小朋友上完小廚師班後廚神上身

bigheadshan
|
話說阿仔上咗小廚師班之後,對煮嘢食超有興趣。尋晚晚飯後我整乾淨曬廚房,心諗一日工作終於結束,可以沖涼休息睇小說嘞!點知阿仔突然入黎同我講:阿媽,我要整芝士條嘞!我即時吓咗三聲,想打沉佢嘅行動,正想開口之際,佢搶白同我講:放心啦,整完我會整番乾淨!雖然我知有100%機會係要我執手尾,不過見佢咁有熱誠,雙眼閃動住醬爆果團火,好,就俾佢爆出黎啦!我幫佢手,同佢一齊秤好,麵粉,牛油,芝士份量後,就放手俾佢自己搞,我走咗去沖涼,沖完涼出黎,見到佢已經mix好料,開始搓緊粉團,然後好有心機將粉團搓成每舊20g,再搓成條放入焗爐,十多分鐘後真係飄來陣陣芝士香,佢好開心咁扐出黎俾大家試,我一望,好似未熟,同自己講,唔緊要,麵粉黎啫!一咬落口,感覺好乾,好似俾嘢鎖住喉嚨咁,嗒真d,冇咩味,應該落錯芝士,(睇番佢份食譜原來係要落芝士粉,不是芝,我地家的芝士冇咩味),望吓對面食緊芝士條嘅老公,佢都面有難色。小廚神自己試完都覺得唔妥,佢話:好似唔係幾好食!我即時安慰佢話:唔緊要,下次做好d!點知佢話:我即刻入去改良吓!吓!改良……?見佢將朱古力塞入芝士團,又十多分鐘後,再傳來芝士香,叫我地再試,我之前已經食咗五,六條鎖喉芝士條,已經食唔落,於是我話:daddy 試先啦,點知我老公已太飽為名推番俾我,好在呢個時候救星到,我大仔一向咩都食得一餐,佢見有朱古力陥即時食哂,太好嘞!最後阿仔都有依承諾洗番嘢。佢小廚師班仲有幾堂,睇黎我地仲要捱多幾嘢!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Calophane    發表於 18-7-27 20:02
tansyneko    發表於 18-7-26 13:12
falalala
|
為你囝囝加油
bmuimami
|
好有愛!味道唔緊要了
bigheadshan
|
falalala 發表於 18-7-26 10:43
為你囝囝加油

我都要為自己加油。果胃今朝仲頂住呀!
bigheadshan
|
bmuimami 發表於 18-7-26 10:45
好有愛!味道唔緊要了

冇錯,所以我都好捧佢場,食咗五,六條。
Angel_Rose
|
十幾廿年後,樓主阿仔會成為好多少女心目中嘅男神兼理想男朋友的類型
carolpigpig
|
回覆 bigheadshan 的帖子

哈,起碼仔仔意志力驚人
QY08040408
|
sorry,睇完忍唔住笑,你描述得好盞鬼
KarenC
|
欣賞妳仔仔肯即時去改良,唔會一失敗就唔開心
snoopybabe
|

bigheadshan
|
Angel_Rose 發表於 18-7-26 10:48
十幾廿年後,樓主阿仔會成為好多少女心目中嘅男神兼理想男朋友的類型

到時唔知會唔益阿媽呢?
甄小bee
|
如果我d 仔女肯整,我肯食呀!

肯整野食的小朋友,我鐘意 呀,好溫馨,好sweet !
bigheadshan
|
carolpigpig 發表於 18-7-26 10:48
回覆 bigheadshan 的帖子

哈,起碼仔仔意志力驚人

佢整到深夜,我就冇乜意志嘞,我老公意志仲弱,好在仲有大仔頂住。
bigheadshan
|
QY08040408 發表於 18-7-26 10:49
sorry,睇完忍唔住笑,你描述得好盞鬼

現場仲好笑呀!
bigheadshan
|
KarenC 發表於 18-7-26 10:51
欣賞妳仔仔肯即時去改良,唔會一失敗就唔開心

我都欣賞佢有永不放棄的精神。
T.Tra
|
bigheadshan
|
甄小bee 發表於 18-7-26 10:53
如果我d 仔女肯整,我肯食呀!

肯整野食的小朋友,我鐘意 呀,好溫馨,好sweet !

我兩個仔都鈡意整嘢食,不過整完個廚房就……
crystal媽咪
|
識煮嘢食嘅男仔好搶手㗎!! 會加分
BrandonMa
|
樓主一家好有愛,感情一定好好
bkcookie
|
仔仔幾多歲?