自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

試過係樓上再樓上既外牆滲水, 所以都係叫管理處睇外牆先, 同時搵食環/屋宇署跟進樓上...

如果肯俾錢, 搵公正行會快好多(2年前上網求其QUOTE過價, $10K話包搵到源頭同出信證明, 封信可以上法庭/小額用)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

siuyi170 發表於 18-7-25 01:18
應該樓上有人用水先會滴水㗎.....

係囉
樓上係咪欠債避世

侯爵府

noel2010 發表於 18-7-25 01:40
我都係覺得冇人用水?不過我屋企客廁有大半年冇用,平日只用套廁,樓下偶然投訴滴水,都覺奇怪。但我都合 ...

咁奇怪 錐修完樓下仲有無投訴?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

siuyi170 發表於 18-7-25 01:18
應該樓上有人用水先會滴水㗎.....

唔一定架! 喉管爆裂都會滴架! 如果真係無人, 管理處可以閂左水掣先
放下自在

別墅

yyyy.mama 發表於 18-7-25 03:12
試過係樓上再樓上既外牆滲水, 所以都係叫管理處睇外牆先, 同時搵食環/屋宇署跟進樓上...

如果肯俾錢, 搵公 ...

搵公正行係咪都要入去樓上間屋先可以調查到?

別墅

cattz288 發表於 18-7-25 07:58
唔一定架! 喉管爆裂都會滴架! 如果真係無人, 管理處可以閂左水掣先

原來係咁但事先要確定個單位無人住先得

別墅

foggyao 發表於 18-7-25 07:26
係囉
樓上係咪欠債避世

希望唔係

別墅

HoshiSora 發表於 18-7-25 01:58
心有點寒

我見到佢個門口係咁都有d驚

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

siuyi170 發表於 18-7-25 08:31

唔係!佢地用infrared睇!無需入屋! 重點係就算有是報告, 都迫唔到樓上做任何野
放下自在

別墅

cattz288 發表於 18-7-25 07:58

我今日再追管理處,佢先話租客應該已遷出,我問可否先關水製,因假天花有浴室寶,又有筒燈,屋企有小朋友,好驚漏電
佢話要先得業主同意,但已經成個星期都未搵到業主,我叫佢今日要比個答覆我,真係頂...

象牙宮

siuyi170 發表於 18-7-25 13:11
我今日再追管理處,佢先話租客應該已遷出,我問可否先關水製,因假天花有浴室寶,又有筒燈,屋企有小朋友 ...

同佢講, 漏電有意外係咪佢負責! 如果係, 叫佢書面覆你!!!
放下自在

男爵府

siuyi170 發表於 18-7-25 08:31

公證行有儀器(紅外線check濕度之類),可以check到係水管定邊度漏,聽講唔洗入樓上屋都可以check到(聽講咋,詳情問公證行好d)

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆樓主

前兩日已找到業主,並已關掉供水水製,管理處説看看滴水情況有無抒緩。但昨天我突然發覺放在廁所內的一些水盆內有一些乾透了白點,並親身試一下,是咸的,應該係滴水落嚟時濺到水盆,加上滴水情況未有改善,所以我懷疑不是供淡水喉漏,應該是供咸水喉漏,並將此事再告之管理處。
直至今日,怪異嘅事又發生了,早上發覺已滴少好多,我而家好混亂
究竟係淡水喉定咸水喉有問題??

首頁

尾頁

跳至