1-3歲

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

joeywwy 發表於 18-7-25 18:32
本人兒子已2歲9個月了, 一句野都唔講, 剛2歲左右都仲肯跟廣告講下野, 而家一個字都唔講, 但我地同佢講野佢 ...

我仔3歲,唔識否定肯定回答,會指,會理解,聽得明白,唔會表達,到3三歲翻幼稚園,我都好擔心,同老師溝通過,經過一個學年,而家4歲超級無敵多野講啊⋯⋯

男爵府

欣欣22 發表於 18-8-1 23:15
你好,我個仔去政府評估左都系話語發展和語言能力遲左一年,依家等排期訓練,我都好擔心,想早點帶他去訓 ...

我仔當時都評估語言發展遲緩,需要訓練,不過我無去,而家好多野講

男爵府

amy061900 發表於 18-8-3 00:55
我都想要言語治療師的資料丫 可pm我嗎?

我建議提早入幼稚園,有氛圍就自然識講

複式洋房

bchuma 發表於 18-8-4 00:05
我仔當時都評估語言發展遲緩,需要訓練,不過我無去,而家好多野講

多謝家長!我都希望下個月返學會有進步,依家真係好擔心,因為政府太遲評估,依家想報訓練都冇位

男爵府

欣欣22 發表於 18-8-6 09:48
多謝家長!我都希望下個月返學會有進步,依家真係好擔心,因為政府太遲評估,依家想報訓練都冇位
...

我當時都有叫去訓練,我先生話多餘,我當時都好驚係自閉,點人話我個仔咁鍾意同小朋友玩點會自閉。結果一翻幼稚園一個學期,開始開口。而家一個學年,我都嫌距多野講⋯⋯ 平時邊個湊?

複式洋房

bchuma 發表於 18-8-6 22:46
我當時都有叫去訓練,我先生話多餘,我當時都好驚係自閉,點人話我個仔咁鍾意同小朋友玩點會自閉。結果一 ...

我一直都系我湊,依家評估左就係話發展遲緩和理解能力差,想帶他去做訓練下個月要返學了,我報左全日班所以沒有多餘的時間帶他去訓練,我真係好擔心,希望下個月返學能夠和你小朋友一樣變化甘大就好啦!

男爵府

欣欣22 發表於 18-8-7 22:50
我一直都系我湊,依家評估左就係話發展遲緩和理解能力差,想帶他去做訓練下個月要返學了,我報左全日班所 ...

肯定會噶,你放心啦!變化超大。比點時間距 ,一年後同一年前完全唔一樣。

複式洋房

bchuma 發表於 18-8-7 23:51
肯定會噶,你放心啦!變化超大。比點時間距 ,一年後同一年前完全唔一樣。
...

多謝家長,承你貴言,到時同你報喜(emoji)

男爵府

欣欣22 發表於 18-8-9 00:13
多謝家長,承你貴言,到時同你報喜(emoji)

好啦 ,加油加油,放鬆心態。

大宅

我也想要言語治療資料, 我仔也快兩歲, 未識講嘢....
我會PM你, 謝謝!

複式洋房

vivianthony 發表於 18-8-10 11:53
我也想要言語治療資料, 我仔也快兩歲, 未識講嘢....
我會PM你, 謝謝!

有沒有去兒童訓練中心排期評估?

複式洋房

我仔仔2歲9個月又都係唔識講野。
2歲半返健康院做評估,但排期做訓練最快要1年半。好灰。。。
所以去左poly u 上私人訓練,價錢都幾貴但上左2個月明顯有進步。仔仔學識講 /肯講多左單字,希望keep 住有進步!
導師認為我仔係口腔肌肉未發展成熟,以致未識講野。
另外我仔之前係識講byebye及多謝,但導師話可能係跟人講其實仔仔係唔知道&明白個意思,所以只係撞中亦好快唔記得。

民房

本人兒子已2歲9個月了, 一句野都唔講, 剛2歲左右都仲肯跟廣告講下野, 而家一個字都唔講, 但我地同佢講野佢 ...

我爸爸朋友的孫,又係男仔差唔多到兩歲幾先開始食講啲嘢,返學之後就好厲害,因為爺爺嫲嫲凑,有時有機會真係講嘢會慢少少,男仔係慢啲唔使擔心!

男爵府

有 但唔至於爸爸媽媽都唔講 ,我個係環境問題 麻麻湊

珍珠宮

回覆樓主

我覺得係語言發展有問題,同自閉無乜關係。帶佢去健康院評估一下

大宅

Milk@yim 發表於 18-7-26 18:01
言語方面我本人覺得搵返言語治療師跟進比較好,我之前係九龍塘一間學校上playgroup 上咗4個月左右,每堂有 ...

可以介紹我嗎

洋房

k.kam 發表於 18-8-11 23:56
我仔仔2歲9個月又都係唔識講野。
2歲半返健康院做評估,但排期做訓練最快要1年半。好灰。。。
所以去左poly ...

我個次做評估佢話我個仔有「言語失用症」,令到我極度擔心,好彩當時已經剛剛開始緊上言語班,而治療師都好有信心同我講話我個仔應該冇咁嚴重,努力做治療係可以改善的,所以大家加油,唔好錯過治療黃金時段

大宅

回覆樓主

係唔係一直餵食粥多?之前睇過有關blw 文章,自己攞手指食物,唔好剪到太碎,有助訓練咀嚼,口部肌肉,容易啲學講嘢

大宅

開心吸收勳章

請問可唔可以pm我言語治療師既資料。
我仔快兩歲半,但好少句子,下個月夠兩歲半要返健康院,估佢唔合格。
同埋私人言語治療要幾錢?
謝謝。

別墅

我個仔都係差不多年紀有類似問題!佢係細B, 果時上左差不多半年PN都係唔講野
到K時我幫佢申請遲一年入學做超大B
中間果年就帶佢去機構做訓練, 你可以都睇下小童群益會有個小組叫"樂牽"
佢地有個別言語治療堂, 亦有學前班,
佢學前班係已經包埋有專業人士幫佢地改善呢類言語同大小肌肉等發展遲緩的問題。
不過好似只有大埔有呢個服務。

首頁
12345...6

尾頁

跳至