1-3歲

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

本人兒子已2歲9個月了, 一句野都唔講, 剛2歲左右都仲肯跟廣告講下野, 而家一個字都唔講, 但我地同佢講野佢完全聽得明, 我上網睇過自閉都有呢d徵狀, 而家排了11月去政府醫院評估, 很擔心, 再這樣下去我怕正規幼稚園都讀唔到, 9月開學啦, 都冇曬辦法, 請問有冇家長們仔仔囡囡都頖以, 最終是什麼原因不肯講野?? 求指教

珍珠宮

回覆樓主

11月之前,繼續陪佢練多D,互動多D

大宅

joeywwy 發表於 18-7-25 18:32
本人兒子已2歲9個月了, 一句野都唔講, 剛2歲左右都仲肯跟廣告講下野, 而家一個字都唔講, 但我地同佢講野佢 ...

咁仔仔中咗啲咩自閉徵狀?
如果佢之前跟到廣告講,即係說話能力冇問題,可能係溝通有問題

大宅

有冇可能儘快去私家做評估?

複式洋房

emmmacyk 發表於 18-7-25 21:55
咁仔仔中咗啲咩自閉徵狀?
如果佢之前跟到廣告講,即係說話能力冇問題,可能係溝通有問題
...

就係唔講野個part, 都好擔心

洋房

joeywwy 發表於 18-7-25 18:32
本人兒子已2歲9個月了, 一句野都唔講, 剛2歲左右都仲肯跟廣告講下野, 而家一個字都唔講, 但我地同佢講野佢 ...

你係自己湊兒子嗎?

複式洋房

Milk@yim 發表於 18-7-26 15:21
你係自己湊兒子嗎?

之前自己湊,上個月開始出返來做part time,婆婆湊,但9月佢返全日可以自己湊返

洋房

joeywwy 發表於 18-7-26 16:21
之前自己湊,上個月開始出返來做part time,婆婆湊,但9月佢返全日可以自己湊返
...

我個仔依家2歲八個月同你個仔差不多,三個幾月前都唔識講嘢,政府言語治療師仲話佢發展遲咗1年有多,之後我勁擔心,自己揾咗私人言語治療師幫佢,開始一星期一堂,見佢上咗唔夠4堂都進步咗,所以依家一星期上兩堂言語再加兩堂小組訓練,之前社交方面佢都有D阻礙,但現在已經肯自己上堂(2小時),仲好開心。所以你不如比佢上下D小組班,D專業導師可以幫下佢,刺激下佢內心世界

複式洋房

Milk@yim 發表於 18-7-26 16:34
我個仔依家2歲八個月同你個仔差不多,三個幾月前都唔識講嘢,政府言語治療師仲話佢發展遲咗1年有多,之後 ...

其實佢7月開始插2個月n班跟住接k1,都上左3個星期,冇咩進步,你有冇言語治療d資料可以比我?

複式洋房

我個仔依家2歲八個月同你個仔差不多,三個幾月前都唔識講嘢,政府言語治療師仲話佢發展遲咗1年有多,之後 ...

我想問你個仔係咪9月開學

洋房

joeywwy 發表於 18-7-26 17:44

今年九月N班

洋房

joeywwy 發表於 18-7-26 17:44

唔講嘢有好多原因,我開頭都以為自己個仔係有問題,但上咗堂之後D治療師話佢唔係,只係口部肌肉協調比較弱,好多音發唔到,所以先講唔到嘢

複式洋房

Milk@yim 發表於 18-7-26 17:49
唔講嘢有好多原因,我開頭都以為自己個仔係有問題,但上咗堂之後D治療師話佢唔係,只係口部肌肉協調比較弱 ...

你可以比言語治療d資料我嗎?

洋房

joeywwy 發表於 18-7-26 17:17
其實佢7月開始插2個月n班跟住接k1,都上左3個星期,冇咩進步,你有冇言語治療d資料可以比我?
...

言語方面我本人覺得搵返言語治療師跟進比較好,我之前係九龍塘一間學校上playgroup 上咗4個月左右,每堂有成好多個導師上,但都冇一個人能夠搵出我個仔問題,淨係覺得佢社交弱,但又冇協助過任何嘢,但一上咗治療師之後我個仔就成個人開朗咗講嘢叻咗,每次下課後治療師都係稱讚佢,唔同以前間學校成日講佢有問題但又比唔到咩意思。所以你未開學前比佢上下小組班先,逢一三五每節二小時,係言語治療師上課D,有時會有行為治療師等,我覺得好好

洋房

joeywwy 發表於 18-7-26 17:54
你可以比言語治療d資料我嗎?

可以吖,點發比你

洋房

Milk@yim 發表於 18-7-26 18:11
可以吖,點發比你

收到你信息,但發唔到私信(emoji)

複式洋房

你好!請問可否給你的言語治療師中心資料我?唔該!

男爵府

回覆樓主

唔好再比任何電視同youtube 佢睇。 我朋友個仔又係唔講野,後尾治療師千叮萬囑唔好再睇電視玩ipad先開始有改善

洋房

YYYF 發表於 18-7-27 00:21
你好!請問可否給你的言語治療師中心資料我?唔該!

Sorry我發不到私訊,但收到私訊的,你可以發電話給我然後我WhatsApp 比你

大宅

Milk@yim 發表於 18-7-27 13:57
Sorry我發不到私訊,但收到私訊的,你可以發電話給我然後我WhatsApp 比你

我都想要個資料阿,阿仔下個月兩歲,但仲未開口叫爸爸媽媽,pm u, thanks

首頁
12345...6

尾頁

跳至