生第二個

asukav6
|
阿女剛一歲,近期對生第二個1516咁,有時見女自己一個玩真係好悶,但生多個我又好驚,怕湊唔掂,怕重新經歷多一次由大肚到生產,上年生阿女我真係好驚好驚,我好怕痛!
當然老公就好想我生嘅,因為唔係佢生又唔使佢湊!

大家點睇?!
KILW
|
如果老公係完全唔會幫手湊,就唔會生,否則捱死你呀。如果好似電視劇個爸爸咁落手落腳幫又錫老婆嘅,生2個佢地有伴玩一般係開心d嘅。
asukav6
|
KILW 發表於 18-7-24 18:51
如果老公係完全唔會幫手湊,就唔會生,否則捱死你呀。如果好似電視劇個爸爸咁落手落腳幫又錫老婆嘅,生2個 ...

又唔可以話佢完全唔幫手,佢係有少少handle唔到,尤其餵食訓覺,阿女唔跟佢,要痴返我
bbbbb001
|
我都係諗緊
candy2611
|
真係要諗清楚 我女19m都開始準備第二胎 好好彩第一個月就有左啦 點知小產左 可能因為得我一個湊阿女 陪玩 煮飯 做家務一腳踢 老公要返工好少幫手 個女又成日要抱 太勞累所以冇左 我都冇諗過第二胎咁化學 下次真係要小心啲
你如果有人幫手分擔下 都可以考慮 如果唔係就可能要等佢返學先再諗啦
GCHK
|
我覺得要睇經濟情況,同有冇人手湊B
seantong414
|
如果生就有要早,如果兩年紀差太遠可能會比較難相處
芷柔
|
你老公使唔使追仔先?如果冇追仔壓力又冇經濟壓力,2公婆呢一年湊b唔錯既,都可以考慮
hamsterma
|
asukav6 發表於 18-7-24 18:53
又唔可以話佢完全唔幫手,佢係有少少handle唔到,尤其餵食訓覺,阿女唔跟佢,要痴返我
...

同你一樣,我女乜嘢都要搵我,唔要爸爸
Evacheng36
|
如果你老公一個人搞唔掂個大嘅,你有乜事要離開下檢查或其他點算?!都係等個女大啲先啦!我就係咁,依家個女3歲,又懂性啲,我先要第二個,我上排流啡入院,3日,好彩我女都冇穿冇爛,同佢視像都好開心,先令我放心。
asukav6
|
講返少少情況,我本身返工,平時我媽咪幫我湊女,所以經濟唔算大壓力,因為好多bb用品可以reuse,係多份奶粉尿片開支!雖然媽咪肯幫我湊,不過我都擔心佢年紀大湊多個會辛苦,又冇哂私人活動時間,因為佢以前都好多活動玩,而家cut哂咁滯!不過就算生我都會係阿女2歲返N之後先生,但而家就要開始諗定,好煩!
pigpiglamlam
|
我3年抱2,不過我算好好,有人幫手凑個大,我唔使返工凑個細。如果你得媽媽幫手佢會唔會好辛苦?建議你等囡囡大d先,或者再等1年
MANTINGTING
|
我想講我女1Y2M~岩岩有左第2胎時個女突然好痴我
到有閃閃之後~個女又突然唔痴我
佢係咪唔鐘意有細B?
我要做媽媽
|
哈哈,咁就先講好邊個湊喇
luv_miyuko
|
MANTINGTING 發表於 18-7-26 14:15
我想講我女1Y2M~岩岩有左第2胎時個女突然好痴我
到有閃閃之後~個女又突然唔痴我
佢係咪唔鐘意有細B?:crying ...

千祈唔好咁諗,細b 會知道的
jellybeanbean
|
如果你都想要就同老公講要一齊湊。小朋友自己湊返好啲,婆婆最好幫吓眼就算。

我唔洗返工,但係大仔bb時沖涼餵奶同湊都係老公做。咁當然我老公都唔洗日日返工。但係就算要,都要同佢共識,唔好諗住要婆婆湊就算。

我仔一出世訓bb房,夜晚都係老公睇cam起身餵夜奶。到而家佢大個會同daddy做家務。送返學都係daddy。我日日都訓9-10個鐘.佢地放假會兩個去做運動,由我訓。

而家有左第二胎
RubyYu07
|
asukav6 發表於 18-7-24 18:53
...

同感!我老公只能幫手執頭執尾,餵食沖涼訓覺呢D就全部都要我來
haha748494
|
最好同C6二人好好衡量下家庭實際情況,同兩公婆分工合作。
hielainehk
|
我大仔1y6m ,而家陀緊5個月,以前c6都唔湊仔,連換片都唔做,有第二胎後,佢都自動自覺學識換片,沖涼,同大仔玩咁,如果你c6肯幫手都ok嘅。我係ftm,我媽湊緊我2歲嘅侄女一個都話辛苦,湊唔到多個,所以你係要諗掂邊個湊或請姐姐。
asukav6
|
hielainehk 發表於 18-7-27 18:53
我大仔1y6m ,而家陀緊5個月,以前c6都唔湊仔,連換片都唔做,有第二胎後,佢都自動自覺學識換片,沖涼,同 ...

唔會請工人,之前就係怕媽咪辛苦請工人幫下手,但宜家工人質素太差,幫唔到手之餘媽咪仲嫌佢阻掟,卒之阿女10個月個時炒左!
咁我老公都肯湊的,有時星期六我ot佢單打獨鬥都ok,係夜晚唔掂!