過左幾年,已經物是人非 (有感而發)

yy_chow1210
|
我個女早幾年去左working holiday,打工期間係外國識左D朋友。近來佢同個D朋友fb 傾開計,先知過左幾年,已經物是人非 。有個以前成日去佢工作地方食野既熟客原來已經過左身。個女既前老細又已經生左個女,當時佢同我個女講自己唔鍾意細路。佢有D同事又已經拎左身份,留低係外國。亦有朋友當年冇留低係外國,返左自己國家發展,宜家都係平平無奇(當然佢覺得開心就足夠)。

個女同我講覺得過左短短幾年,大家既生活已經翻天覆地。
聽完之後,我覺得有時人生真係好似一台戲,劇情發展成點往往真係出乎意料之外。人生亦無常,有時真係一別,真係好大可能冇機會再見。

Poyau
|

54heima
|
你有你的生活我有我地忙碌,所有人所有事都是過客
dder
|
好早已經覺得,人生如戲
tang0809
|
人生無常,珍惜當下
good_pig
|
yy_chow1210 發表於 18-7-25 11:01
我個女早幾年去左working holiday,打工期間係外國識左D朋友。近來佢同個D朋友fb 傾開計,先知過左幾年,已 ...

其實我公司半年都轉變左好多
ms_maybb
|
good_pig 發表於 18-7-26 07:54
其實我公司半年都轉變左好多

例如?
alicialee1210
|
其實世界真係每分每秒在變
choc_choc
|
幾年無理由乜都無改變吖,變幻原是永恆。
good_pig
|
ms_maybb 發表於 18-7-26 08:05
例如?

成team 10個人,走左6個
我覺得自己好似轉左工咁
crystal媽咪
|
身邊好多嘢都轉變,唔係淨係你。我同對上一兩年已經好唔同
yy_chow1210
|
54heima 發表於 18-7-26 05:26

依個真,以前好老友既都因為大家忙而變得冇咁熟。
有時覺得有D唏噓 以前天真到以為自己以後都會同佢熟落去。
miu36miu
|

我都覺得,以前會有好多時間搵朋友出街睇戲,人大左就乜都無了,以家仲要有FB 同WHATS APP 科技野,連打個電話聽聲問候下都無了。。。。
Sumyeema1
|
人生就係咁,大家都是過客。
facialchung
|
做咩你咁感觸架,,好多野大家都控制唔到,每一日過得開心同充實就夠喇,順其自然啦
油麥麥
|

ngwong2
|
good_pig 發表於 18-7-26 09:35
成team 10個人,走左6個
我覺得自己好似轉左工咁

我司layoff走左一半。
good_pig
|