家長去唔去黎緊香港電競音樂節好

夏蟬
|
黎緊8月24至26號係會展有香港電競音樂節,有無人仔女會去參加?見話除左睇人打機外,仲有體驗專區去試玩電競遊戲同創意科技展品,又體驗 VR 等等,另外仲有網紅表演及音樂表演等節目。

如果家長去了解多少少,會唔會同仔女多d話題呢
菲林名棟
|
其實如果有時間我都想去,睇下同感受下點解會咁吸引。係純好玩吸引?定有其他原因呢
夏蟬
|
回覆 菲林名棟 的帖子

一黎打機本身已經吸引小朋友啦,二黎可以同朋友合作玩可能都係原因我覺得
sweet__heart
|
如果仔有興趣想去,我會陪佢去,我個人都幾update 同接受到新事物,會有興趣去了解多d,唔想阿仔覺得我好out
ddkaka
|
sweet__heart 發表於 18-7-26 10:57
如果仔有興趣想去,我會陪佢去,我個人都幾update 同接受到新事物,會有興趣去了解多d,唔想阿仔覺得我好ou ...

我都係,如果唔去了解仔女有興趣嘅野,大家冇話題 ,同埋唔會明佢地嘅思維
夏蟬
|
回覆 sweet__heart 的帖子

同意阿!大人都要keep住update先可以同到小朋友有話題。咁你阿仔有無玩開依d電競?
|
夏蟬 發表於 18-7-26 11:02

同意阿!大人都要keep住update先可以同到小朋友有話題。咁你阿仔有無玩開依d電競 ...

我有同阿仔玩PUBG同最近玩第5人格
英雄聯盟果d我仔有dl過但無咩興趣,所以我都無玩
夏蟬
|
回覆 ddkaka 的帖子

係囉,前排係咁聽咩食雞。一開始我以為真係食個d雞,被笑左好耐,了解左係咩後都覺得幾好笑。同睇過下玩咩,都真係好似幾好玩咁
|
ddkaka 發表於 18-7-26 11:01
我都係,如果唔去了解仔女有興趣嘅野,大家冇話題 ,同埋唔會明佢地嘅思維
...

無錯,要多d企响佢地個角度睇野先明白佢地諗咩,一言堂已經out了
|
夏蟬 發表於 18-7-26 11:05
回覆 ddkaka 的帖子

係囉,前排係咁聽咩食雞。一開始我以為真係食個d雞,被笑左好耐,了解左係咩後都覺得 ...

玩食雞都要考反應,同隊友之間既溝通同合作,自私玩都容易同快死d啦
夏蟬
|

睇黎PUBG變左你同仔仔既親子活動哈哈,但都有無擔心過佢會沉迷?依樣都係我擔心之一
夏蟬
|

都係,反而多左話題。又令我諗起會唔會有機會透過一齊打機去教到佢地一些比如互相合作依d概念
|
夏蟬 發表於 18-7-26 11:07

睇黎PUBG變左你同仔仔既親子活動哈哈,但都有無擔心過佢會沉迷?依樣都係我擔心 ...

其實PUBG 之前我有同佢一齊玩皇室戰爭,minecraft果d手遊,沉唔沉迷家長可以control, 要事先同佢講好條件,講好條件而唔遵守就無下次
菲林名棟
|
我又覺得如果先從打機入手,等同小朋友個關係建立得更親密時。再一齊培養其他興趣好似打波個些都易點呀
|
夏蟬 發表於 18-7-26 11:10

都係,反而多左話題。又令我諗起會唔會有機會透過一齊打機去教到佢地一些比如互 ...

係架,依家好多小朋友都輸唔起,輸左會發脾氣,有時透過一d遊戲可以抖正返佢個思想,玩手機可以係害人,但你運用得好又可以當作一件教材
唔止我同我仔多左話題,我同佢班朋友仔都多左話題,我身邊朋友見到,都感染埋佢地一齊玩,大家都多左話題同真係變成左親子活動
菲林名棟
|

Set規則其實真係要盡量執行,如果唔係一break左一次之後只會越黎越大獲
|
菲林名棟 發表於 18-7-26 11:17
我又覺得如果先從打機入手,等同小朋友個關係建立得更親密時。再一齊培養其他興趣好似打波個些都易點呀 ...

其實我打機都唔叻,只係响過程中例如上網揾攻略,用咩槍,點走位,用策略既話題建立關係,只要小朋友唔抗拒你溶入佢個世界,已經係成功左第一步
我仔自少同我關係都好,不過始終踏入左青春期,所以我都要体涼佢多d,唔希望關係變差
|
菲林名棟 發表於 18-7-26 11:19

Set規則其實真係要盡量執行,如果唔係一break左一次之後只會越黎越大獲 ...

無錯,set好左唔好動搖,唔係小朋友知道你條規則有得改,就唔會乖乖去準守了
夏蟬
|

哈哈,一傳十十傳百咁分享方法都幾好,最緊要家長唔好自己都沉迷左同輸唔起就得,如果唔係大家反而互相怪責豬隊友
|
夏蟬 發表於 18-7-26 11:26

哈哈,一傳十十傳百咁分享方法都幾好,最緊要家長唔好自己都沉迷左同輸唔起就得 ...

哈哈,有試過架,開頭我唔識玩,都試過話我豬隊友,我唔忿氣咪上網揾攻略,睇YouTube 囉,我仲教返佢tim呀
放緊暑假呢排我鬆手左,平時要返學星期一至四無得打機架