初期就要狂食涼野?

JNF
|
有左先初期,99 已不停煲涼野我飲話去濕,湯啦、好涼既草藥啦.... 仲俾涼茶要我飲,我話係藥材唔敢飲,佢竟話從來未聽過,佢自己都咁飲。
仲話涼茶不是藥,我地呢代咁鬼驚青

大佬,我知好心,飲左未必有事,但初期日日飲咁涼清胎毒?點解唔煲返正常健康湯咪ok要用藥材涼茶咁極端?

佢地既好心有時真接受唔到,因為重點是迫人飲,唔信現代西醫講法,有事咪自己受返
gigi^^
|
JNF 發表於 18-7-25 21:50
有左先初期,99 已不停煲涼野我飲話去濕,湯啦、好涼既草藥啦.... 仲俾涼茶要我飲,我話係藥材唔敢飲,佢竟 ...

涼嘢後期先飲得
KaChingMami
|
有左先初期,99 已不停煲涼野我飲話去濕,湯啦、好涼既草藥啦.... 仲俾涼茶要我飲,我話係藥材唔敢飲,佢竟 ...

叫佢去藥房問下人
GCHK
|
初期唔可以食涼嘢亞,後期食
JNF
|
GCHK 發表於 18-7-25 21:55
初期唔可以食涼嘢亞,後期食

我知呀,要搵專業人仕同佢講先信,佢既圈子既人可能個個都話食得
真難搞
kmbb519
|
哎呀,我99同你99一樣呀!由我8w 開始,叫我食西瓜,涼茶,龜靈膏,木瓜,椰青.... 反而係佢 d 姊妹叫佢唔好比我食,佢仲話乜唔得架咩!佢以前都係咁食!真係吹啤一聲
RubyYu07
|
初期係唔飲得涼嘢,要後期先清胎毒
BabyCiu
|
我初期完全唔掂涼嘢!
Ballz
|
唔知佢係無常識定惡毒。有咩理由咁早食涼野。仲要個胎都未陀穩。好變態。最好同佢一齊睇中醫,由中醫話番比佢知大肚婆初期唔食得呢d, 食都要食安胎既藥。
florchy
|
初期唔好食呀
唔好理佢呀! 有咩事 自己身體承擔咋
cpycpyhelen
|

我99都係一樣,知我有左都繼續煲寒涼既湯水,但我好堅持唔飲,有冇初期真係唔好亂甘食野同飲野,咩都小心啲好啲
hontari
|
係咪潮州奶奶?佢地好似係信呢套架
我大肚時,照煲涼瓜湯,霸王花湯,袪濕湯,我全部隊曬我老公飲
但我奶奶無惡意的
JNF
|
hontari 發表於 18-7-26 01:51
係咪潮州奶奶?佢地好似係信呢套架
我大肚時,照煲涼瓜湯,霸王花湯,袪濕湯,我全部隊曬我老公飲
但我奶奶 ...

唔係潮州架,佢地係覺得好野,成日話有左上火要清熱
佢一直煲你一直唔飲又話唔俾面,講東講西
JNF
|
kmbb519 發表於 18-7-25 22:11
哎呀,我99同你99一樣呀!由我8w 開始,叫我食西瓜,涼茶,龜靈膏,木瓜,椰青.... 反而係佢 d 姊妹叫佢唔 ...

你都好,有正常既姊妹講佢就會信
clt0524
|

初期緊係唔可以飲啦!佢靠害咩?我到中期都唔敢食太涼/飲涼茶呀! 堅持唔好飲呀!同佢講睇左中醫,自己體質唔飲得涼野!
laisausau
|
JNF 發表於 18-7-25 22:04
我知呀,要搵專業人仕同佢講先信,佢既圈子既人可能個個都話食得
真難搞
...

你直接帶住佢去睇一次中醫啦~唔駛浪費口水
beibeigbb
|
叫你老公開口啦,呢d情況唔好自己出聲
ilikepanda
|
回覆 kmbb519 的帖子

嘩,咁搞法?
不如坦白跟奶奶說,懷孕初期不宜吃這些的。
Jessica.C124
|
真係唔應該飲架, 我62都有無咩去濕茶, 我完全無飲過, 99叫我食木瓜, 我話唔食得, 會滑胎, 佢話未聽過...你一定要企硬, 堅持自己呀, 有時我都會上網睇下有咩食得, 有咩唔食得
JNF
|
Jessica.C124 發表於 18-7-26 18:14
真係唔應該飲架, 我62都有無咩去濕茶, 我完全無飲過, 99叫我食木瓜, 我話唔食得, 會滑胎, 佢話未聽過...你 ...

我一定唔食架,不過佢不停煮,又覺得我咩都唔食好不滿又唔信咁