屋企人有情緒病

chingyi0718
|

大家覺得我係吾係應該帶埋bb番自己屋企坐月好啲?
未來仲未必可以係短時間內抽到屋
其實如果比bb係咁既情況下成長係吾係真係ok ?
有無媽媽試過或者有類似例子 ?
lowbson
|
chingyi0718 發表於 18-7-26 00:07
而家個肚八個月大
Bb都就泥出世
但老公屋企有兩個情緒病人

唔使問都知應該去返自己屋企啦
初生BB唔好話佢哋啦 媽媽自己都會好大壓力好辛苦
有情緒病嘅點忍到
日喊夜喊點知佢哋幾時發癲掉bb落街

有冇同社工傾吓
睇下點九或者有冇啲咩特快公屋咁嘅嘢
Chingyeeyeee
|
而家個肚八個月大
Bb都就泥出世

梗係返啊媽度先啦,情緒病一發作唔知會做出啲咩,加上bb成日喊,正常人都可能會崩潰,更何況有情緒病,而且產後情緒更加波動,都係返啊媽度穩陣
pigpiglamlam
|

梗係返娘家啦,你唔係早知佢哋有情緒病咩?就算冇bb都唔應該一齊住,唔淨止坐月唔喺度,係以後都唔好喺度
未有樓或者租屋先囉,等真係有排啦
agneau
|
chingyi0718 發表於 18-7-25 08:07
而家個肚八個月大
Bb都就泥出世

緊係返自己屋企啦!
chingyi0718
|
lowbson 發表於 18-7-26 00:17
唔使問都知應該去返自己屋企啦
初生BB唔好話佢哋啦 媽媽自己都會好大壓力好辛苦
有情緒病嘅點忍到

其實有諗過搵社工傾
但如果無做家訪
其實都好難比到特快公屋
加上佢地都知自己有情緒病
但就吾願睇醫生同食藥
chingyi0718
|
Chingyeeyeee 發表於 18-7-26 01:41
梗係返啊媽度先啦,情緒病一發作唔知會做出啲咩,加上bb成日喊,正常人都可能會崩潰,更何況有情緒病,而 ...

番啊媽度的話
而家個問題就係未必有人照顧到我坐月
因為我自己屋企人都要番工
啊妹個啲都未必識煲湯煮飯比我食
同埋照顧個bb
chingyi0718
|

chingyi0718
|
agneau 發表於 18-7-26 02:20
緊係返自己屋企啦!

但到左過完坐月既日子之後
恐怕都要繼續面對佢地
因為最近成日都番自己屋企
老公又覺得我成日掉底佢
吾似係將佢當係我屋企人咁睇
agneau
|
係好難避,你同佢哋始終一齊住,老公嗰邊咪叫佢一齊去你屋企坐,咁咪一家人囉。
catcatvans
|
chingyi0718 發表於 18-7-26 04:33
就係吾知啊
老公係結婚前
其實好吾中意我去了解佢地屋企啲野

去阿媽到坐月,之後帶賣bb 去台灣,長期見唔到bb 你都會有產後抑鬱,加上情緒問題唔係話控制就控制到
tsangpopo
|
就係吾知啊
老公係結婚前

媽媽台灣讀書方面可以defer半年/一年嗎?先勿論BB係咪交俾有情緒病嘅家人湊,BB初期本身都需要父母嘅陪伴去建立安全感。而且就算將個B交俾信得過嘅人湊,媽媽都會因為見唔到阿B而有好多不安,都會影響媽媽情緒。
若果無論如何都要交俾奶奶湊,可以試下同老公仔細傾傾,當奶奶出現咩狀況時意味著佢唔適合湊BB,及後備plan係如何。奶奶容易發脾氣,係因為鬱躁還是思覺失調?明白奶奶嘅情緒病,了解佢嘅情緒週期,其實都幫緊自己學習點同奶奶相處。
距離你擔心奶奶傷害阿B扔阿B落街前,其實可以搵到好多警戒嘅signal。 想佢湊B時穩定,可以試下落多少少功夫俾佢知道湊B嘅狀況,調整佢期望,期望符合現實情況,都可以幫助奶奶情緒穩定。
你有提過,老公唔想你知道太多佢屋企人嘅病史,我諗其實佢都好介意你會點睇佢屋企人。但另一方面其實佢又對自己阿媽有一定程度嘅信任。同老公傾下,嘗試係老公對阿媽嘅信任及你對奶奶嘅擔憂下取得平衡嘅方案,對兩公婆嘅關係都有幫助。
tsangpopo
|
同老公傾傾時,其中都重要嘅係可唔可以叫老公氹到屋企人睇醫生準時食藥。做到呢步,有藥物幫手控制住,奶奶嘅情況會穩定好多。
pigpiglamlam
|
就係吾知啊
老公係結婚前

下?!住得喺度就關你事啦!當初點解屋企有咁嚴重ge問題都唔同你坦白?所謂打點就係咁咋?我真係睇到反晒白眼…總之要喺度住就冇可能,凑埋阿b返台灣得唔得呢?
你老公睇黎對情緒病唔多了解,病發嗰陣點會同你諗有冇血緣關係?仔斬老豆老母都聽唔少啦,仲要冇睇醫生冇食藥,根本就係2粒計時炸彈!要同老公商量清楚,你同阿b真係唔可以同佢哋住呀!辛苦少少搬出去住先
講真唔係唔當佢哋係屋企人,不過明知有病都唔睇醫生真係唔得,仲話俾個b99凑…希望你老公會明白呢點
hamsterma
|
而家個肚八個月大
Bb都就泥出世

我會選擇返阿媽屋企,好怕到時佢地情緒病發作對bb唔好
chingyi0718
|
agneau 發表於 18-7-26 07:12
係好難避,你同佢哋始終一齊住,老公嗰邊咪叫佢一齊去你屋企坐,咁咪一家人囉。
...

但坐完月之後都要考慮下到時點
無可能一直都係自己屋企住
但個老公就自己住番佢屋企
Bb 始終都需要建立對爸爸尼個角色既概念
咁樣分開住對bb泥講吾太好
chingyi0718
|
catcatvans 發表於 18-7-26 07:31
去阿媽到坐月,之後帶賣bb 去台灣,長期見唔到bb 你都會有產後抑鬱,加上情緒問題唔係話控制就控制到
...

的確係有咁諗過
但上堂個時
其實我照顧吾到佢
我怕到時有咩事
都無人可以幫到我
搵保母又怕佢會對個bb吾好
台灣好多虐兒案
我老公原本都有考慮過比我帶個b番台灣
但我地又考慮到尼啲問題
覺得帶番台灣未必係最好既決定
chingyi0718
|
tsangpopo 發表於 18-7-26 11:36
媽媽台灣讀書方面可以defer半年/一年嗎?先勿論BB係咪交俾有情緒病嘅家人湊,BB初期本身都需要父母嘅陪伴 ...

其實已經申請左休一年學
到左啊b十一個月大個時先番去台灣繼續讀書
但因為差一年就畢業
讀左三年無可能因為咁而吾讀
吾要個學位
其實老公覺得我對佢屋企人有偏見
所以一講到佢啲屋企人
佢就好易發炆
話我淨係識企係自己個角度諗
其實奶奶個情緒病我就吾肯定
但之前都有睇過醫生
食完藥之後雖然病情有好左
但因為原本奶奶身體都有免疫上既病
要keep 住食藥
食埋情緒病啲藥個時,身體就更加差
所以之後就無食情緒病啲藥
但佢就好易發炆
對比起奶奶個病,我覺得奶奶個情緒病已經算小事,大伯個病先令我覺得驚
大伯個個就係鬱躁症,成日屈埋自己係房,又無咩朋友,淨係係度畫畫上網,無番工,之前佢煮左啲重口味既餸,我吾太岩食,老公番到泥再煮左啲清淡啲既餸比我食,佢就發脾氣,係度dum 野,佢個性格原本都係有啲陰沈,而且成日講啲負面野,所以佢地啲屋企人都無話特別中意同佢傾偈
而老爺同老公個家姐都係叫我自己避得就避,同埋吾好咁擺上心,老公就話佢發脾氣就由佢發,無影響到我就吾洗理佢,但老實講,住埋一齊,有咩可能完全吾會互相影響情緒,更何況個大伯又成日係屋企,我又係,所以其實一直留係度有啲辛苦,所以而家我都每日日頭番娘家,到左夜晚叫老公泥接我番去,或者我直接係娘家訓一晚,但始終都覺得個大伯係個危險既人,我係比較怕之後個b要比奶奶湊,然後bb成日喊,嘈住個大伯,跟住就發癲
可能我會定個b穩定啲既時候試下比99湊,睇下佢照吾照顧得泥,但個大伯既問題依然未解決,我都怕如果萬一99睇漏眼,比個大伯傷害我個b

lowbson
|
chingyi0718 發表於 18-7-26 13:42
其實已經申請左休一年學
到左啊b十一個月大個時先番去台灣繼續讀書
但因為差一年就畢業

雖然你未生但係我都要話你聽你生完之後一定係崩潰
因為初生BB啱啱第一胎係肯定會接受唔到咁煩 更何況佢哋係有病
不過諗到時阿B出咗世你就唔會去讀書
小朋友剩係得頭三年嘅時間係會跟住你黐實你
教得好唔好都係睇呢幾年
我諗你到時就唔會為咗讀書去放棄教好自己個B
lowbson
|
chingyi0718 發表於 18-7-26 04:24
番啊媽度的話
而家個問題就係未必有人照顧到我坐月
因為我自己屋企人都要番工

有啲嘢叫做月子餐再唔係真係搵唔到咪叫外賣囉
好過對住啲精神病