自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

miu36miu 發表於 18-7-26 12:42
係公司煮飯時間仲長過係屋企煮?好想知係咩工黎架?

文員工

寶石宮

2023年兔年勳章

pomanlife 發表於 18-7-26 12:37
每日蒸爐十點開到十二點幾架,有時燉埋甜品,桃膠嗰啲

返公司食個早餐就開始煲 煲完又午餐
公司好好福利

水晶宮

回覆樓主

我公司有人咁做

伯爵府

回覆樓主:

我係公司pantry見過
有人攞個電鍋出黎煮面同菜食
甘地方大唔覺有味
食完又只係洗一樣野
諗唔到食咩時都幾好架

男爵府

回覆樓主

我地公司買埋個真空煲叫清潔阿姐煲糖水,一星期一次,我地個個都中意食,我自己就買左個蒸煲蒸飯,我阿姐就有煲去整餃子呀,麵呀

子爵府

回覆樓主:

如果公司規模不是很高級,文職同事自家煮簡單午飯,用一個迷李飯煲蒸一個餸同時煮飯的煮食,的確慳錢慳時間,美味又健康,對員工「本人」的確利多於弊。
但「制作」過程複雜,又會製造濃烈氣味,如果寫字樓地方需要安排見客,咁就應該會影響工作環境。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

pomanlife 發表於 18-7-25 21:44
幾乎日日都有人燉湯蒸飯添

燉湯又都有咁勁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

falalala 發表於 18-7-26 14:25
燉湯又都有咁勁

Pantry 成排燉盅

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

pomanlife 發表於 18-7-26 14:28
Pantry 成排燉盅

咁你公司個個身體一定好好,面色又紅潤

彩鑽殿

Poyau 發表於 18-7-26 13:09
返公司食個早餐就開始煲 煲完又午餐
公司好好福利

有茶水間亞姐睇爐

彩鑽殿

falalala 發表於 18-7-26 14:30
咁你公司個個身體一定好好,面色又紅潤

咁就唔知,但知病假要扣錢

禁止訪問

複式洋房

我以前公司會呀, 煲面, 煮飯, 過程very happy

男爵府

conconchan 發表於 18-7-26 13:44
我地公司買埋個真空煲叫清潔阿姐煲糖水,一星期一次,我地個個都中意食,我自己就買左個蒸煲蒸飯,我阿姐就 ...

蒸飯容易,咁餸點搞呀?

男爵府

funghon 發表於 18-7-26 15:00
蒸飯容易,咁餸點搞呀?

我其實係蒸返熱,咪一齊蒸

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我舊公司上司都喺公司煮飯, 有個好細飯煲

寶石宮

2023年兔年勳章

pomanlife 發表於 18-7-26 14:37
有茶水間亞姐睇爐

仲有人幫手睇火

寶石宮

2023年兔年勳章

pomanlife 發表於 18-7-26 14:38
咁就唔知,但知病假要扣錢

病假扣錢 飲咗燉湯都補唔返

用戶要求終止服務

vincentbabyking 發表於 18-7-25 18:17
唔知幾時office開始有人主飯,大家有冇同樣情況?

曾經有份工老細有安排姐姐煲湯,每日都有下午茶,但就係唔包飯

彩鑽殿

Poyau 發表於 18-7-26 16:35
仲有人幫手睇火

因為要幫啲帶飯同事蒸飯,唔係普通普爐,係成個櫃咁大

首頁

尾頁

跳至