後期無再介口

tingcyt83
|
有無媽媽踏入9個月已經唔再介口啦?我想狂飲奶茶,飲凍嘢,食辣嘢呀
EstrellaDamm
|
tingcyt83 發表於 18-7-25 13:23
有無媽媽踏入9個月已經唔再介口啦?我想狂飲奶茶,飲凍嘢,食辣嘢呀
...

戒口如果係指易生惡菌嘅高危食物如未煮熟肉類,係全個孕期都應避免。

你講嗰啲,一向並無不可,適量而且衛生就唔係問題。我陀過兩胎都無特別避免,但絕唔會狂食。因為冇戒,當然唔會覺得過後要狂食補數。
我要做媽媽
|
我覺得你首先唔可以有咁既心態吖,都係要戒口架,唔好經常食,忍唔住偶爾食下
tingcyt83
|
EstrellaDamm 發表於 18-7-25 13:41
戒口如果係指易生惡菌嘅高危食物如未煮熟肉類,係全個孕期都應避免。

我每日都想飲一杯奶茶,但飲完好有罪惡感
|
tingcyt83 發表於 18-7-25 13:57

睇下咩奶茶啦。某啲茶餐廳奶茶真係比較濃,咖啡因高過一般西式咖啡。我嗰時未必飲晒一杯。咖啡我大肚及而家餵奶時通常一日一杯(當然飲咗唔會再飲奶茶),醫生話可以的。
Litinwing
|
tingcyt83 發表於 18-7-25 13:57

我整个孕期差不多一日一杯奶茶,bb出世都ok
tingcyt83
|
Litinwing 發表於 18-7-25 14:58
我整个孕期差不多一日一杯奶茶,bb出世都ok

你地有無食雪糕呀?
Litinwing
|
tingcyt83 發表於 18-7-25 19:18
你地有無食雪糕呀?

雪糕我就唔敢食
SAN_KEITA
|

我有時都會口痕飲一支支果d奶茶同檸檬茶,過下口癮,夏天好難忍口架熱到乜咁,一定會忍唔住飲凍嘢,但盡量少冰少甜囉,雪榚我都有食過幾次,但堅持唔食軟雪糕,食一球球嘅雪榚,冇溶得咁快如果係冬天陀b就一定忍到口喇!

tingcyt83
|
SAN_KEITA 發表於 18-7-25 19:56
我有時都會口痕飲一支支果d奶茶同檸檬茶,過下口癮,夏天好難忍口架熱到乜咁,一定會忍唔住飲凍嘢,但 ...

我都會飲凍嘢,因為真係熱到頂唔住
hamsterma
|
...

後期都會戒下口
yankiyan
|
除左過量咖啡因同會有李斯特菌既野外
我一直全部野都照食
catcatvans
|
...

你講果d 野 我有左到衣家都食緊
|
tingcyt83 發表於 18-7-25 19:18
你地有無食雪糕呀?
有,但唔食軟雪糕。
EmilyMui523
|
yankiyan 發表於 18-7-25 23:16
除左過量咖啡因同會有李斯特菌既野外
我一直全部野都照食

我都係,軟雪糕🍦同咖啡真係無~
但凍檸茶就1日1杯
tingcyt83
|
EmilyMui523 發表於 18-7-26 01:43
我都係,軟雪糕🍦同咖啡真係無~
但凍檸茶就1日1杯

我都無食過軟雪糕,只係食H牌雪糕喳!奶茶就每日一杯
ChanChanAgnes
|
我未有bb前一日飲2至3杯咖啡,有左之後一杯都無飲過,而嫁生左都無意欲飲咖啡…生完口味都變左
tingcyt83
|
ChanChanAgnes 發表於 18-7-26 09:40
我未有bb前一日飲2至3杯咖啡,有左之後一杯都無飲過,而嫁生左都無意欲飲咖啡…生完口味都變左
...

咁咪好囉。。我好難介呀
tung_3bi
|
除左怕有菌既野, 例如雪糕呀, 冰呀, 其他我都有食, 出去飲野都係走冰少甜~ 熱我真係頂唔順, 依家天氣熱成咁~
同埋我都有飲茶, 不過唔飲太濃~
辣嘢, 薯片果d仲成日食~
efren
|
你講果啲涷野同辣野,我日日食緊,無介過