無陪月,無工人,點度過坐月同產後的半年

toromeow
|
你好呀,我無請陪月/工人,我是全職媽媽,想問問有無媽媽都好似我咁?點樣可以做家務,煮食,湊B,等等?會好辛苦嗎?有無D咩可以安排會舒服D?我99同呀媽都會幫不過就唔會多,老公要返工。
EstrellaDamm
|
toromeow 發表於 18-7-26 09:21
你好呀,我無請陪月/工人,我是全職媽媽,想問問有無媽媽都好似我咁?點樣可以做家務,煮食,湊B,等等?會 ...

我一向無工人,第一胎時無請陪月。

我個人覺得坐月時最大問題係自己飲食,因為費事要自己買餸。我嗰時係由媽媽奶奶分別拎午飯同湯畀我,同埋我媽會買食材返嚟,先生放工後煮晚飯。早餐我食返平時嗰啲,即麵包麥皮等,因為我自己接受唔到朝早食飯。

湊B主力係我自己。我揀全人奶埋身,個人覺得少好多功夫。家務嗰啲可 skip 就skip,非必要就當睇唔到。

我又唔覺好辛苦。老實講湊初生唔算難處理。坐完月其實都回復正常。我會推車仔或揹住BB去買餸。
愛美的媽媽
|
EstrellaDamm 發表於 18-7-26 09:37
我一向無工人,第一胎時無請陪月。

我個人覺得坐月時最大問題係自己飲食,因為費事要自己買餸。我嗰時係 ...
你好叻! 請問下頭一個月唔掂得生水, 但又要湊啊B沖涼個陣可以點安排?
333s
|
愛美的媽媽 發表於 18-7-26 09:57

你好叻! 請問下頭一個月唔掂得生水, 但又要湊啊B沖涼個陣可以點安排?

唔掂得生水, 家務有手套。

B沖涼個陣, 非長時間, 沖完抹干。
|
愛美的媽媽 發表於 18-7-26 09:57

我同我屋企人都冇坐月唔掂生水呢套。家母六十幾歲,以前坐月都照洗頭沖涼,佢識話好耐好耐以前衛生差家居設備差冇自來水所以產婦先要避免掂生水。我第一胎時自己幫BB沖涼。之前上咗育嬰班,之後喺屋企演習,放好用品同用公仔試一試位,試到順手,最緊要姿勢,儘量唔使自己彎腰,因為時間長咗會勞損。
hkhkl
|
如果過左坐月,大家會點買餸? 揹帶橫抱bb落街市買餸?
jellybeanbean
|

我屋企無坐月呢樣野,媽咪細個就去做外國。我上胎唔係香港生,都無坐月。生完攰訓到第二日要沖涼洗頭。太污糟接受唔到,沖完舒服哂。今胎都唔會坐。

家務湊bb果啲老公做。我凈係訓食同玩bb。

我朋友話有訂飯/湯service 架。其他野叫老公做。我未有第二胎前都係老公做哂

ilikepanda
|
坐月時如果無工人/陪月,奶奶或媽媽都幫不到手,如果是完全無支援的話,可以選擇月子餐。
坐月後應該可以帶著BB買餸的了。

|
hkhkl 發表於 18-7-26 12:29
如果過左坐月,大家會點買餸? 揹帶橫抱bb落街市買餸?
視乎去邊同路途。我大女滿月時用可平瞓車仔。細女我就較多用 wrap 或 carrier (我係用 Ergobaby 360 加 infant insert),後兩者用咗BB出街都靜靜地瞓得好好,因為有安撫作用。
lowbson
|
你好呀,我無請陪月/工人,我是全職媽媽,想問問有無媽媽都好似我咁?點樣可以做家務,煮食,湊B,等等?會 ...

就咁做頂硬上 。大把人冇工人冇陪月
yuk049
|
我都無陪月,無工人
不過好彩有2老照顧飲食
煮到埋來就食,無咩事是吾可以的
加油
hamsterma
|

我都無陪月,99無過來睇過我
kw111
|
我百無
我4月生第一胎,無工人無陪月無長老無叫月子餐,都一樣搞得掂
我淨係叫老公同家姐幫我買餸,同埋出院頭幾日佢地幫bb 沖涼外,其餘我煮飯燉湯湊仔家務一腳踢都無問題
大前提係個bb 要合作,食完就瞓,瞓完就食,唔蝦抱
myself703
|
試下訂月子餐可以唔使自己煮同買餸
myself703
|
kw111 發表於 18-7-26 23:48
我百無
我淨係叫老公同家姐幫我買餸, ...

好厲害
toromeow
|
kw111 發表於 18-7-26 23:48
我百無
我淨係叫老公同家姐幫我買餸, ...

BB好難聽話哈哈
sugizo828
|
我都係冇工人,冇陪月,冇99,冇阿媽,自己一腳踢,我99係出院嗰日見過下, 之後都冇見過lu
Wingyee126
|
有99或者亞媽可能仲煩
藍尾巴
|

same,買定廿八坊,99幫手煲。我一日幾餐就係果煲野,灼菜,薑醋,有時99煮野岩食又會拎d餸湯水比我。睇你對食有無要求,我同一樣野食一個月都無問題。

家務做到就做,做唔到就算,只要bb床範圍乾淨就算 買多幾隻奶樽,留比C6收工洗。
記得一定要比d照顧bb既野C6做,唔係佢會覺得個b同自己無咩關係,唔好比佢只陪要,咩都自己做。
kissapplegirl
|

我無工人無陪月
頭3個半月係99屋企坐月,我負責湊bb,哄訓教,洗奶樽,喂奶換片,姑仔會煮餸做家務洗bb衫,99番工無幫手,老公收工幫手洗下奶樽,抱b等我沖涼玩下電話,到BB夠100日我就搬番自已屋企,每日煮飯洗衫晒衫洗奶樽等,買餸每星期買2次,諗定大約食咩餸預好份量,星期日老公放假可以捉佢買多d餸同日用品重野,每次用孭帶同bb出街,最緊要買條好用既初生可用孭帶,例如baby bjorn 或ergo baby
家務好小做…廁所留比老公洗 ,床單老公換