用一日學識如廁神招

tet123
|
37歲台灣名模隋棠婚後育有一對仔女,不時於各大社交平台開心Share生活點滴照、育兒心得等。近日隋棠就分享一日就令大仔Max戒片嘅「神招」﹗佢留言先話囝囝一直都唔願意嘗試用坐廁小便,迫都迫唔到,呢件事搞到一家都好頭痕!
後來,佢大爆老公Tony諗到好方法「拆招」,令Max成功「上釣」︰「Tony哥靈光乍現,拿了張白紙寫下1到20的數字就去貼在冰箱上,然後叫來Max,告訴他『Max,你在坐廁尿尿一次就能來跟爸爸拿一張貼紙,等你貼到20,你就可以選擇要去露營還是去上個禮拜去的那間車車飯店。』」

結果,Max當日就學識用坐廁小便,隔日就喺雪櫃上貼滿20張貼紙。隋棠續表示︰而我跟Tony哥只能傻眼得面面相覷,然後默默轉身收行李,準備實踐我們的承諾。到了飯店辦理check in時,飯店人員看到我們一家也微驚訝的說,嘩,你們這麼快又來了!」呢個以想不到嘅結果令隋棠無奈又爆笑!

呢個方法幾好
天真B
|
tet123 發表於 18-7-25 11:42
37歲台灣名模隋棠婚後育有一對仔女,不時於各大社交平台開心Share生活點滴照、育兒心得等。近日隋棠就分享 ...

我仔仔都係用貼紙獎勵戒,之後尿尿時也順便要他留意小便顏色,黃色的就要多飲水,黃色的尿尿會臭臭,沒顏色就好,2歲左右戒片,到現在4歲,一直都仲好留意自己尿尿顏色,一見黃色就自動飲水
Ashleycorina
|
天真B 發表於 18-7-25 13:21
我仔仔都係用貼紙獎勵戒,之後尿尿時也順便要他留意小便顏色,黃色的就要多飲水,黃色的尿尿會臭臭,沒顏 ...

同你一樣,我女wee wee係淺色就開心到跳舞
tet123
|
用貼紙獎勵幾有效
KTKTKT5
|
天真B 發表於 18-7-25 13:21
我仔仔都係用貼紙獎勵戒,之後尿尿時也順便要他留意小便顏色,黃色的就要多飲水,黃色的尿尿會臭臭,沒顏 ...

KTKTKT5
|
Ashleycorina 發表於 18-7-25 13:25
同你一樣,我女wee wee係淺色就開心到跳舞

toffeetong
|
在馬桶內放上小箭靶圖片,叫箭手兒子描準d啊! 亞仔愛上了!
Ashleycorina
|
toffeetong 發表於 18-7-25 14:53

好叻仔好眼力好身手
cheechi
|
這是positive reinforcement , 行為治癒的一種奬勵方法
Poyau
|

catvv
|
呢個方法好
tet123
|
神射手

BabyRonXo
|
tet123 發表於 18-7-25 11:42
37歲台灣名模隋棠婚後育有一對仔女,不時於各大社交平台開心Share生活點滴照、育兒心得等。近日隋棠就分享 ...

奬勵方法係好,但唔係所有小孩子都適用
toffeetong
|
Ashleycorina 發表於 18-7-25 15:11
好叻仔好眼力好身手

小孩子最中意父母讚美,佢一定會全力以赴
tsung
|