唔小心食咗沙律,開始担心

Taka12
|
頭三個月口淡淡,冇胃口食嘢。咁啱見到公司附近有間餐廳,有個salad bar, 啲有機菜好好食,於是一星期食兩三次。而家才醒起原來除了壽司外,沙律都唔好食。
但食咗咁多餐,點算111
BabyCiu
|
唔食都食佐,你先觀察留意吓有無咩唔舒服先。之後唔好再食生嘢啦
Carmen8080
|
我都成日食 唔洗驚
GCHK
|
唔食都食左喇,唔好太擔心喇
emmawps
|
Taka12 發表於 18-7-24 17:28
頭三個月口淡淡,冇胃口食嘢。咁啱見到公司附近有間餐廳,有個salad bar, 啲有機菜好好食,於是一星期食兩 ...

我都成日食Caesar Salad, 有時買包裝返屋企食,有時係街食,天氣好熱,冇咩胃口又想食菜就食。
企鵝仔小P
|
Taka12 發表於 18-7-24 17:28
頭三個月口淡淡,冇胃口食嘢。咁啱見到公司附近有間餐廳,有個salad bar, 啲有機菜好好食,於是一星期食兩 ...

唔食得食左啦 唔好諗太多
本來唔建議食沙律都係怕唔乾淨令你唔舒服
最緊要你而家無事就無問題喇
之後注意下 少食就okay la
KKasKK
|
其實最緊要乾淨,冇菌
我要做媽媽
|
你如果覺得有咩唔舒服就去睇醫生喇,而家都食咗喇,就真係咪諗咁多喇
doris310
|
唔洗太擔心,我都成日食傢
Dayz620
|
我成日食,冇事!食咩都make sure係fresh n clean 就得!我第一胎同第二胎都有食魚生!
|
乜原來唔食得沙律架!!?
我仲日日午餐食沙律諗住叫有菜添...
KILW
|
有新聞報導過食沙律中左李斯特菌,BB胎死腹中,中就中,唔中係好彩,醫生都叫唔好食,之前食左改變唔到,之後就唔好搏。
lamlam1218
|
KILW 發表於 18-8-3 08:43
有新聞報導過食沙律中左李斯特菌,BB胎死腹中,中就中,唔中係好彩,醫生都叫唔好食,之前食左改變唔到,之 ...

完全同意。有個朋友不知道不可吃沙拉和照吃魚生,她23周出血24周穿水,BB幸好救得番但只有1磅多,住了三個月醫院,現在還有後遺症的。所以李斯特菌不容忽視。西醫叫我戒的東西我都好聽話,反而中醫的戒口我不是很緊張。

西醫話連雪糕也不可吃,因有機會有李斯特菌,她的朋友只吃了一次雪糕便中了。
KILW
|
lamlam1218 發表於 18-8-4 01:04
完全同意。有個朋友不知道不可吃沙拉和照吃魚生,她23周出血24周穿水,BB幸好救得番但只有1磅多,住了三個 ...

我都識人大肚初期食雪糕,嚴重肚瀉攪到小產。西醫其實應該喺醫院見過唔少呢d case,先有結論話某d嘢唔好食。但總有d人照食話無事嘅,咁就後果自負或攞自己仔女條命去負...
gobaa49
|
我成日都去食ucc個沙律吧架~唔洗擔心
yankiyan
|
完全同意。有個朋友不知道不可吃沙拉和照吃魚生,她23周出血24周穿水,BB幸好救得番但只有1磅多,住了三個 ...

同意
西醫叫介口既野係真係有危險
不論你岩岩有定就生得
食左無事只係好彩
BabyCiu
|
KILW 發表於 18-8-4 01:10
我都識人大肚初期食雪糕,嚴重肚瀉攪到小產。西醫其實應該喺醫院見過唔少呢d case,先有結論話某d嘢唔好食 ...

完全同意!有人食完無事唔代表就安全,好睇彩數。
RubyYu07
|
係囉,唔食都食左了。之後唔好再食係了!
luv_miyuko
|

少少私人問題,得一磅多最後點?
lamlam1218
|
luv_miyuko 發表於 18-8-4 11:42
少少私人問題,得一磅多最後點?

Bb回家的頭兩年不可出門,驚有細菌感染,要吸氧氣,每個月的醫療費用達$8000。她現在4歲了,感恩她很好,還要覆診。

所以李斯特菌不容忽視,給BB的impact 是一世。