親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

第一天:
香港飛曼谷再轉機到清邁,好多人話我傻其實有直航清邁,但我們想玩埋曼谷嘛 你理我點飛 ,遲了起飛又遲左降落只得十幾分鐘轉機時間,落機見到有人舉牌教我哋點行去轉機攪完晒安檢又要行一段路去閘口又見有人舉牌她帶左我們飛奔去閘口,原本17:10起飛我哋上機時間係17:22好彩佢都等埋我哋。
係Hope trip訂左接機人仔61元9人車去古城酒店十幾分鐘就到,住呢到兩晚貪佢近sunday market同按摩行出去就有好好味既魚丸粉,check in 後去左Mapenseafood晚餐,我們覺得不值得又吾係想像中咁好食,食完叫店員幫我哋叫車等左差唔半個鐘先有架雙條。開價100b.

lan55    發表於 19-9-17 05:45

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

架車都幾新司機識英文落車時司機問我哋之後果幾日會去邊,就比左wechat聯絡之後就約左第二日包佢車遊古城廟寺三個鐘佢開500,我哋還價350成交。
第二天我們9點先起身食過早餐後就約雙條司機11點上車,主要去左出名果4個:帕邢寺、柴廸隆寺、盼道寺同清曼寺。 我哋差吾多2:45返到酒店我比左400b司機,回酒店hea一陣沖個身我哋大人去左按摩,按摩完果條街就係sunday market 真係好多野買、食、同睇。我哋行左2個幾鐘就行去食鳳飛飛D豬手真係好淋好好味 走時見到有檔芒果糯米飯就買左2盒返酒店食,個檔主好好佢會揀D甜既好既芒果先比你切開吾靚佢會再揀過。

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

伯爵府

回覆樓主:

大宅

hhmum 發表於 18-7-24 18:50
架車都幾新司機識英文落車時司機問我哋之後果幾日會去邊,就比左wechat聯絡之後就約左第二日包佢車遊古城廟 ...

大宅

回覆樓主:

多謝分享

男爵府

架車都幾新司機識英文落車時司機問我哋之後果幾日會去邊,就比左wechat聯絡之後就約左第二日包佢車遊古城廟 ...

請問可以俾司機wechat號我嘛?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

I 大蚊豬   

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

第三天包左車入拜縣住一晚,早上十點來酒店接我們坐個零鐘到第一個景點睇瀑布,呢個景點多數是外國人大多都會在瀑布下游水,沿樓很多很多蟲,我們影一陣相就走之後又再坐個幾鐘車就到拜縣行下二戰橋,司機問我們吃午餐還是往酒店check in 先因為未肚餓就check in 先放低行李檢查下間房就出去食飯,其實Pai 既景點好集中吃完午飯就去coffee in love飲㗎啡食件cake大約下午5點就去大峽谷等睇日落其實出發前睇天氣話日日都會落雨,但好彩只是毛毛雨或多雲所以係睇吾到日落既 差吾多7點司機就話車我們去夜市我哋知佢辛苦因為清邁入Pai係要轉7百幾個彎就話我哋行完自己返酒店。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

佢之後打左個電話就話吾緊要我哋行完搵佢車我哋返酒店。
第四日酒店早餐後去左中國村、士多啤梨園午餐、粉紅屋倒轉屋、大樹韆鞦同樹屋,呢D景點都係一條路上,樹屋本身係酒店如果係訪客要比入場費100b,原來得一間樹屋我哋行到去以為可以上去參觀咁啱2個外國人爬緊落嚟,原來佢哋租左我同佢講sorry點知佢話吾介意我哋上去參觀 仲叫我哋小心因為都幾斜。差吾多4點就回程返清邁,晚餐就去左Ginger farm到食果到多數係遊客價錢就係貴D野食都OK,飯後就緊係食甜品我哋去左食mango tango好味 幾個後生仲未夠喉去左7仔一人一件飛碟

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

第四天包車去清萊,第一個必經之路所謂既溫泉買左鵪鶉蛋去烚,其實D水吾太熱行過有水噴出來都feel到D水係凍。之後就去左Singha Park可以比錢坐車遊一圈差吾多個零鐘到,佢吾知有咩人係到好似傾生意咁,我哋用左一個鐘頭九個字先遊完,所以之後既行程我哋都好趕,白廟留左個零鐘就要走去黑廟因為黑廟收五點再去長頸族最後先到藍廟去到都開始入夜,回程時都差唔多7點就決定on the way搵間餐廳食如果吾係返到清邁食會好夜,間餐廳很多很多壁虎同烏蠅飛來飛去但D食物真係一流 (大家都認為係最正既一餐)返到清邁夜晚十一點幾我叫司機再車我哋去買芒果糯米飯今次冇咁好味。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

第五天:早上八點司機來車我哋去女子監獄果度按摩,大家可以不用去因為感覺吾係按係摸,好似被人摸咁细力到不得了叫佢大力D都係被摸既感覺 按完我哋走左去食魚旦粉去7仔買三文治返酒店比仔女食,check out後去左雙龍寺素貼山行完時間無多,司機叫我們去清邁女子大學影下相但我哋想食D野就去機場因為下午4點幾機飛曼谷,就咁係大學門口影相就算之後去左iberry 食多士甜品點知等成半個鐘原本約司機2點來接返我哋去機場,最後差吾多三點先到機場坐內陸機其實一個鐘前到都可以了,我哋仲有時間係機場買左好味既馬卡龍

伯爵府

請問可以畀司機wechat我嗎?謝謝!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

四天包車7000b 我比左8500b佢,另外加入油錢2630b一共11130b,我覺得好抵
由清邁飛曼谷我們五人諗住按飛坐大的士回酒 但司機話吾得,咁我哋就分左2架每架500b,去到酒店check in後call Grab去唐人街食翅,嘩 果到好旺比我十年前去吾同左,試左街邊檔D翅好爽都幾多下我哋叫左2煲300同500.食完行下再食入舖既,呢款有蟹肉湯底好味D但D翅冇咁爽口,跟住我哋坐篤篤去左central world big c到掃貨,諗住買酒一路睇世界盃一路飲原來買酒有限時間買 退稅又係咁買完又話過時一係等一係明天再來。

別墅

hhmum 發表於 18-8-9 18:30
四天包車7000b 我比左8500b佢,另外加入油錢2630b一共11130b,我覺得好抵
由清邁飛曼谷我們五人諗住 ...

可否分享包車資料?

男爵府

hhmum 發表於 18-7-24 18:43
第一天:
香港飛曼谷再轉機到清邁,好多人話我傻其實有直航清邁,但我們想玩埋曼谷嘛 你理我點飛 ...

請問你經Hopetrip訂清邁接機多久才獲確認?我昨晚訂,至現在狀況仍然是 “支付成功,請等待處理,稍後發送確認單” 。

伯爵府

虎到金來勳章

20080909 發表於 18-8-14 14:00
請問你經Hopetrip訂清邁接機多久才獲確認?我昨晚訂,至現在狀況仍然是 “支付成功,請等待處理,稍後發送 ...

你見到支付成功即係OK,可能晏D就有。我都係第二日先收到確認電郵。

男爵府

hhmum 發表於 18-8-14 14:05
你見到支付成功即係OK,可能晏D就有。我都係第二日先收到確認電郵。

好的,謝謝你!

大宅

請問可以俾清邁司機wechat號我嘛?

男爵府

回覆 hhmum 的帖子

請問清邁住邊間酒店?

伯爵府

虎到金來勳章

Melody815 發表於 18-10-16 18:15
回覆 hhmum 的帖子

請問清邁住邊間酒店?

2晚古城little Bear's House 2晚尼曼路Fruma

首頁

尾頁

跳至