自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我都覺得如果要跟返電視劇十里桃花接落去,套劇真係無嘢好睇,寧可同十里桃花斷纜,從新拍過。

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Hansma 發表於 18-7-26 22:05

其實小說尾聲有交代,話謝孤栦帶白滾滾入去園林見白鳳九,有 ...

得佢一個姐姐會自稱老子
而且文中已講:「不過小燕我問你啊」
小燕,得一個咋wor

翡翠宮

畀面勳章

Hansma 發表於 18-7-26 22:05

其實小說尾聲有交代,話謝孤栦帶白滾滾入去園林見白鳳九,有 ...

這段是從白滾滾的角度看四周,小孩子看到一個美麗的姐姐,我覺得只是說小燕俊美得似女人。小燕出場的時候,唐七已經把他寫得像個女人「燕池悟皮笑肉不笑,眉眼顯出幾分春花照月的豔色」,不見得他就真的是個女人。

日日是好日

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-7-28 22:05

得佢一個姐姐會自稱老子

小燕當然得一個,不過討論下佢係男係女啫

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

期待

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

帝君

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mother904 發表於 18-7-28 22:29
這段是從白滾滾的角度看四周,小孩子看到一個美麗的姐姐,我覺得只是說小燕俊美得似女人。小燕出場的時候 ...

「說是那年魔族的赤之魔君煦暘,打算將親生的妹妹姬蘅公主嫁給神族聯姻,左挑右挑,挑上了宅在太晨宮裏頭的東華帝君。哪曉得他的拜把兄弟青之魔君燕池悟,早對這個素有魔界解語花之稱的姬蘅公主種下情根。」

「濃雲散開,符禹之巔卻並沒有什麽持著宣花斧的壯漢,唯見一個身量纖長的黑衣少年蹲在山頭不耐地嗑瓜子,瓜子皮稀稀落落攤了一地。鳳九四顧遊盼,思忖魔君許是什麽緣由耽誤了時辰。眼風裏卻瞧見嗑瓜子的少年騰地按上一朵祥雲,直奔他們而來。身量瞧著清婉,唇紅齒白的長得也俊,不知是何處仙僚,不由多看了兩眼。」

「她傻傻地看著眼前口口聲聲自稱老子的美麗少年,吞了一口口水,領悟了想必他就是魔族七君之一的燕池悟。但有點不能明白,她所聽聞的關於燕池悟的種種,都道此魔頭乃是個不解風情的莽夫粗人,正因如此,姬蘅公主才不願跟他。卻原來,魔族中的莽夫粗人,都是這種長得一副細皮嫩肉的小白臉麽?」

橫睇掂睇都係男人,點會誤會係女人架!

咁唔通糯米糰子其實唔係人,係一舊飯咩

翡翠宮

畀面勳章

Hansma 發表於 18-7-28 22:51
小燕當然得一個,不過討論下佢係男係女啫

就算小燕唔知自己係女人,鳳九同帝君都冇理由唔知他是男是女。鳳九在雪地中被夢魘困住現出真身,小燕想摸一下也被帝君打手,小燕話自己唔覺意佔了鳳九便宜,大家兄弟一定要讓鳳有佔回他便宜才公道,鳳九一臉尷尬。如果大家都覺得他是女人,帝君便不會因為小燕佔了鳳九便宜而生氣,鳳九也不會覺得尷尬。

日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-7-29 09:57
「說是那年魔族的赤之魔君煦暘,打算將親生的妹妹姬蘅公主嫁給神族聯姻,左挑右挑,挑上了宅在太晨宮裏頭 ...

小燕壯士豪無懸念是男人啦
日日是好日

子爵府

回覆樓主

其他陸陸續續嘅角色演員 路透 :

妖尊渺落 嘅演員係 張雯 (不過我都唔認識呢位演員)

謝孤栦 嘅演員係 胡耕豪

而阿離就聽講換左小演員,由「小如歌」嘅女孩反串飾演,叫張茗燦~

由於全是路透消息,或者要等到播出時至知道路透資料是否堅挺~

又有消息話枕上書要2020年至播出,真係引頸以待死我了

子爵府

11月枕上書已殺青啦,目前劇組正在如火如荼地進行後期製作。

枕上書有望2019年播出,

希望快D 有得睇啦~

禁止訪問

大宅

艾菲BB 發表於 18-7-25 22:44
Sorry,我冇睇開,第一眼見到張圖,以為佢叫"白鳳丸"

子爵府

中世紀古堡 發表於 18-12-9 23:01
我都等緊,根據我係微信內地八卦公眾號得黎消息,依套劇最快都要明年第四季度先至係騰訊視頻開播,但迪麗熱 ...

最可惜係轉左導演~

其實都預左佢會改,但只要仲係熱巴同高偉光做返,我已好開心啦

禁止訪問

伯爵府

我都係掛住夜華多d

複式洋房

好想睇呀

子爵府

moniko 發表於 18-12-9 23:54
我都係掛住夜華多d

夜華今次只是出現在劇中人物嘅對話入面咋~ 只有楊冪返黎客串

子爵府

中世紀古堡 發表於 18-12-9 23:53
之前內地有公眾號爆料,之前拍三生三世十裏桃花個女導演林x芬,抽唔到時間去拍三生三世枕上書,因為佢答應 ...

我一直有響百度睇d 路透,

但覺得佢地講嘅野未必可信~

大部份講嘅野都證實唔到來源

反而睇過d 越南facebook 用戶分享嘅現場偷拍拍攝片段(唔知佢地點搵到來源)

又唔覺太差噃~

無論如何我都熱切期待枕上書上映咖

首頁

尾頁

跳至