自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

stagea 發表於 18-7-24 21:39
你上司既反應好奇怪,正常會講延長。

所以都吾知系吾系延長

水晶宮

lun0715 發表於 18-7-24 19:07
我4月9號入職,正常是7月9號過3個月,在呢段時間,從來冇人同我講要延長我試用期,甘我就以為自己過左,上 ...

咁有冇信通知妳已過試用期?

大宅

回覆樓主

睇醫生claim 醫療費,係個別公司福利,唔同勞工法例既病假薪酬,唔好誤導樓主喎。

男爵府

Poyau 發表於 18-7-24 20:41
病假同試用期無關
入職首年每月可累積兩日病假
做滿三個月已經有六日

有6日都要連續4日都有醫生紙先可以拎到4/5
而且佢係想claim medical

公爵府

好媽媽勳章

我4月9號入職,正常是7月9號過3個月,在呢段時間,從來冇人同我講要延長我試用期,甘我就以為自己過左,上 ...

你9/7過試用期。HR 應該冇幫你申請醫療。因為佢等你上司簽。你預左claim唔到
除非佢date back

大宅

如果合约寫明三個月probation, 之前冇收信通知extend. 就當順利渡過

男爵府

phoebepanpan 發表於 18-7-25 19:37
你9/7過試用期。HR 應該冇幫你申請醫療。因為佢等你上司簽。你預左claim唔到
除非佢date back
...

HR覆,如果簽左過,就會幫我date back

男爵府

BK999 發表於 18-7-25 20:06
如果合约寫明三個月probation, 之前冇收信通知extend. 就當順利渡過

即是如果佢要extend 我要預先同我講,而家無,但是我又吾知可吾可以當是過

大宅

lun0715 發表於 18-7-25 20:09
即是如果佢要extend 我要預先同我講,而家無,但是我又吾知可吾可以當是過
...

有機會係HR 比遲咗,又或者Dept head 忘記咗簽返比HR,所以問題一定唔關你事。
你的claim 照keep 住,文件批好,正路medical enrollment 合mark 番三個月係的第一日。

子爵府

BK999 發表於 18-7-25 20:06

You are 100% right!

公爵府

好媽媽勳章

BK999 發表於 18-7-25 20:13
有機會係HR 比遲咗,又或者Dept head 忘記咗簽返比HR,所以問題一定唔關你事。
你的claim 照keep 住,文 ...

Medical 我唔會做回上班第一日。以過試用期才算第一日, 做回上班第一日都超90日,有單claim唔到

珍珠宮

回覆樓主

就算之前講,都唔等於做得啱。個問題不在於佢係咪完之前同你講,而係延長的話佢要得你同意, 因為合同寫左3個月就3個月。一係佢就3個月叫你走,一係就過。唔可以單方面延長。

不過實際上,假如你緊張份工,佢幾時同你講都無分別,因為你都會接受。

同埋會不會其實唔係唔過,只係意思份正式文件未簽好咋?

大宅

phoebepanpan 發表於 18-7-26 07:52
Medical 我唔會做回上班第一日。以過試用期才算第一日, 做回上班第一日都超90日,有單claim唔到
...

sorry, 我係想寫三個月“後”的第一日
不過近三年,好多公司入職即有medical enrollment.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

合約如果寫明3個月試用期。然後無人通知你唔過。咁就應該已過。唔過要通知你。所以應該只係文件上未攪好。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

公爵府

lun0715 發表於 18-7-24 19:20
問左,我話HR話未收到你確實過試用期,所以吾比我claim病假, 佢答我,哦!得啦,我會簽比佢地,無講話會 ...

你老細答左“得啦”,我會意會到佢指ok可過試用期,但可能事忙漏左做paper work, hr收唔到通知咪hold住唔俾你claim, 若老細補回文件,理應可以claim

如果係我,我會過多一個星期再問下hr, 如果hr話仲未收到,我會禮貌將老細之前講既說話轉述,請佢代為跟進

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好唔尊重! 有路數就7日走。

大宅

回覆樓主:

其實我又覺得唔係咁大件事,以前做過秘書仔,果啲appraisal/probation 有遲無早。
純粹因為老細太忙。
Hr要有白紙黑字都正常,如果你唔係有無大錯,可以放心等多陣

首頁

尾頁

跳至