婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同姑奶差唔多時間生B,我當然選擇媽咪多過99,溝通都易D啦。況且我99超麻煩又成日咋死。平日通常媽咪同我一齊照顧B,夜晚我就帶B返家同C6食飯。第二日媽又幫手咁。C6家人有討論過唔好比我知C6家姐同B成日係娘家過夜連老公都唔理(老公自己單拖係老遠的屋企)。佢地話唔好send相出來。其實點解要咁 double standard? 佢有啊媽我都有。奶奶你有咁多個女。我啊媽都有我。點解要唔鍾意我同我啊媽一齊,唔通我真係好似女咁日日雌住你?(好難相處,99有輕微精神病/扮有精神病,要全部人就佢順佢意。但佢唔知我知。佢對家人發完癲第二日變返正常,好似無野發生咁)

男爵府

Magic_mirrorz 發表於 18-7-26 02:42
我同姑奶差唔多時間生B,我當然選擇媽咪多過99,溝通都易D啦。況且我99超麻煩又成日咋死。平日通常媽咪同我 ...

因為你唔係佢個女,已經解釋哂!

Mabellmb    發表於 18-7-26 12:17

公爵府

你99屋企係你姑奶娘家,等同你返娘家一樣,你都成日返啦,咁姑9點解唔得呢。

珍珠宮

章魚妹妹 發表於 18-7-26 10:32
因為你唔係佢個女,已經解釋哂!

中point!

大宅

Miulo 發表於 18-7-27 11:50
你99屋企係你姑奶娘家,等同你返娘家一樣,你都成日返啦,咁姑9點解唔得呢。 ...

樓主係question點解奶奶家人主張唔比樓主知姑奶帶埋bb喺自己娘家過夜由得自己老公一個人,如果佢哋覺得呢件事好正常,點解要唔比樓主知?

翡翠宮

兩邊都唔返就最好, 獨立生活最GOOD!

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆 重新 的帖子

但我老公比壓力我,好似同佢啊媽同一陣線想我留係家咁。但C6話無話唔比我出去,只係成日check住個cam看我返左家未。總之好多小動作比我感覺佢唔likey(因為佢媽成日向佢落藥)

禁止訪問

伯爵府

Magic_mirrorz 發表於 18-7-26 02:42
我同姑奶差唔多時間生B,我當然選擇媽咪多過99,溝通都易D啦。況且我99超麻煩又成日咋死。平日通常媽咪同我 ...

大家換個角度,你姑9就好似係你,你每日都返你媽屋企,咁姑9都係返佢自己阿媽屋企嘖,好正常

別墅

回覆 hamsterma 的帖子

我每日都返自己屋企。而家有左第二胎,C6有時9點10點先返家我便會留在媽家食飯先返屋企。通常C6返來之前我已在家。但姑奶是不理佢個C6。一個禮拜三到四天同佢啊B住係99家,C6自己一個係屋企,老婆無得見B都無得見。都有嘅可能夜收工仲要揸車去99家見一見佢地然後佢獨自返家。
用來如果佢地覺得好正常咁點解要瞞住我唔想比我知先。姑奶直頭唔理自己屋企誇張好多。可能佢地認為咁係無問題但我媽下午幫手照顧B就好多意見甚至唔想。

珍珠宮

hamsterma 發表於 18-7-29 22:43
大家換個角度,你姑9就好似係你,你每日都返你媽屋企,咁姑9都係返佢自己阿媽屋企嘖,好正常
...

樓主個post唔係呢個意思!

男爵府

hamsterma 發表於 18-7-29 22:43
...

樓主唔係哩個意思,問題係男家比姑9長期返娘家、但係樓主返娘家有面色&說話聽。That’s double standard

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Magic_mirrorz 發表於 18-7-28 02:35
回覆 重新 的帖子

但我老公比壓力我,好似同佢啊媽同一陣線想我留係家咁。但C6話無話唔比我出去,只係成日 ...

咁咪兜口兜面問你老公囉 , 唔使同佢客氣
總有離別的時候

公爵府

Miulo 發表於 18-7-27 11:50
你99屋企係你姑奶娘家,等同你返娘家一樣,你都成日返啦,咁姑9點解唔得呢。 ...

你誤會啦?樓主是說99及C6不喜歡樓主返娘家,但99的女儿就長期住娘家,就係話.....男家在玩....一國兩制呀 !

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

專幫99嗰位JM, 閱讀理解下樓主既意思先啦, 唔好係又話唔係又話新抱唔啱先得架

珍珠宮

睇開D啦!再吾系就鬧番老公轉頭,做人公平D,有D野奶奶應該公平對待女同新抱,點解姑奶做得嘅嘢,自己做同一樣野,又有問題,如果你老公話你已經嫁入黎,咁你就話,咁你亞媽有冇照顧我,養埋我,好明顯,男家想抓著數

別墅

回覆 anna59 的帖子

C6 咪話姑奶老公無問題,呢個係佢地相處方式。但C6唔鍾意咁嘅相處方式所以我唔應該同姑奶比較。唔關奶奶事,C6會話佢自己唔鍾意唔係受99影響。

翡翠宮

Magic_mirrorz 發表於 18-8-6 01:57
回覆 anna59 的帖子

C6 咪話姑奶老公無問題,呢個係佢地相處方式。但C6唔鍾意咁嘅相處方式所以我唔應該同 ...

咁即係你要搞掂你老公

大宅

回覆樓主:

好簡單姐你99想同時外孫同孫都親晒佢。所以你返外家就係錯。

首頁

尾頁

跳至