自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

birdbird 發表於 18-7-26 16:17
你認為冇關就冇關喇, 畢竟你地學校又唔係要ㄧ人ㄧ機, IT management 可鬆可緊
...

簡單講,學生用嘅機唔係商業機,要每一部機一個licence。有啲學校為抽佣會博大霧一個licence全級用,但咁做係唔合法。當我哋要教小朋友專重知識產權,學校作為作育英才嘅地方竟公然老翻!作為家長仲覺得完全冇問題?

水晶宮

馬爾太 發表於 18-7-26 16:28
簡單講,學生用嘅機唔係商業機,要每一部機一個licence。有啲學校為抽佣會博大霧一個licence全級用,但咁 ...

我邊個回覆令你覺得學校 (我仔學校) 用老番software ??
人地學校買機裝埋software, 個licences 係点你又知幾多?
你本身不認同上学需要用 laptop, 唔洗抹黑要學生用laptop 的學校。

作育英才的人 亂噏廿四。

子爵府

birdbird 發表於 18-7-26 16:34

我邊個回覆令你覺得學校 (我仔學校) 用老番software ??

個licence係你度架!除非你買機時有齊window同office嘅盒同licence貼紙,否則就係老翻了。

男爵府

遲少少入大學的話一定係ios比較方便

水晶宮

馬爾太 發表於 18-7-26 16:59
個licence係你度架!除非你買機時有齊window同office嘅盒同licence貼紙,否則就係老翻了。
...

唔係每間學校的laptop 都用 window, ms office 亦有好多唔同package 比不同機構、個别用家用的。其他software 或applications 亦如是。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

L.O.V.E. 發表於 18-7-25 12:52
想請教一下大家中學強制買Laptop,有三款可選,想知還要出去格價? 還是,一般學校價已合理?
Windows 好定 ...

都好呀,有幾款揀,我們指定IPad,128g及邊款型號

公爵府

bmuimami 發表於 18-7-26 14:06
我女F1時又係強制買ipad,喺fb講啲朋友重話我誇張乜乜物物,唔多信一定要買,又話冇錢咁點?唯有答冇錢咪讀 ...

我女小學要買,我仲要兩個,諗住佢地share.
但老師話唔係每堂用,又唔知幾時用。佢地好難share,最後都係買兩部俾佢。
咁都用左成四年啦,而家學校先叫用得成熟。
佢地老師會出功課係google classroom, 咁佢地可以update上去。
咁佢地有d科學作品,或者朗讀,佢地會自己update上去。
老師就唔洗浪費時間係平時日子度。
當然,佢地都會用黎打機,但唔可以成日。

大宅

mandysio 發表於 18-7-26 18:22
我女小學要買,我仲要兩個,諗住佢地share.
但老師話唔係每堂用,又唔知幾時用。佢地好難share,最後都係買 ...
用 mac 機,少D game

珍珠宮

L.O.V.E. 發表於 18-7-25 12:52
想請教一下大家中學強制買Laptop,有三款可選,想知還要出去格價? 還是,一般學校價已合理?
Windows 好定 ...

如果是ios就多數學校平啲,因為蘋果會有學生優惠給學校。

公爵府

好媽媽勳章

birdbird 發表於 18-7-26 16:34

其實睇佢寫嘅好唔update,買window/office/solfware依家唔洗盒都得,網上搞掂晒。

水晶宮

jannlly 發表於 18-7-26 19:05
其實睇佢寫嘅好唔update,買window/office/solfware依家唔洗盒都得,網上搞掂晒。
...

我仔跟學校買機係唔洗自己裝office, 根本我仔拎機時 , 部機已set 好係佢個account 㗎喇。但果位會員唔知有咩根據就指控係學校用老翻。ms office 唔係只得家用版及商業版囉。

之前有個post關於中學生用smartphone, 我話部 smartphone 用來做lab 或上其他科即時影低d product 交功課, 但果位會员話根本唔需要smartphone, 佢做老師唔會叫学生用smartphone 在堂上影低d powerpoint, (冇人話过要用手機影ppt). 我回佢而家仲洗乜影ppt 咁老套呀, 學生上google drive download 套ppt 啦。完全係相差咗20年!

自己唔進化唔好否定其他進化的人。

大宅

馬爾太 發表於 18-7-25 13:02
試過收家長信要求學校提供護目鏡,學校跪低唔洗強制買。

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

公爵府

馬爾太 發表於 18-7-26 08:52
claim wifi,claim電腦軟件,資訊科技等等

其實政府資助學校,唔存在claim 多啲錢呢個概念,政府一向有好多資助俾學校,唔係實報實銷架喎

你會唔會誤會咗??

公爵府

jollyma 發表於 18-7-26 10:00
同政府申請囉,例如需要額外維修之類

其實政治大部份資助唔係“申請”返黎,而係撥落黎,我諗你搞錯左

首頁

尾頁

跳至