婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Magic_mirrorz 發表於 18-7-30 01:20
回覆 hamsterma 的帖子

我每日都返自己屋企。而家有左第二胎,C6有時9點10點先返家我便會留在媽家食飯先返 ...
呢家問題係果個老公,你姑9老公忍到,你老公唔想,關你99咩事,
又唔係一齊住,老公當然想自己湊b,日日見到老婆,呢家你有左,帶住個bb行來行去都緊張

別墅

Magic_mirrorz 發表於 18-8-6 01:57
回覆 anna59 的帖子

C6 咪話姑奶老公無問題,呢個係佢地相處方式。但C6唔鍾意咁嘅相處方式所以我唔應該同 ...

其實你老公又講得無錯
牛唔飲水唔㩒得牛頭低
佢如果本身唔係覺得有問題嘅
你99落咩藥都無用
你試下同你老公傾下
你地而家問題有2個
1 你需要人幫你照顧bb
2 你老公唔鍾意你成日返娘家
對於問題1你用緊嘅解決方法就係返娘家
但就令問題2出現左
咁你可以同你老講 你尊重佢嘅感受
但你又真係需要有個人幫手
咁問下佢有無咩方法可以同一時間滿足
有人幫手+唔使返娘家 而你地雙方又能接受嘅
佢一日未諗到 你就先照願定方法做
等佢諗到再傾

別墅

回覆 yuuri_vp 的帖子

佢話知道我媽咪幫手係需要。亦係應該嘅(意思係我想媽咪幫手都係應該,想見媽多過99都係無錯嘅因為佢家姐個個都係咁所以佢都明)但係佢話有個無形壓力,總之覺得係岩但解析唔到,就係唔想同唔鍾意。理性需要同現實想嘅野有差別。

珍珠宮

王國教室勳章

mini1204 發表於 18-8-6 14:42
咁即係你要搞掂你老公

X2

別墅

回覆 Magic_mirrorz 的帖子

人嘅喜好係好奇怪~好多時鍾意同唔鐘意都係無原因嘅所以而家並唔係要佢解釋點解佢唔鍾意
而係要佢提出一個方法係佢可以接受而你又有人幫手

唔係唔俾佢唔鍾意~咁竟然佢唔鍾意
咪諗辦法去搵一個佢鍾意而又可以滿足到你要求嘅方法囉
成年人嚟架啦~唔再係扭計就有糖食架啦~

水晶宮

Magic_mirrorz 發表於 18-8-12 00:30

佢話知道我媽咪幫手係需要。亦係應該嘅(意思係我想媽咪幫手都係應該,想見媽多過99 ...

咁即係你c6的「主觀感受」解決不來,咁就同佢講明白佢「感覺」不良好,但現在是現實的問題,或者你問他有沒有理性的解決方案?

別墅

又講得啱

別墅

回覆 1314625 的帖子

理性佢叫我照做但有時佢會版起塊面,比面色我看

水晶宮

Magic_mirrorz 發表於 18-8-15 00:02
回覆 1314625 的帖子

理性佢叫我照做但有時佢會版起塊面,比面色我看

咁我會莫視佢,始終作為一個成人佢都要學習接受不如意的事

首頁

尾頁

跳至