自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 華華子 的帖子

兆麟,標題有

子爵府

2018復活節勳章

馬爾太 發表於 18-7-26 08:26
所以依家連超市都係自助俾錢,不經人手。
等你投訴冇門

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

明知6:30開,6:30 去到咪無事囉,咁早去又唔係有得分

大宅

Alex123 發表於 18-7-26 10:50

所以唔可以話無可能,只是各人處事手法不一樣。

打工的好難做. 或者人哋係裡面做緊野, 預備緊d野呢
開門比你入去, 又阻人做嘢.
天要下雨, 咪怪自己唔好彩囉, 做咩要怨人哋按規矩做事的人?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-7-26 10:50

所以唔可以話無可能,只是各人處事手法不一樣。

你岩呀, 比就係人情, 唔比就係道理, 所以不要以為人地比左一次, 就等於以後都"有可能"; 如果下次無呢? 又發晒難渣之類, 我見有些香港人會有這些表現~~

正如你所講, 各人有各人處事手法, 各人有各人的難處, 始終呢個係康文署職員的管理範圍, 佢係有權say no....既然今次康文署職員有這個處事手法, 而這個處事手法又按既定程序, 我覺得要佢"通融一下"有點強人所難, 始終大家不在其位~~

有時大家好簡單講一句:要通融, 但通融背後卻可能一髮動全身, 可必要難為別人呢?

公爵府

tchui2013 發表於 18-7-26 07:56
今早我們一班晨運友六時便到達運動場,咁其實運動場六時半才開門,咁我地早D去拉吓根,又傾吓計,點知突然 ...

人哋揸正嚟做係冇錯, 做乜要畀人情你哋!
人哋唔開畀你你就開post鬧人

珍珠宮

回覆樓主:

見咁多人支持就算特別情況下,也不應該提早幾分鐘開門,必須跟足指做。
但如果個員工真係好心提早開門,而樓主是贊揚哪個員工。
唔知又會唔會好多人出來閙哪個員工不跟足指引呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Alex123 發表於 18-7-26 10:25
我覺得唔關保險事。
一般這些場地保險是按全年計算,唔會再分開每天的限定使用時間。除非舉行一些特別的大 ...

但我覺得可能關係唔係辦公時間事,同員工保險係唔係上班期間一樣
總有離別的時候

伯爵府

回覆 tchui2013 的帖子

樓主都識講當時橫風橫雨, 如果提早俾你地入, 當時你地一定唔會慢慢行, 一定會跑跌親邊個負責? 點知有無人話有人提早開門間接令到你地受傷要人賠償......, 人地跟程序時間做野有問題?

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢地都係低级職員,冇權話事,有wok冇人咩得起

珍珠宮

華華子 發表於 18-7-26 11:06
你岩呀, 比就係人情, 唔比就係道理, 所以不要以為人地比左一次, 就等於以後都"有可能"; 如果下 ...

如果唔比就發晒難渣或投訴,就一定係樓主不對啦!始終這只是人情,無話一定要100%比你入。
只是唔比,樓主會有一些hard feeling,我覺得也是正常。

公爵府

newinewi 發表於 18-7-26 08:32
要求通融,時時係某些大陸自由行不守規矩嘅指定動作。
講得好
期待2019

公爵府

IamDirector 發表於 18-7-26 11:19
佢地都係低级職員,冇權話事,有wok冇人咩得起
分分鐘係外判職員。為你提早2,3分鐘開門。飯碗不保
期待2019

男爵府

規矩定出來, 就係要一視同仁. 如果員工唔跟規矩, 除左畀人覺得大細超之外, 會有其他客出來問點解人得佢唔得, 咁其他員工就好難做.

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-7-26 11:19
如果唔比就發晒難渣或投訴,就一定係樓主不對啦!始終這只是人情,無話一定要100%比你入。
只是唔比,樓主 ...

講真...比你係人情, 唔比係道理, 所以如果別人拒絕你, 不要執著, 應該要懂得放下~~

男爵府

人地定左開門時間就係果個時間, 你地想早入, 未夠鐘人地唔開門, 係好正常, 下次過左6點半先到囉

唔好話運動場, 其實大部分地方未夠鐘都係唔會俾你入.. 非常特發/危急事情另計啦

珍珠宮

華華子 發表於 18-7-26 11:24
講真...比你係人情, 唔比係道理, 所以如果別人拒絕你, 不要執著, 應該要懂得放下~~

...

係!

伯爵府

BK Milk勳章

可能早開會比上頭鬧,同埋會驚今次開得比你地,之後其他人又會叫佢地早D開,唔開又比人話上次你又開比其他人。
相信開隻門咁簡單,佢又係咪都要開,唔會做多左野,但佢堅持唔可以提早開,一定有原因的,人地都係打份工,體諒下啦

別墅

回覆樓主:

銀行同政府部門,都唔會早開一兩分鐘㗎啦
唔會賣任何人情,所以唔開係正常

珍珠宮

登!登!登! 發表於 18-7-26 11:18
回覆 tchui2013 的帖子

樓主都識講當時橫風橫雨, 如果提早俾你地入, 當時你地一定唔會慢慢行, 一定會跑跌 ...

你這個假設很有興,有討論空間。
如果你的假設成立,一到6:30開門,人流可能會更多,咪一樣大家會爭先搶快地入內去避雨,同樣意外咪一樣會發生?難道到了6:30發生意外,場地就不用負責?

另外,外面橫風橫雨,唔比提早入內,可以避免在內發生意外,但在外的市民也一樣有可能有危險,分別只在於在外發生,場地不用負責。假設在外等候的市民就在這幾分鐘等候時間比雷電打倒,而之前市民有要求入內避雨被拒才發生意外,你估到時候輿論及廣大市民的矛頭會指向誰對誰錯?

其實在這問題上,我覺得反而反影很多人是沒有承擔。特首也會話特事特辦。現實卻是好多人只會考慮到自己的利益。只會少做少錯,唔做唔錯。

首頁

尾頁

跳至