懷孕初期可以剪頭髮嗎?

Ssstar
|
其實我已經剪左,但阿媽話初期唔可以剪,
到底系咪?有無媽媽初期有剪頭髮既?
GCHK
|
我都有剪,未有人同我講過唔可以剪啵
Ssstar
|
GCHK 發表於 18-7-25 21:48
我都有剪,未有人同我講過唔可以剪啵

我都唔知啊,所以上來問下大家
EstrellaDamm
|
Ssstar 發表於 18-7-25 21:38
...
你有冇問佢點解?是迷信嗎?十成十無科學根據。
kmbb519
|
剪無問題,但唔好做任何有藥水嘅野 (電/染)
RubyYu07
|
我都剪左兩次,有同事同我講,我先知道
Ssstar
|
EstrellaDamm 發表於 18-7-25 22:10
你有冇問佢點解?是迷信嗎?十成十無科學根據。

我諗系掛?佢咁講完有d不安,所以問下大家囉
Ssstar
|
RubyYu07 發表於 18-7-25 22:21
我都剪左兩次,有同事同我講,我先知道

我都系剪左先聽講唔可以剪,希望無事
BabyCiu
|
唔好咁迷信啦!外國人根本唔理呢D嘢!剪唔剪頭髮純碎個人喜好
Ssstar
|
BabyCiu 發表於 18-7-25 22:43
唔好咁迷信啦!外國人根本唔理呢D嘢!剪唔剪頭髮純碎個人喜好

嗯嗯,希望只系迷信
EstrellaDamm
|
Ssstar 發表於 18-7-25 22:21
我諗系掛?佢咁講完有d不安,所以問下大家囉

迷信嘢我個人唔會理。
pigpiglamlam
|
未聽過wor,點解唔可以呢?
邱優
|
我一知道有左,我屋企人就要我即刻去剪頭髮。。
k_yinging
|
我有咗初期都有去剪呀~
LC116
|
初期唔剪得咁幾時才剪得?
手腳甲又剪唔剪得?
Nbs
|
一定係迷信野。
完全無醫學根據。
我都book 左聽日去剪。
李露眉
|
更係可以,但染电唔得
laisausau
|
Ssstar 發表於 18-7-25 21:38
...

純粹某d地方風俗,剪左當然冇問題~我仲揸住剪刀剪足8個幾9個月添(我係髪型師)唔好亂諗太多啦
KarenC
|
剪過一次,頭髮好厚,天氣又熱,披住把頭髮個頭好似蓋住棉胎咁,洗完頭又難吹,忍唔住剪左喇!
木子云
|
話初期唔剪得頭髮,係怕孕婦出入salon吸到化學氣體(salon係長期有好多化學氣體係度),初期唔穩比較脆弱,對胎兒唔好或引致x產。
其實就唔關本身剪頭髮哩個動作事,亦唔係迷唔迷信嘅問題。
如果你剪左無野就無事,無需理會。係盡量唔好染電啫。