中學學校要求買Laptop

L.O.V.E.
|
想請教一下大家中學強制買Laptop,有三款可選,想知還要出去格價? 還是,一般學校價已合理?
Windows 好定 ios 好?
cy101
|
咩價錢? 等識嘅BK媽幫你分析下!!

強制買!!!!
lm251099
|
L.O.V.E. 發表於 18-7-25 12:52
想請教一下大家中學強制買Laptop,有三款可選,想知還要出去格價? 還是,一般學校價已合理?
Windows 好定 ...

依定好都牌子都有 BTS Scheme ,你可以自己上網比較吓,來緊各專上院校都會有特價。
L.O.V.E.
|
回覆 cy101 的帖子

因為話上堂一定會用,所以叫做強制,不過,我們自己也打算要買
馬爾太
|
試過收家長信要求學校提供護目鏡,學校跪低唔洗強制買。
森永牛乳
|
宜家好多學校唔買laptop都要買iPad

價錢會平少少,同埋有部分教學軟件預裝

當然如果家庭有經濟困難可以向校提出
學校會有供應
Cara2006
|

其實學校一大批買,相信價格已算平。
但你都可以出去找一兩間格下價安心少少。

Windows 機而家套 office 好煩,要登記。
另外又要買 anti virus etc。

Apple 機的 iWork 係 free 任用,不用買 anti virus 好安全。
我自己家用 Apple ,公司用 Windows ,個人覺得 Apple 機簡單好多。

同級數機,Apple 會貴少少,但同落冇乜嘢要再買。

問最好問清楚學校是否真的用 windows 或 apple 機也 ok 。

tansyneko
|
學校買正常會平D啩,不過係咪最新型號就唔知了,可以上網搵下料再出去格下價先決定
Poyau
|
win定ios跟學校
jollyma
|
馬爾太 發表於 18-7-25 13:02
試過收家長信要求學校提供護目鏡,學校跪低唔洗強制買。

家長醒呀!根本搵嚟搞,好多學校為claim多啲錢,巧立明目
mandy952
|
森永牛乳 發表於 18-7-25 13:06
宜家好多學校唔買laptop都要買iPad

價錢會平少少,同埋有部分教學軟件預裝

唔一定架,好多時學校買舊款,但價錢未必跟得上
good_pig
|

window la
catvv
|

通常學校大批買,價錢會比較平
馬爾太
|

學校賣嘅通常係舊款,如果唔係原廠做返保養就攞住config自己出去買。好多公司利用學校散舊貨。所以先有家長睇唔過眼,話學校要求日日8堂用電腦,咁唔該學校提供護目鏡。學校知驚就改口風話唔係堂堂用,亦唔係強制用。講真,依家好多學校教學都係iPad,仲邊有強制買laptop咁out吖!
nightingale
|
jollyma 發表於 18-7-26 04:30
家長醒呀!根本搵嚟搞,好多學校為claim多啲錢,巧立明目

學校點樣可以“claim多啲錢”?
bb130505
|

有得選已經好好,我仔學校無得選,8仟多銀
馬爾太
|
nightingale 發表於 18-7-26 08:45

claim wifi,claim電腦軟件,資訊科技等等
chingmon
|
馬爾太 發表於 18-7-26 08:52
claim wifi,claim電腦軟件,資訊科技等等

Window 同ios都有,可以兩邊claim
birdbird
|
馬爾太 發表於 18-7-26 08:40
學校賣嘅通常係舊款,如果唔係原廠做返保養就攞住config自己出去買。好多公司利用學校散舊貨。所以先有家長 ...

但係好多野係 laptop 才方便、用到。
用ipad, 多係小學生。
jollyma
|
nightingale 發表於 18-7-26 08:45

同政府申請囉,例如需要額外維修之類