前兩集東張西望講樓上漏水既單位

mami42
|
其實住樓上的如果知道自己單位不停漏水,點解唔可以合作下,去維修好呢?樓下是無辜的,白白承受不停漏水的困擾,政府又唔幫手,真係好慘

利申:我唔係東張既苦主,不過我也遇上類似情況,樓上已經拖左年幾,但仍未真正去處理問題,我單位漏水漏到石C都跌左落黎,但樓上仍是冇理我
sjnl43
|
回覆 mami42 的帖子

怕維修比錢,好多業主好窮架

而家油下Wall 劏你幾萬, 電視個單搭棚出去維修.......

不如問下仙姐, 有咩計push 樓上維修啦
LedTV
|
mami42 發表於 18-7-25 01:56
其實住樓上的如果知道自己單位不停漏水,點解唔可以合作下,去維修好呢?樓下是無辜的,白白承受不停漏水的 ...

我妹前排又係咁
心情真係好影響
新裝完1年
無啦啦要用膠袋貼天花接水
仲要係咸水

最後我老公上去傾過,佢都拒絕又話業主唔係到,留左電話比佢。話免費幫佢整。只求整好唔好滲水。

佢第二日自己就搵人整左。
前後搞左十日。
算好彩...初初都覺得佢唔合作架。
mami42
|
sjnl43 發表於 18-7-25 02:29

怕維修比錢,好多業主好窮架

仙姐,仙姐 calling....
可否獻計?我個case 係樓上浴室防水層漏水,年幾喇!樓上完全唔認真去整,房屋署出左防擾事故,但樓上只是貼過d膠邊,覆檢又漏,點算?
mami42
|
LedTV 發表於 18-7-25 02:38
我妹前排又係咁
心情真係好影響
新裝完1年

十日就攪掂太好!我個case 年幾喇,管理處話迫唔到樓上
LedTV
|
mami42 發表於 18-7-25 02:44
十日就攪掂太好!我個case 年幾喇,管理處話迫唔到樓上

初初都諗埋一邊
因為對方態度好一般
好似關佢乜事咁
但管理處一入屋就見到源頭
就係見到源頭對方都唔想理
又話要搵証明係佢地先會整

跟住我就不停上網睇,原來搵証明呢part都已經好煩好難搞

最後叫我老公上去傾 ,想比對方知我地唔係追究
只係想解決,滴水個位係滴落我妹張bb床
好彩對方今次肯解決

我樓上都有滴水落黎,後來我老公去傾,而家算係做左朋友,過時過節都送禮比我地。你有無試過軟?非常客氣咁去傾

waynewon
|
有時會諗,如果可以裝修時做到天花防水防漏,等樓上漏水自食其果水浸腳就最理想,可惜香港d樓好薄,唔好話防漏,連溫差都隔唔到,一家冷氣開大少少都搞到另一家出水珠。
mami42
|
LedTV 發表於 18-7-25 02:50

初初都諗埋一邊

真係未試軟,因為管理處,滲水辦和公証行都都異口同聲講我樓上完全唔合作,又唔應門,打電話又唔聽,不過我晚晚都聽到佢d細路既跑步聲和行規律的跳起落地聲

mami42
|
waynewon 發表於 18-7-25 03:01
有時會諗,如果可以裝修時做到天花防水防漏,等樓上漏水自食其果水浸腳就最理想,可惜香港d樓好薄,唔好話 ...

我都想呀!我無辜架!樓上新搬來,之前都冇事
miaresort
|
我又有多年漏水問題,仲告過小額。我好想有個漏水苦主Support Group!大家分享下,支持下!
miaresort
|
我之前都試過自己屋企天花做防漏,不過只是頂到一年多D
tsung
|
mami42 發表於 18-7-25 02:42
仙姐,仙姐 calling....
可否獻計?我個case 係樓上浴室防水層漏水,年幾喇!樓上完全唔認真去整,房屋署 ...

希望仙姐睇到
KUENKUEN1970
|

我都試過,日日打去管理處揾主任同食環處,用左個幾星期,証明係佢单位漏水但揾吾到人,最終食環出信話再吾處理就檢控佢,隔日巳有人維修
guonan613
|
mami42 發表於 18-7-25 03:13
真係未試軟,因為管理處,滲水辦和公証行都都異口同聲講我樓上完全唔合作,又唔應門,打電話又唔聽,不過 ...

我都遇到同樣情況,請問下新裝修天花被搞的裂開是否應由樓上賠償?
LC116
|
我都有咁情況,樓上跟本無認真整就話整左