自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問非市區樓價、租金太约多少?非技術工作易找嗎?

珍珠宮

回覆樓主

非技術工作即是咩 ?

男爵府

sasa@uk 發表於 18-7-24 22:29
非技術工作即是咩 ?

普通收銀、餐廳.....

珍珠宮

autreycandy 發表於 18-7-24 22:37
普通收銀、餐廳.....

有居留都好容易搵(中國人工)

鬼佬超市d 通常比印度人/黑人霸晒來做,比較難入

民房

回覆樓主

我喺英國離倫敦市中心個幾鐘車嘅地方住
月租好睇你幾多人住 你可以上zoopla依個英國租屋、買樓嘅網睇
我住三人屋 全屋1350鎊一個月
5分鐘路程有大嘅士多、麵包店
25分鐘行路有大嘅超市、中式店鋪
水電煤就20到40一個人一個月左右 冬天開暖爐會多少少
非學生要俾council tax

其實唔同區價錢可以差好遠
不過我唔建議你完全睇錢做人
因為有啲樓價平嘅社區好雜或者好僻
有急事都難處理

其實超市、中餐都有請人嘅
不過做sales、超市嗰啲日常用語、對用品嘅詞彙認識要幾好先得,淨係賣煙、酒都好多款

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

樓價唔同地區可以差好遠,低技術性嘅工容易搵過專業嘅工,唔介意可以去醫院搵工,人工好,有好多大公司都鍾意請non British ,例如yo sushi

大型超市少啲,好多都係朋友搭朋友入職

男爵府

stkyo 發表於 18-7-24 23:52
樓價唔同地區可以差好遠,低技術性嘅工容易搵過專業嘅工,唔介意可以去醫院搵工,人工好,有好多大公司都鍾 ...

其實我只是持有EU passport , 在想如脫歐前陪仔到英國升學,留5年取得居留權後回港,仔再到寄宿學校。雖然未知亦未去了解是否可行。但我想先了解每月開支

侯爵府

autreycandy 發表於 18-7-24 22:23

中國餐館工易搵。地區你指London 定英國其他地區?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

autreycandy 發表於 18-7-25 00:20
其實我只是持有EU passport , 在想如脫歐前陪仔到英國升學,留5年取得居留權後回港,仔再到寄宿學校。雖然 ...

點解吾比仔直接去寄宿學校?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

autreycandy 發表於 18-7-25 00:20
其實我只是持有EU passport , 在想如脫歐前陪仔到英國升學,留5年取得居留權後回港,仔再到寄宿學校。雖然 ...

脫歐之後唔係要申請visa先可以逗留?

如果你搵中國餐館嘅工,包食包住,唔駛支出

我有個FB不開放媽媽谷,有約千多人,你可以加入問問題,個度無人亂放野,問問題好常有熱心人士回答

男爵府

stkyo 發表於 18-7-25 00:29

我也要多謝你熱心解答
可以pm我Fb group 資料嗎?Thanks

男爵府

SaBB 發表於 18-7-25 00:28
點解吾比仔直接去寄宿學校?

英國政府公佈歐盟公民脫歐後居留英國的具體規定,2020 年 12 月 31 日前在英國定居滿五年的歐盟公民,可申請永久居留權;定居不足五年的歐盟公民,可獲五年居留權,直至合法定居英國滿五年後可轉為永久居留。

大宅

pls pm me the fb group, thx

侯爵府

autreycandy 發表於 18-7-25 01:21
英國政府公佈歐盟公民脫歐後居留英國的具體規定,2020 年 12 月 31 日前在英國定居滿五年的歐盟公民,可 ...

有無問過、歐盟公民可入state school 嗎?

男爵府

heidibaby 發表於 18-7-25 01:46
pls pm me the fb group, thx

X2,PM me PLS,tks

複式洋房

hongyun 發表於 18-7-25 04:08
X2,PM me PLS,tks

PM me PLS, thx

男爵府

開心吸收勳章

Pls pm me the FB group . Thx

禁止訪問

大宅

WanWah 發表於 18-8-18 09:05
please pm fb group as I want to know more info, thanks a lot.

Pls pm FB group, tks

珍珠宮

autreycandy 發表於 18-7-24 22:23

朋友剛Manchester不是市區,-百萬两房可,非XX是指KFC/麥當奴工合?

首頁

尾頁

跳至