有冇媽媽忍吾住打自己仔囡?

SamsieLam
|
333s
|
假如百厭, 怎可不打。

打有狠狠打一下, 有痛感。非失控一路打。
也不能由佢皮.... 令人討厭。
SamsieLam
|
333s 發表於 18-7-25 08:52
假如百厭, 怎可不打。

會吾會令到個小朋友有樣學樣嫁?
我要做媽媽
|
有吖,當然我自己發完火都會反省,仲有同佢冷靜咁講道理
GCHK
|
有亞,都打過㗎,不過大人都要學會控制情緒,以教育同講道理為主
RubyYu07
|
會打,實在白厭!有時真係會忍唔住!
RubyYu07
|
GCHK 發表於 18-7-25 21:16
有亞,都打過㗎,不過大人都要學會控制情緒,以教育同講道理為主

我EQ無咁高,好難控制自己。
haha748494
|
有吖,細B發脾氣,掉嘢就會打佢手仔喇。
SamsieLam
|
haha748494 發表於 18-7-26 22:37
有吖,細B發脾氣,掉嘢就會打佢手仔喇。

咁佢會吾會打番你?
pigpiglamlam
|

我會打手仔,再好嚴肅同佢講唔可以咁做。佢又會打返人,唉…都唔知可以點做,有時太過份又唔可以由佢
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-7-26 17:06
我EQ無咁高,好難控制自己。

係亞,有時候果一下真係好難控制情緒
haha748494
|
回覆 SamsieLam 的帖子

唔會,但就喊,我行開,佢就喊一陣之後再揾返我。
hamsterma
|
SamsieLam 發表於 18-7-25 01:03

實在太唔聽話都係會打嘅
musiccisum
|
SamsieLam 發表於 18-7-25 09:14
會吾會令到個小朋友有樣學樣嫁?

如果大人打小朋友一定會學架
praise_christy
|

打完,其實會嚇親小朋友,一來距痛,二來距知道原來爸爸媽媽會打出手,但更重要的是距哭後,用心耐性解釋打距的原因,要距承諾番下次不可以再錯,可以打少許,但事後的教導,更重要!
bchuma
|

好少,真係好嬲時会忍唔住打一下,一般都唔打。因为打完唔使五分鐘,我就會好心痛。

bchuma
|
praise_christy 發表於 18-7-29 19:24
打完,其實會嚇親小朋友,一來距痛,二來距知道原來爸爸媽媽會打出手,但更重要的是距哭後,用心耐性解釋 ...

講得啱,一定要打完,講清楚原因,以教育為主
RubyYu07
|
333s 發表於 18-7-25 08:52
假如百厭, 怎可不打。

我都係咁認為,百厭真係忍唔住打,要佢知驚。
sammiso
|
有時真係忍唔到會打BB。
Sukyatsiu
|
我諗打完你要諗一諗你係為咗教育佢而打,定係為自己發洩而打~
見太多阿媽好似癲咗咁大吵大鬧,喊打喊殺。
其實外人會覺得個阿媽更需要被教育。