你地是一個及時行樂/未雨綢繆的人?

常歡笑
|
C9成日話我大洗, 有錢就鍾意去旅行, 我話今日不知明天事, 佢話我成日去旅行點解唔儲錢裝修. 大佬啊, 今日唔知聽日事, 成日返工放工, 又要照顧家庭, 點解唔比我散下心, 開心一下?
musiccisum
|
常歡笑 發表於 18-7-24 18:00
C9成日話我大洗, 有錢就鍾意去旅行, 我話今日不知明天事, 佢話我成日去旅行點解唔儲錢裝修. 大佬啊, 今日唔 ...

我係未雨綢繆嗰類,但我也理解及時行樂的人
激烈的海狗
|
C9成日話我大洗, 有錢就鍾意去旅行, 我話今日不知明天事, 佢話我成日去旅行點解唔儲錢裝修. 大佬啊, 今日唔 ...

希望做到平衡(不食餐憂餐 有瓦遮頭 有餘)就ok!人生最怕...

人在天堂 錢在銀行

pigpigapple
|
未雨綢繆嗰類
Poyau
|
希望 魚與熊掌 兩者兼得
qq媽媽咪
|
我2樣都會兼顧,不過及時行樂排先
大力大力
|
pigpigapple 發表於 18-7-24 18:08
未雨綢繆嗰類

x 2

同老婆一出來工作都是超級慳,因為香港男女人是全世界最長壽, 如果想老來活得有尊嚴,一定要有錢傍身, 不用看仔女面色,焗幫手湊孫。

好多人一直以為 ,到四五十歲甚至六十歲, 都一樣 賺那麼高人工 ,但睇下自己公司, 50歲以上高人工有幾多個人, 想一下那些人到那裡去了?

我們先苦後甜 ,儲蓄在年青做了~
good_pig
|

我同意及時行樂,但都居安思危
good_pig
|
大力大力 發表於 18-7-24 19:14

x 2

睇到最後果句都知係你
jyjy1684825
|

就因為今日唔知聽日事, 所以要未雨綢繆囉.
ddfannybb
|
以前係未雨綢繆,依家係及時行樂
mariefish
|
兩樣就要做啲
yuyu.c
|
兩樣都會,做平衡。
Jameskey
|
一定係未雨綢謀,即使行樂及時都要分一半出黎儲。
tiger.
|
good_pig 發表於 18-7-24 19:15
我同意及時行樂,但都居安思危

我同意及時行樂,但都居安思危>>>>>同意。
Winnie_1210
|
我係及時行樂型,皆因一切都已留有後著
以前聽過有個親戚咁去評價自己外母同阿媽:洗光食光身體健康(外母)日慳夜慳一病就wang(佢阿媽)
大力大力
|
ddfannybb 發表於 18-7-24 19:21
以前係未雨綢繆,依家係及時行樂

x 2。
brindlewin
|

兩樣要平衡。

間屋亂糟糟,個個唔想返屋企,點成家?
BGCOME08
|

兩者都做緊,但及時行樂多於未雨綢繆,尤其是大病過後,覺得想又做到應做咗先,絕對唔會死慳爛慳地過活。

但你話選擇裝修定去旅行,我會選裝修,屋企都好重要。旅行長有長去,短有短去。
lyh80115
|

一半玩一半儲得唔得?兩邊走極端都唔好。我自己都係時鬆時緊,可以散心得嚟又無財政壓力;另外平時慳得就慳,唔浪費,例如開風扇都ok就唔會開冷氣,又會行多兩步搭少啲車當運動。