呢,不過而家新樓好多都係開放式,尤其納米屋
mmya
|
開放式廚房要隨時隨地都咁保持乾淨簡潔 太困難了
無話可說
|
mongng 發表於 18-7-24 17:00
我都係開放式廚房,完全冇呢d問題,係未佢部抽油煙機唔惦?

我無問呀,不過唔係明火煮食喎,岩岩whatsapp我話煲緊湯,但成地水氣囉!其實呢排落雨又濕,我早幾日煲湯廚房都有水氣,已經用電煲架喇,只開抽氣扇
李露眉
|
我係屋K炒餸都要閂門,.
如果唔係成屋味,
想像唔到, 開房式,全屋都油煙.
chowqv
|
無話可說 發表於 18-7-24 17:05
唔知呢,不過而家新樓好多都係開放式,尤其納米屋

我住舊既公屋,都係開放式…
kit2004
|
開放式廚房真係得個靚字.完全唔好用.
baby_yee
|
我都係開放式, 但冇咩問題
Mary媽咪
|
可唔可以依家整返好似玻璃牆身圍返住個廚房呀
咁咪又似開放式
煮野時又可以閉門囉
losttoa
|
我一定唔得,因為我懶,又冇工人姐姐,我唔會keep到乾淨的,自己知自己事
CLK-MB
|
我都係開放式廚房,無問題喎
tsung
|
kit2004 發表於 18-7-24 17:07
開放式廚房真係得個靚字.完全唔好用.

同感
VenusSasa
|
我幫我老媽屋企裝開放式,都ok 有抽油煙機 另外天花再裝抽氣扇。
puppydingo
|
我超鐘意開放式
Paris
|
puppydingo 發表於 18-7-24 17:28
我超鐘意開放式
X2
用緊冇問題,日日廚
chengcheung
|
Paris 發表於 18-7-24 17:31
X2
用緊冇問題,日日廚

x 3
用個勁嘅抽油煙機再加抽氣扇就無問題
puppydingo
|
Paris 發表於 18-7-24 17:31
X2
用緊冇問題,日日廚

我係澳洲,全部都開放式

我日日煮。

開放式可以睇倒小朋友
sf013hk
|
回覆 mongng 的帖子

你咁講我開始明白點解有人屋細細但就成幾千蚊電費。開冷氣煮食已經可以想像幾浪費電力(第於係雪櫃內開爐煲水)。
仲要狂抽晒室內冷卻好既空氣出街,同打開屋企門開冷氣一樣,怪唔知電費甘喇。